Η εφημερίδα Financial Times, επανέρχεται στις καταγγελίες για το θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο ,από ελληνικά πυρά, κατά τη διάρκεια των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ΄ επανάληψη διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “η Ελλάδα και η ΕΕ  καλούνται να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου ενός νέου άνδρα από τη Συρία, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά από την κατάθεση μιας έρευνας που υποστηρίζει ότι  «είναι πολύ πιθανό να πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες…Ο Μοχάμντ αλ-Αράμπ, ένας 22χρονος από το Χαλέπι, σκοτώθηκε τον Μάρτιο καθώς προσπάθησε με χιλιάδες άλλους  να εισέλθει στην Ελλάδα, μετά από την απόφαση του Τούρκου  Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ανοίξει τις πύλες» στην Ευρώπη. Η Αθήνα απέρριψε τις κατηγορίες για χρήση πυρών ,χαρακτηρίζοντας  τους ισχυρισμούς ως «σκανδαλώδεις ψεύτικες ειδήσεις».

Προφανώς το θέμα δεν επανέρχεται τώρα τυχαία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά σήμερα για  τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Σ΄ αυτή τη συζήτηση όπως γράφουν οι FT, θα παρουσιαστεί η έρευνα της Forensic Architecture, μιας ομάδας  από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συντονιστής της ομάδας είναι Έλληνας…

“ Τα στοιχεία «υποδηλώνουν έντονα» ότι ο αλ-Αράμπ  πυροβολήθηκε από ομάδα Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα που βασίζονται σε ανάλυση  βίντεο κινητού τηλεφώνου συνεντεύξεις και  μάρτυρες”, γράφει η εφημερίδα.  “Είναι πολύ πιθανό ότι πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες και πολύ απίθανο να πυροβολήθηκε από Τούρκους στρατιώτες”, δήλωσε ο Στέφανος Λεβίδης, ερευνητής της Forensic Architecture που συντονίζει την έρευνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times είχε αμφισβητήσει κάθετα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Είναι παράδοξη η επιλεκτική αγωνία που δείχνουν οι Ευρωπαίοι για την ελληνική αντίδραση όταν δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση στα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τις αγριότητες των Τούρκων εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016