Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
24/08/2020 | 06:07 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και η ενδεδειγμένη ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος

Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και η ενδεδειγμένη ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιανναδάκης, μέλος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτύχει τον στόχο του 20% για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα και έχει θέσει ως στόχο το 2030 το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ να είναι τουλάχιστον 32%. Η ΕΕ εισάγει σήμερα περίπου το 53% της ενέργειας που καταναλώνει δαπανώντας 350 δις ευρώ. Είναι επομένως απολύτως αναγκαίο να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής, προκειμένου η ΕΕ να επιτύχει την μείωση της εξάρτησής της από τρίτους προμηθευτές ενέργειας, αυξάνοντας το μερίδιο των εντός ΕΕ παραγόμενων ενεργειακών πόρων.

Οι πέντε στόχοι της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, για την περίοδο 2021-2030: Εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, στενή συνεργασία και διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων των κρατών μελών, ενοποιημένη εσωτερική αγορά ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας των πράσινων τεχνολογιών.

Η ενέργεια στην Ε.Ε. σε αριθμούς:

  • Η Ε.Ε. εισάγει το 53% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει με ετήσιο κόστος 350 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • 6 κράτη μέλη βασίζονται σε έναν και μόνον εξωτερικό προμηθευτή για όλο το φυσικό αέριο που εισάγουν.
  • Το 75% των κατοικιών της Ε.Ε. είναι ενεργειακά μη αποδοτικές.
  • Το 94% των μεταφορών εξαρτάται από πετρελαϊκά προϊόντα, το 90% των οποίων είναι εισαγόμενα.
  • Οι τιμές χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στις ΗΠΑ κατά 30% και πάνω από 100% αντιστοίχως.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

https://www.amna.gr/freepress/article/403743/Europaiki-Energeiaki-Enosi-Orama-i-pragmatikotita

Είναι επιβεβλημένο η Ελλάδα να σχεδιάσει μια μακρόπνοη ενεργειακή πολιτική ώστε να καταστεί βασικός εξαγωγέας ενέργειας προς την ΕΕ. Αν κάνουμε μια πρόβλεψη, οι πιθανότητες να καταστεί η πυρηνική σύντηξη η κύρια πηγή ενέργειας για την ΕΕ, αυτό τοποθετείται μετά το 2100. Επομένως για τα επόμενα 80 χρόνια οι τρεις κύριες πηγές ενέργειας για την ΕΕ θα είναι η πυρηνική ενέργεια, οι υδρογονάνθρακες (με κυριότερο το φυσικό αέριο) και οι ΑΠΕ. Για το πρώτο μισό αυτής της περιόδου τον κυριότερο ρόλο θα παίξει το φυσικό αέριο, ως μεταβατικό καύσιμο και για το δεύτερο μισό κυρίαρχες θα είναι οι ΑΠΕ και το πράσινο υδρογόνο ως μέσον αποθήκευσης τους. Επιπλέον ο εξηλεκτρισμός χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, όπως και των εργοστασίων, αλλά και η θέρμανση των κατοικιών με αντλίες θερμότητας θα επικρατήσουν καθολικά από την επόμενη εικοσαετία. Επομένως η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να είναι παραγωγός και προμηθευτής της ΕΕ σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Κονοφάγος, μόνο από τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, μπορεί να εξάγει 1,7 έως 2 τρις κ.μ. φυσικού αερίου. Αυτό σε βάθος 40 ετών σημαίνει ότι μπορεί να εξάγει στην ΕΕ μόνο από τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης 50 δις κ.μ. το χρόνο. Επιπλέον αναπτύσσοντας υπεράκτια αιολικά στην ίδια περιοχή, μεταξύ 6 και 12 ν.μ., αλλά και φωτοβολταϊκά πάρκα στη νότια Κρήτη, περιοχή με την καλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και πράσινο υδρογόνο μέσα από τον αγωγό του φυσικού αερίου. Αν υποθέσουμε ότι μπορεί να τροφοδοτηθεί ποσότητα ίση με το 20% του φυσικού αερίου (10 δις κ.μ.), τότε πρέπει να σχεδιαστεί ένας αγωγός χωρητικότητας 60 δις κ.μ. τον χρόνο, ανεξάρτητος από τον East Med, ο οποίος θα ξεκινάει από την νότια Κρήτη και θα καταλήγει στην Ιταλία. Πιθανόν να υπάρχουν περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου, ικανές να τροφοδοτήσουν ένα εργοστασίο υγροποίησης στη νότια Κρήτη, το οποίο σε συνδυασμό με την επάρκεια ειδικών μεταφορικών πλοίων LNG, που διαθέτουν οι Έλληνες εφοπλιστές, θα προσδώσει περαιτέρω έσοδα και γεωπολιτική αξία στη χώρα μας.

https://creta24.gr/konofagos-ano-ton-300-disekatommyrion-i-axia-ton-koitasmaton-tis-kritis/

Συμπέρασμα: Μόνο από την περιοχή αυτή, η Ελλάδα μπορεί να κερδίζει όσα από τον τουρισμό, ο οποίος απέφερε στην Ελλάδα, προ κορονοϊού, 18 δις ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο με πολλαπλασιαστή 2,2 δίνει άλλα τόσα έμμεσα χρήματα, συνεισφέροντας  περίπου στο 20 – 25% του ΑΕΠ. Οι εξορυκτικές επιχειρήσεις είναι βαρια βιομηχανία, η οποία λειτουργεί με πολαπλασιαστή γύρω στο 5, το οποίο σημαίνει ότι θα αποφέρει συνολικά στο ΑΕΠ μεγαλύτερο ποσοστό από τον τουρισμό αλλά θα βοηθήσει και στον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης.   

https://energypress.gr/news/i-koini-eyropaiki-energeiaki-politiki

https://ec.europa.eu/energy/topics/renewable-energy_en

https://www.insider.gr/energeia/politiki/137364/kathari-energeia-exoikonomisi-kai-ydrogono-sto-menoy-tis-ee

https://www.iter.org/proj/inafewlines

https://www.naftemporiki.gr/story/1120090/to-2025-i-leitourgia-tou-antidrastira-purinikis-suntiksis-iter

https://www.energia.gr/article/169103/iter-gallia-arhizei-h-synarmologhsh-ton-mhhanhmaton-toy-megalyteroy-thermopyrhnikoy-antidrasthra

https://energypress.gr/news/agkathi-thema-toy-kostoys-gia-tin-pyriniki-syntixi-kai-ton-iter-apenanti-stis-ape

https://www.bluebirds.gr/insete-megalos-o-pollaplasiastis-stin-oikonomia-apo-ton-toyrismo.aspx

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης