Η πλατφόρμα  gov.gr ελέγχθηκε από ξειδικευμένους επαγγελματίες πληροφορικής και  οι διαπιστώσεις που έγιναν έχουν δημιουργήσει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία. Έχουμε γράψει ήδη σχετικά. Ένας από τους ανθρώπους που “έψαξε” την πλατφόρμα μας τα γράφει πιο αναλυτικά:

“Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί απλά έναν κατάλογο υπηρεσιών που υπάρχουν εδώ και χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση όπως το gsis.gr (taxisnet), το ermis.gov.gr, η πύλη της στρατολογίας, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ. Συνεπώς ουδεμία καινοτόμα υπηρεσία παρέχεται από το συγκεκριμένο portal, είναι απλά ένας κατάλογος υπηρεσιών, οι οποίες μάλιστα είναι διαθέσιμες στην πλειοψηφία τους πριν το 2004 στο κοινό.

Υπάρχει όμως δυστυχώς και μία νέα υπηρεσία. Δυστυχώς διότι η συγκεκριμένη υπηρεσία μόνο κινδύνους μπορεί να φέρει στους πολίτες της χώρας. Μιλάμε για την έκδοση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης online. Για τη χρήση αυτής της υπηρεσίας είναι αναγκαίο ο χρήστης να διαθέτει κωδικούς taxisnet και κινητό τηλέφωνο ως δεύτερο παράγοντα ταυτοποίησης. Σε δοκιμές που έγιναν από πολλούς διαφορετικούς χρήστες διαπιστώθηκε το εξής άκρως επικίνδυνο. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με τα στοιχεία του taxisnet, στη συνέχεια η εφαρμογή ζητάει έναν έγκυρο αριθμό κινητού τηλεφώνου ώστε να αποσταλεί σε αυτόν κωδικός μίας χρήσης για την έκδοση τους εγγράφου. Σε όλες τις δοκιμές δόθηκε αριθμός τηλεφώνου τρίτου προσώπου, αποτέλεσμα το μήνυμα απεστάλη σε κινητό άλλου προσώπου από αυτό που αιτείται την έκδοση του εγγράφου, με την εισαγωγή του κωδικού το έγγραφο εκδόθηκε επιτυχώς με τον κωδικό ταυτοποίησης και το QR Code.  Συνεπώς ένα λογιστικό γραφείο το οποίο διαθέτει κάποιες εκατοντάδες ή και χιλιάδες κωδικούς taxisnet πολιτών, εν αγνοία τους με τη χρήση οποιοδήποτε αριθμού τηλεφώνου, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση εξουσιοδοτήσεων πάσης φύσεως, ακόμα και για μεταβιβάσεις αγαθών. Ανοίγουμε με αυτόν τον τρόπο μια άνευ προηγουμένου τρύπα στη δημόσια διοίκηση και στην εγκυρότητα των κρατικών εγγράφων. Η διαδικασία του δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης δεν είναι καινοτομία, χρησιμοποιείται και στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια από τις Τράπεζες, με μία διαφορά, η Τράπεζα για να δώσει το δικαίωμα αυτό στους πελάτες της ζητάει βεβαίωση ταυτοποίησης του αριθμού τηλεφώνου από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, εδώ αυτή η μέριμνα έχει παρακαμφθεί, αγνοώντας η κυβέρνηση προφανώς χάριν εντυπωσιασμού την παράμετρο της ασφάλειας.

Είναι απορίας άξιο σε αυτή την περίοδο που ο πλανήτης και η χώρα μας δοκιμάζονται από μια άνευ προηγουμένου απειλή,  η κυβέρνηση ανεύθυνα και εντελώς απροετοίμαστη να δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών και να εκθέτει την περιούσια τους σε κινδύνους χωρίς λόγο. Επίσης ενδιαφέρον έχει να μάθουμε τα ποσά που έχουν δαπανηθεί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας που επί της ουσίας δεν παρέχει τίποτα νέο πέραν από τον κίνδυνο παραγωγής πλαστών εγγράφων”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016