Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
13/09/2018 | 06:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Το αμερικανικό “στρατιωτικό αποτύπωμα” στο Αιγαίο που η Αθήνα αναζητά! Τι άλλο φέρνουν στην Λάρισα οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό

Μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ αρχίζουν και γράφουν αυτό που στην Ελλάδα είναι πλέον πεποίθηση: η Ελλάδα αναβαθμίζεται ως χώρα-βάση των αμερικανικών ΕΔ και αυτό είναι κάτι που επιδιώκει όπως φαίνεται η Αθήνα.

Η Wall Street Journal με εκτενές ρεπορτάζ της με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού των Αμερικανικών ΕΔ Στρατηγού Τζόζεφ Ντάντφορντ στην Αθήνα γράφει:

“Οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να διευρύνουν τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, με χρήση περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων , σηματοδοτώντας πιθανές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία…

Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τους στρατιωτικούς των Η.Π.Α., δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Από πολιτικής άποψης, σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται στο απόγειό τους με τις δύο χώρες να έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ,την Τουρκία ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Γεωγραφικά, η Ελλάδα έχει ιδανικό καιρό για ετήσια εκπαίδευση πτήσεων και διαθέτει ΝΑΤΟϊκές βάσεις”.

Στο ρεπορτάζ της η Wall Street Journal aναφέρεται στην χρήση της Λάρισας από τα αμεικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 12 μήνες. Χθες κλιμάκιο Αμερικανών επιθεώρησε ξανά τις εγκαταστάσεις της Λάρισας ,γιατί οι Αμερικανοί θέλουν να μετασταθμεύσουν τουλάχιστον τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ στο αεροδόμιο της θεσσαλικής πόλης.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, για το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Όλα αυτά από την πλευρά των Αμερικανών. Από την άλλη ,η Ελλάδα ,φαίνεται ότι επιδιώκει την αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της. “Θέλουμε να γίνει πιο έντονο το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή”, λέει στο Militaire.gr πηγή του ΥΠΕΘΑ. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Οι μακροχρόνιες μετασταθμεύσεις εναέριων μέσων των ΗΠΑ είναι ένας τρόπος. Η παρουσία δύο μαχητικών αεροσκαφών F-22 στη Λάρισα για τρεις ημέρες , τον Αύγουστο είναι ένα παράδειγμα. Η Αθήνα δεν θα είχε πρόβλημα τέτοιου είδους μετασταθμεύσεις να γίνονται όλο και πιο συχνά και να ΄χουν μεγαλύτερη διάρκεια. Επιδίωξη είναι να μην γίνονται μόνο στη Λάρισα αλλά και σε αεροδρόμια του Αιγαίου. Κανείς δεν είναι τόσο αισιόδοξος που να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν σχεδόν μόνιμη παρουσία με F-22 ή με F-35,αλλά ακόμη και η παρουσία αμερικανικών F-16 και F-15, είναι ικανοποιητική για την Αθήνα, που θέλει να υπάρχει στην περιοχή ένα είδος “αμερικανικής ομπρέλας”.

Η δεύτερη επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί και η ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Η παρουσία πολεμικών πλοίων των Αμερικανών στο Αιγαίο είναι κάτι που υπάρχει ήδη, αλλά η Ελλάδα θα επιθυμούσε να γίνει ακόμη πιο αισθητή.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι η λύση που πραγματικά θέλει η Ελλάδα. Είναι λύση ανάγκης, όσο οι ΗΠΑ δεν ικανοποιούν το πραγματικό μας αίτημα, που είναι η παροχή οικονομικής στρατιωτικής βοήθειας. Προς το παρόν η βοήθεια που έχει εισπράξει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, περιορίζεται στην παραχώρηση μεταχειρισμένου αμυντικού υλικού που όμως δεν μπορεί να “κλείσει μαύρες τρύπες” που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της χώρας.

Επειδή τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ούτε καν συζήτηση για νέα εξοπλιστικά σχέδια και αγορές, η εναλλακτική της παροχής στρατιωτικής παρουσίας από τις ΗΠΑ, μοιάζει να ΄ναι λύση ανάγκης. Σε συνδυασμό με τις άθλιες αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα “αγοράζει χρόνο” , τον οποίο όμως πρέπει να αξιοποιήσει για να “χτίσει” ξανά όσα κατέστρεψε και στην άμυνα ,η οικονομική κρίση αλλά και τεράστια λάθη πολλών διαδοχικών κυβερνήσεων.

Οι Αμερικανοί δεν θα είναι για πάντα “στα μαχαίρια” με τους Τούρκους. Μόλις ο Ερντογάν αποχωρήσει το σκηνικό θα αλλάξει και η αμερικανική γεωπολιτική ζυγαριά θα έχει πάλι άλλα μέτρα και σταθμά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης