Το κείμενο που έφθασε στο militaire.gr για το θέρετρο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι, περιλαμβάνει αρκετές καταγγελίες, αλλά σοβαρότερη όλων είναι αυτή που κάνει λόγο για “δήθεν πυρόπλυκτους που φιλοξενούνται στο ΚΕΔΑ”. Έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτή την καταγγελία τους τελευταίους 12 μήνες και θα ήταν καλό η ηγεσία του ΓΕΑ να ασχοληθεί και να δώσει άμεσα απαντήσεις.

Το κείμενο καταγγελία:

ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ  Π.Α;

Έφτασε Ιούλιος και το ΚΕΔΑ/Ζ το θέρετρο της πολεμικής αεροπορίας παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες δικαιούχους με πρόφαση τα μέτρα για τον Κορωνοϊό. Στον αντίποδα  τα θέρετρα του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού λειτουργούν κανονικά (για τους δικαιούχους επισκέπτες) από τα μέσα Ιουνίου. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση και έχει εξοργίσει τα στελέχη της ΠΑ εν ενεργεία και εν αποστρατεία τα οποία δεν έχουν άλλη διέξοδο ούτε την οικονομική δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού. Όλοι αυτοί παρατηρούν απέξω το ΚΕΔΑ μέσα στο οποίο παραθερίζουν 100δες μη δικαιούχοι. Γραμμή της διοίκησης είναι να μην βγαίνουν τα κακώς κείμενα προς τα έξω. Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με το να κρατάει η πολεμική αεροπορία το θέρετρο της κλειστό, ενώ ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό τα έχουν ανοίξει εδώ και καιρό; Η απάντηση είναι διττή. Συμφέροντα εκ των έσω επιδιώκουν την ησυχία τους, την ηρεμία τους και την μείωση των υποχρεώσεων τους. Οι ανώτατοι επιθυμούν την ησυχία τους με την μείωση των επισκεπτών. Οι εργαζόμενοι στο θέρετρο επιδιώκουν τον ελάχιστο αριθμό επισκεπτών για την μείωση του εργασιακού φόρτου τους που είναι ήδη μειωμένος καθώς το θέρετρο λειτουργεί 4 μήνες το χρόνο. Οι μη δικαιούχοι (δήθεν πυρόπληκτοι) δεν επιθυμούν επισκέπτες για να μην γίνονται αντιληπτές οι παρατυπίες τους τις οποίες η διοίκηση του ΚΕΔΑ καθώς και η ηγεσία της ΠΑ γνωρίζουν και συγκαλύπτουν. Γιατί άραγε;

Πολλά συμφέροντα έξω από το ΚΕΔΑ επιθυμούν αυτό να είναι κλειστό για επισκέπτες ώστε να αυξηθεί η πελατεία τους. Η πολεμική αεροπορία κάνει κοινωνική πολιτική  στέλνοντας τους δικαιούχους στα μαγαζιά και τις παραλίες πέριξ του ΚΕΔΑ και τους μη δικαιούχους τους φιλοξενεί εντός; Η ίδια  επιλέγει να χάνει πολλά έσοδα από τους δικαιούχους επισκέπτες από τους οποίους  συντηρείται το θέρετρο καθώς και το μετοχικό ταμείο αεροπορίας.

Στην απόφαση για το κλείσιμο των θερέτρων η ΠΑ ακολούθησε κοινή γραμμή με τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, στο άνοιγμα ακολουθεί δική της,  πολιτική. Οι άλλοι κλάδοι σκεπτόμενοι τον κόσμο τους άνοιξαν τα θέρετρα τους και για δικαιούχους επισκέπτες από τα μέσα Ιουνίου.

Κύκλοι της πολεμικής αεροπορίας ανέφεραν ότι η παραλία έχει μικρή έκταση και για αποφυγή συνωστισμού απαγορεύεται η είσοδος σε δικαιούχους επισκέπτες. Προφανώς οι κύκλοι αυτοί δεν έχουν δει την παραλία του θερέτρου  ή το θέρετρο, τους  παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για να πετύχει τους σκοπούς του. Αφού η ΠΑ επικαλείται συνωστισμό στην πλαζ γιατί δεν παραχωρείται ο χώρος της παραλίας που χρησιμοποιούν οι πυρόπληκτοι στους δικαιούχους επισκέπτες?  Γιατί δεν επιτρέπεται  στους δικαιούχους επισκέπτες η είσοδος στο θέρετρο τις απογευματινές ώρες ? Πολύ απλά για να είναι μέσα άτομα που δεν δικαιούνται (επιχειρηματίες, πολιτικοί μηχανικοί, ιδιοκτήτες μαγαζιών που τα δήλωσαν ως κατοικία κλπ. κλπ.)

Όλοι αυτοί διαμένουν τον χειμώνα στα σπίτια τους, πολυκατοικίες, βίλες στον Βουτζά και άλλες περιοχές και χρησιμοποιούν το ΚΕΔΑ μόνο τα καλοκαίρια . Γιατί η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας και ο διοικητής του ΚΕΔΑ το δέχονται από την στιγμή που οι ίδιοι το ξέρουν καλά ότι τα συγκεκριμένα άτομα όλο τον χειμώνα δεν είναι εκεί; Οι ίδιοι κύκλοι της πολεμικής αεροπορίας αναφέρουν  ότι πρόκειται να γίνουν έλεγχοι  σε συνεργασία με τους δήμους  για να αποδειχθεί κατά πόσο αποτελούν για τους πυρόπληκτους αυτά τα οικήματα μοναδική τους κατοικία. Κάτι τέτοιο είναι περιττό αφού η αεροπορία και το ΚΕΔΑ γνωρίζουν ότι τα συγκεκριμένα άτομα μένουν στα σπίτια τους τον χειμώνα και εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι στο θέρετρο σαν να είναι το εξοχικό τους. Αυτό γίνεται εδώ και 2 χρόνια κάτι το οποίο το γνωρίζει πολύ καλά η ΠΑ καθώς η πύλη καταγράφει ποιος μπαίνει  ποιος βγαίνει αλλά και πότε. Αυτή η ενέργεια αποτελεί παραδοχή και συγκάλυψη ατασθαλιών.

Η πολεμική αεροπορία καλύπτεται πίσω από τις προτάσεις της υγειονομικής επιτροπής της, τις οποίες αποδέχεται εκεί που την συμφέρουν. Ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διαφορετικές προτάσεις  ή ενδιαφέρονται περισσότερο για τον κόσμο τους ; Μήπως τα θέρετρα τους έχουν αποτελεσματικότερες διοικήσεις;

Τα στελέχη της ΠΑ και οι οικογένειες τους δέχονται μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση (οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικά, κορωναιός κλπ. Κλπ.) και η κατάσταση αυτή τους απαγορεύει να βρουν  μια προσωρινή διέξοδο στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΑ για την συντήρηση των οποίων υπόκεινται σε κρατήσεις από τον μισθό τους.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016