Του Θανάση Δαβάκη*
Η χάραξη πολιτικής για την Εθνική Άμυνα είναι μία πολύπλοκη άσκηση ισορροπίας μεταξύ των πιέσεων του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, της οικονομικής πραγματικότητας, και των τεχνολογικών εξελίξεων. Με βάση αυτές τις τρεις παραμέτρους, ο οδικός χάρτης που ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στο Thessaloniki Helexpo Forum είναι ένα ισορροπημένο και προσεκτικά μελετημένο μείγμα παρεμβάσεων και επενδύσεων, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αμυντικού μας συστήματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία και τη διατήρηση μακροχρόνιων στρατηγικών πλεονεκτημάτων απέναντι στην εξ ανατολών απειλή.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι μία ισχυρή ένεση ποιοτικής και τεχνολογικής αναβάθμισης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με τεχνικά χαρακτηριστικά και ορίζοντες υλοποίησης που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του στρατηγικού περιβάλλοντος. Η πρόσκτηση 18 αεροσκαφών νέας γενιάς τύπου Rafale, καθώς και η εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και την αναβάθμιση ισάριθμων ΜΕΚΟ είναι σημαντικά βήματα προς τη μετάβαση σε μία ολοκληρωμένη και καλά προστατευμένη δικτυοκεντρική αεροναυτική δύναμη. Προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης, σημαντική είναι και η απόφαση για επένδυση σε σύγχρονους τομείς στρατιωτικής ικανότητας, όπως αυτός του κυβερνοπολέμου.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τη συμπίεση του οικονομικού κόστους αυτών των αμυντικών επενδύσεων, χωρίς όμως υποχωρήσεις όσον αφορά τις τεχνικές δυνατότητες των συστημάτων. Για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλιστικού πακέτου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνει τον ανταγωνιστικό διάλογο, μία μέθοδο που ανοίγει πλήρως τη διαδικασία στο διεθνή ελεύθερο ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μελετά ένα σύνολο τροποποιήσεων στο νόμο για τις αμυντικές προμήθειες, με απώτερο στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του μέσου χρόνου υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κεντρική θέση στον κυβερνητικό οδικό χάρτη έχει και η σύζευξη του αμυντικού σχεδιασμού με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με μοχλό το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών.

Οι ανωτέρω επισημάνσεις συνηγορούν στο γενικότερο συμπέρασμα ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελούν απλώς ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο, αλλά είναι αποτύπωση ενός νέου τρόπου σκέψης, ενός ολιστικού «δόγματος Μητσοτάκη» για την Εθνική Άμυνα, το οποίο στοχεύει στην ταχεία αναβάθμιση της στρατιωτικής μας ισχύος, και στην ισχυροποίηση της σύζευξής της με τη διπλωματία και την οικονομία. Συνηγορούν, τέλος, υπέρ της σημαντικής αλλαγής νοοτροπίας που αυτό το νέο δόγμα έχει επιφέρει, αντικαθιστώντας τις μεγαλοστομίες και την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης με μία ολιστική στρατηγική συμμαχιών, παρεμβάσεων, και επενδύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

*Ο Θανάσης Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας, Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής και π. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα»
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016