Σαρανταέξι παραβιάσεις από έξι τουρκικά οπλισμένα αεροσκάφη F-16, έγιναν σήμερα στο Αιγαίο. Την ίδια ημέρα που από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκαναν λόγο για προετοιμασία αντιμετώπισης ακόμη και του χειρότερου σεναρίου στα ελληνοτουρκικά . Την ίδια ημέρα που ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ξεκινά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Επίσης σήμερα είχαμε μία ακόμη κατηγορηματική δήλωση από την πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, για τους S-400, τους οποίους αν η Άγκυρα παραλάβει , τότε θα πρέπει να ξεχάσει τα F-35.

Όλα αυτά με το χρόνο για τη λήξη της διορίας που έχει δώσει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για τους S-400 να τρέχει. Στις 15 Ιουνίου η Τουρκία πρέπει να πει τι θα κάνει με την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Μέχρι τώρα ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν θα κάνει πίσω.

Όλα αυτά προκαλούν πολλά ερωτήματα, αρκετές ανησυχίες ,αλλά δεν πρέπει να προκαλούν πανικό. Αυτός ας παραμείνει σε συγκεκριμένα τηλεοπτικά ρεπορτάζ γραφικών που επιμένουν να παρουσιάζουν τις ασκήσεις ανακατάληψης νήσων στο Αιγαίο -από τις πιο συνηθισμένες ασκήσεις των ΕΔ μετά από τα Ίμια- ως ένδειξη κλιμάκωσης και επερχόμενου “θερμού επεισοδίου”.

Τα στοιχεία των σημερινών παραβιάσεων:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 5η ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 2 (2x2F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 2 (2x1F16)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 6

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 12

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 46

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : –
ΠΕΡΙΟΧΗ               : Κεντρικό Αιγαίο

1. Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε τουρκικό Α/Φ F-16 στις 11:01 άνωθεν ν. Αγαθονησίου στα 26.000 πόδια.

2.Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016