Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του ΥΠΕΞ με το ΥΠΕΘΑ υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Συνεργασία για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο ΥΠΕΞ. Ελπίζουμε ότι θα είναι “αμυντική διπλωματία” κι όχι “εξοπλιστική διπλωματία”, την οποία η Ελλάδα ασκεί ανεπιτυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια!
Δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι μ΄όλες τις κυβερνήσεις , οι οποίες έκαναν αγορές πότε για να “τα΄ χουμε καλά με τους Αμερικανούς”, πότε “για να μπούμε στην ΟΝΕ” και πότε για “να βάλουμε την Κύπρο στην Ευρώπη”. Τα …διόδια ήταν πανάκριβα κι αν τέλος πάντων η χώρα είχε εξοπλιστεί όπως έπρεπε, δεν θα υπήρχε λόγος να το συζητάμε. Αλλά όπως καλά γνωρίζουν και οι δύο υπουργοί που υπέγραψαν το μνημόνιο, η χώρα έχει…θέμα.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διπλωματία θα ΄ναι “αμυντική” κι όχι “εξοπλιστική”. Η ΝΔ έχει δώσει σχετικές εξετάσεις ως αξιωματική αντιπολίτευση κι έχει πάρει…μηδέν! Η ΝΔ που έκανε αντιπολίτευση φωνάζοντας ακόμη και για το αν ο ήλιος βγαίνει πράγματι από την ανατολή δεν έβγαλε τσιμουδιά για υποθέσεις όπως τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον εκσυγχρονισμό των F-16 ή για το κατά πόσο έπρεπε να δώσουμε κοντά στα 50 εκατομμύρια για την προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa που ήταν σε φάση καταστροφής από τις ΗΠΑ. Η ΝΔ παρά το γεγονός ότι είχε “μασημένη τροφή” με πλήθος δημοσιευμάτων και εγγράφων, δεν έκανε ούτε μια ερώτηση ,για τα μάτια του κόσμου, ως αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς καλές οι συμφωνίες για η δημιουργία τμήματος αμυντκής διπλωματίας, αλλά καλύτερο θα ΄ναι αν είναι δυνατόν να ασκούμε αυτή τη διπλωματία χωρίς να την εμπλέκουμε σώνει και καλά με εξοπλισμούς. Και το κυριότερο, να πάψουμε να ασκούμε γενικώς πολιτική με σύνδρομο ραγιαδισμού.

Οι δηλώσεις Δένδια μετά από την υπογραφή της συμφωνίας:

Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που φιλοξενούμαι σήμερα από τον Υπουργό, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ήρθαμε για να υπογράψουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα μνημόνιο στενής συνεργασίας, ώστε να μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο αυτών Υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το Υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016