Ένα ακατανόητο δίλημμα έχει τεθεί στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, από την κυβέρνηση: “Ή θα δεχτείτε να πάρουμε τις φρεγάτες Belharra με την “γαλλική διαμόρφωση” οπλικών και μηχανολογικών συστημάτων, ή δεν θα τις πάρουμε καθόλου και θα ασχοληθούμε με τα F-35″!

Κατά κάποιο τρόπο το δίλημμα θυμίζει την περίπτωση του Α/ΓΕΝ Αντώνη Αντωνιάδη, ο οποίος επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου είχε διαφωνήσει με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών “S”, ζητώντας νέα πλοία. Τότε του απάντησαν ότι είτε θα έπαιρνε τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό, είτε δεν θα έπαιρνε τίποτα. Τα αποτελέσματα γνωστά…

Ο Στόλος από τότε έχει μείνει στο περιθώριο…και με πλοία που πλησιάζουν την τεσσαρακονταετία.

Τι ζητάνε οι ναύαρχοι του ΠΝ από το νέο πλοίο που θα αγοραστεί;
Πρώτα απ΄ όλα να έχει οπλικά συστήματα που θα εξασφαλίζουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής και η ταχύτητα του να μην είναι κάτω από 30 κόμβους.
Γι΄ αυτό και σ΄ όλες τις κουβέντες που έγιναν για γαλλικές φρεγάτες, είτε για τις Fremm παλαιότερα, είτε για τις Belharra τώρα, θέτουν πρώτα απ΄ όλα αυτά τα θέματα.

Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση των οπλικών και μηχανολογικών συστημάτων των ελληνικών Belharra, θα πρέπει να ΄ναι διαφορετική από των γαλλικών.
Κι εδώ φαίνεται ότι αρχίζουν τα προβλήματα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και για θέμα χρόνου, αλλά κυρίως για θέμα κόστους, προτιμά να πάρει τα πλοία όπως τα παράγουν οι Γάλλοι, χωρίς να δίνουν σημασία στις απαιτήσεις του ΠΝ.

Γι΄ αυτό και έθεσαν περίπου “εκβιαστικά” το ζήτημα στους ναυάρχους. Οι οποίοι τι λένε;

Φαίνεται ότι η πλειοψηφία είναι έτοιμη να υποκύψει με την λογική “ας πάρουμε τα πλοία και μετά βλέπουμε”!!! Να δούμε τι και πότε;
Να δώσουμε πλέον των 2 δις ευρώ (χωρίς Follow On Support) και να περιμένουμε τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των πλοίων μετά από 15 χρόνια, για να βάλουμε τότε τα συστήματα που χρειαζόμαστε “χτες”;

Ποιος ναύαρχος μέλος του ΑΝΣ θα υπογράψει τέτοια μεθόδευση;

Γνώστες που έχουν χειριστεί παλαιότερα το θέμα των γαλλικών φρεγατών, εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να ζητήσει τελικά φρεγάτες Fremm, που έχουν τον οπλισμό και την ταχύτητα που επιθυμεί το ΠΝ. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι θα πρόκειται και για πλοίο το οποίο έχει “πέσει στη θάλασσα” κι έχει δοκιμαστεί. Όμως φαίνεται ότι οι Γάλλοι θέλουν να βάλουν στην “βιτρίνα” την νέα Belharra και καλύτερη βιτρίνα από το ελληνικό ΠΝ δεν υπάρχει.

Είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ποιος και με ποια λογική έθεσε θέμα για …F-35, σε περίπτωση που οι ναύαρχοι πουν όχι στην Belharra με γαλλική διαμόρφωση.
Πρώτα απ΄ όλα τα χρήματα για τις φρεγάτες ακόμη αναζητούνται και θα δοθούν όπως όλα δείχνουν με γαλλικές εγγυήσεις.
Λίγο…δύσκολο λοιπόν να μιλάμε για δις που θα δοθούν για F-35.
Αν παρόλα αυτά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν βρει τα χρήματα, θα πρέπει να εξηγήσουν, όχι στους ναυάρχους και στους πτεράρχους, αλλά στον φορολογούμενο πολίτη, με ποια λογική έχουν …αποφασίσει ότι η χώρα πρέπει να προμηθευτεί ένα αεροσκάφος που ακόμη δεν ξέρουμε αν μας κάνει και το οποίο για να πετάξει μία ώρα κοστίζει 44.000 δολάρια!

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016