Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
18/04/2018 | 05:55 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Τιμητική διάκριση για έναν ρεπόρτερ της Άμυνας

Τιμητική διάκριση για έναν ρεπόρτερ της Άμυνας

Tιμητική διάκριση για τον Γιάννη Σωτηρόπουλο, πρώην παρουσιαστή και ρεπόρτερ επί 20ετία της εκπομπής των ΕΔ “Με αρετή και τόλμη” και σήμερα δημοσιογράφο των ειδήσεων του STAR.

Σε ειδική τελετή στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου ήταν ανάμεσα στους βραβευθέντες που τους απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στο Ιστορικό Λεύκωμα των Συμμαθητών της 45ης Σειράς Ιπταμένων, 21ης Μηχανικών και 2ας Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων, οι οποίοι όταν αποφοίτησαν ήταν από τους πρώτους μαχητές του ακήρυκτου πολέμου στο Αιγαίο, πετώντας με μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη δεύτερης γενιάς της Π.Α, όπως F-4E Phantom,  Mirage F-1 και A-7H Corsair.

Η βράβευση του Γιάννη Σωτηρόπουλου έγινε λόγω της πολύχρονης ενασχόλησης του με την αεροπορική ιστορία, έχοντας πάρει αρκετές συνεντεύξεις βετεράνων αεροπόρων. Μάλιστα ο Αντισμήναρχος (Ι) ε.α Παναγιώτης Κουμπούρης, ο οποίος ήταν ο δημιουργός του λευκώματος, κατά την τελετή παρουσίασης του τον “βάφτισε” τιμητικά…”Αεροπόρο”!  Παρουσιάζοντας το βιογραφικό του σημείωμα είπε:

“Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σωτηρόπουλος είναι γνωστός από τα “μάχιμα” ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του STAR και παλιότερα στου MEGA. Το επαγγελματικό του ξεκίνημα έγινε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας του. Από το 1994 έως το 2004 ήταν ο παρουσιαστής της ιστορικής εκπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων “Με Αρετή και Τόλμη” στην ΕΡΤ και παρέμεινε εκεί ως ρεπόρτερ έως το καλοκαίρι του 2013. Από τα άπειρα στρατιωτικά ρεπορτάζ του ξεχώρισαν τα αφιερώματα στους τελευταίους επιζώντες βετεράνους αεροπόρους της εποχής του Β΄ΠΠ, όπως οι: Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Σαράντος Σκάτζικας, Ευάγγελος Καρύδης, Βύρων Σαχαρίδης, Γεώργιος Πλειώνης, αλλά και στους συγγενείς θρύλων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως η χήρα του Μαρίνου Μητραλέξη και του Στέφανου Μολυβάδα, ο ανηψιός του Δημήτρη Καμπέρου. Επίσης ανέδειξε άγνωστες πτυχές της αεροπορικής μας ιστορίας, όπως η ανακάλυψη του τάφου ενός πεσόντα αεροπόρου του Α΄ΠΠ του Σπυρίδωνα Χάμπα σε βρεττανικό κοιμητήριο στο Τσανάκαλε της Μικράς Ασίας καθώς το άγνωστο αεροδρόμιο της Θάσου, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Α΄ΠΠ.

Επιπλέον κατέγραψε αναμνήσεις βετεράνων αεροπόρων από τη δράση του 13ου Σμήνους στον Πόλεμο της Κορέας, του Ελληνοαμερικανού Αεροπόρου Τζόν Μούζακ, ο οποίος κατέγραψε σε βίντεο – ντοκουμέντο τη δράση των “Ελληνικών Φτερών” στην Κορέα, αλλά και συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές των ακροβατικών σμηνών της Π.Α, από το ΚΑΡΕ ΤΩΝ ΑΣΣΩΝ τους: Ιωάννη Στυλιανάκη, Εμμανουήλ Παπαδημητρόπουλο, Ηλία Φιρφιλιώνη, από το ACROTEAM, τον Ηλία Τσαμουσόπουλο και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ, τον Ιωάννη Γαβριηλίδη αλλά και τα πέντε μέλη του επονομαζόμενου “ΧΡΥΣΟΥ ΣΜΗΝΟΥΣ”, δηλαδή Γιώργος Παπαδάκης- Άγγελος Κατζιλιεράκης – Μίλτος Ήτουνας- Δημήτρης Μπέλιας – Στέλιος Λεδάκης, οι οποίοι την περίοδο 1957-64 με τις  απίστευτες επιδόσεις τους στο Αεροπορικό Πένταθλο είχαν αφήσει άφωνους όλους τους Ευρωπαίους”. Από την πλευρά του ο Γιάννης Σωτηρόπουλος, αφού τους ευχαρίστησε γι΄αυτή την τιμητική διάκριση από τους πρώην Αετούς του Αιγαίου, τους  ευχήθηκε αυτό το Ιστορικό Λεύκωμα να βρεί κι άλλους μιμητές, έτσι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Όπως τους προέτρεψε χαρακτηριστικά: ” Εσείς οι απόστρατοι αεροπόροι γράψατε ιστορία στους Ελληνικούς αιθέρες. Τώρα μπορείτε να γράψετε ιστορία στο έδαφος. Κρατήστε ζωντανή αυτή την ένδοξη αεροπορική ιστορία της Πατρίδας μας. Πολεμήστε τη λήθη…”  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης