Υποστηριξε το militaire
Videos Συνεντεύξεις
29/05/2018 | 00:02 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Το Χρονικό της Αλώσεως! Επιστροφή στα τείχη της Πόλης με τον Γιώργο Χατζηνάσιο

Το Χρονικό της Αλώσεως! Επιστροφή στα τείχη της Πόλης με τον Γιώργο Χατζηνάσιο

Η 29η Μαίου 1453 είναι η ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η ιστορία της πάντα συγκινεί. Μάχη επική, πρωταγωνιστές που ο χρόνος δεν μπόρεσε ποτέ να “σβήσει”, θρύλοι που από το 1453 μένουν ζωντανοί “μπλεγμένοι” με τα πραγματικά γεγονότα.

Στην Τουρκία πανηγυρίζουν στις 29 Μαίου. Στην Ελλάδα παρά την προσπάθεια πολλών για πολλά χρόνια να εγκαταλείψουμε την “επαφή” μας με την ιστορία, η ημέρα αυτή είναι πάντα “βαριά”.

Φέτος δεν θα περιοριστούμε στα συνηθισμένα αφιερώματα, γιατί έχουμε την τύχη να επιστρέψουμε στα τείχη της Κωνσταντινούπολης μέσω της παρουσίασης ενός σημαντικού μουσικού έργου που φέρει την υπογραφή ενός από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς. Του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Το Militaire.gr τον επισκέφθηκε στο στούντιο που έχει στο σπίτι του και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Ορατόριο «Το Χρονικό της Αλώσεως», που είναι βασισμένο στο χρονογράφημα του Γεωργίου Φραντζή.Ένα κείμενο γραμμένο λίγα χρόνια μετά την Άλωση, μία προσπάθεια καταγραφής των πραγματικών γεγονότων με την ανάλογη βιωματική ένταση της αφήγησης ενός ανθρώπου που έζησε στην αυλή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μιλά για το πως γεννήθηκε η ιδέα για “Το Χρονικό της Αλώσεως”, ένα έργο το οποίο αναδεικνύει την αξία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων.
Το “Χρονικό της Αλώσεως” θα παρουσιαστεί στις 29 Μαίου στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και τη 1η Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσαλονίκης και υποστηρίζεται από το σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ”, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

«Το “Χρονικόν της Αλώσεως” , είναι ένα μουσικό έργο υπό μορφή ορατορίου, στηρίζεται στα κείμενα του “ιστορικού” της Αλώσεως Γεωργίου Φραντζή ο οποίος υπήρξε ο χρονικογράφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης”, λέει ο Γιώργος Χατζηνάσιος.

“Το συγκεκριμένο έργο βασίζεται σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική και εμπλουτίζεται με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης.
Είναι ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη Βασιλεύουσα με ενιαία δομή αλλά και συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στους σολίστες και τους χορωδούς.
Είναι ένα θρησκευτικό έργο στηριγμένο σε ιστορικά ντοκουμέντα, μια παράσταση σώματος και ψυχής όπου το σώμα μέσω του πάθους κερδίζει τη θέση του στην αθανασία», προσθέτει ο κορυφαίος δημιουργός.

Δείτε την συνέντευξη του Γιώργου Χατζηνάσιου ,ο οποίος μιλά και για  την μπάντα του ΠΝ η οποία τον είχε τιμήσει για το έργο του.

Οι συντελεστές

Η μοναδική λυρική σύνθεση του δημοφιλούς δημιουργού, Γιώργου Χατζηνάσιου, θα μας μεταφέρει νοερά στα κοσμοϊστορικά γεγονότα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης για να  αναδειχθεί η αξία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στο ρόλο του Μωάμεθ και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο ρόλο του ιστοριογράφου αφηγητή, Γεωργίου Φραντζή, σκιαγραφούν τις τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές της Πόλης.

Συνοδεύει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Μαλιάρα.
Συμμετέχουν οι χορωδίες ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ και η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Την εκδήλωση υποστηρίζει η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών  «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης