Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος για να πανηγυρίζουμε στην Αθήνα και πολύ περισσότερο στην Λευκωσία για το κείμενο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν ανακοινώθηκε κανένα απολύτως μέτρο και μάλιστα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι για να καταλήξουν σ΄ αυτό το κείμενο έπρεπε να ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας που ήθελαν κάτι πιο…χαλαρό!

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τελείως τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, αλλά δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας.

H τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιέχει τη νέα φράση για πρόβλεψη περί “στοχευμένων μέτρων”, κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως “μέτρα έναντι προσώπων.”

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που παρουσίασε το ΚΥΠΕ, οι “28” της ΕΕ αναφέρουν τα εξής: “Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα”.

Να επισημάνουμε ότι οι Ευρωπαίοι για άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Ουκρανίας που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ έχει αποφασίσει συγκεκριμένα και σκληρά μέτρα.

Που καταλήγουμε; Είμαστε μόνοι μας και πρέπει να είμαστε μονίμως σε επιφυλακή.

Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή ο Ερντογάν δοκιμάζεται στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Αν χάσει όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, θα πάει στο ραντεβού της Ιαπωνίας με τον Τραμπ αποδυναμωμένος. Όπως έγραψε η Λιάνα Μυστακίδου στο Militaire.gr ήδη υπάρχουν σενάρια αμφισβήτησης του από 50 -60 βουλευτές. Όλα θα έχουν τη σημασία τους το επόμενο διάστημα.

Δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να συνεννοηθούν για μια κοινή γραμμή, για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε.