Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
22/07/2020 | 06:00 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Τι μπορεί να υποκαταστήσει τα στρατηγικά πλήγματα των οπλικών συστημάτων των Belharra;

Τι μπορεί να υποκαταστήσει τα στρατηγικά πλήγματα των οπλικών συστημάτων των Belharra;

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος 

Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Belh@rra το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να σχηματίσει μία πιο ευέλικτη μορφή αγοράς αμυντικών εξοπλισμών που να άπτονται τόσο στο αρχιπελαγικό γεωγραφικό περιβάλλον του Αιγαίου όσο και στις ενδεχόμενες-αναμενόμενες ”αλλαγές στάσης” της κυβέρνησης έπειτα από διεθνείς πιέσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά.  Από τα αρχαία χρόνια τα μη γραμμικά και απροσδιόριστα φαινόμενα ήταν αυτά που άλλαζαν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης προσδίδοντας καταστροφικό, ψυχολογικό και αποδιοργανωτικό αποτέλεσμα τόσο στα στρατεύματα όσο και στους κρατικούς πυλώνες του αντιπάλου. Εν έτη 2020 το Ελληνικό κράτος προσπάθησε να εξοπλιστεί με γαλλικές φρεγάτες γενικής υποστήριξης Belh@rra οι οποίες είναι ικανές όχι μόνο να να ανταπεξέλθουν σε μεγάλο εύρος αναγκών έναντι της Τουρκικής απειλής, αλλά και στο να διεξάγουν υπερπόντιες αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο με ισχυρή αντιαεροπορική κάλυψη. Είναι περιττή η αναφορά περί της αμέσου εξοπλιστικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και η πρακτική πλέον θεώρηση η οποία θα δημιουργείτο θυμίζοντάς μας πως και επιχειρησιακά πλέον η Κύπρος δεν θα κείται μακράν.

Δεδομένης της εγκατάστασης του βλήματος MdCN Scalp Naval στο οπλοστάσιο της Belh@rra το ΠΝ θα αποκτούσε άμεσο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας καθώς θα είχε την δυνατότητα (ξεπερνώντας την εχθρική αεράμυνα) να βάλει έναντι οποιουδήποτε στόχου εντός της Τουρκίας με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Το βλήμα αυτό έχει την ικανότητα μεταβολής κατεύθυνσης, ελιγμών εν πτήση αλλά και αναπροσαρμωγής δεδομένων στοχοποίησης, προσβάλλοντας έτσι οποιονδήποτε στόχο εντός τουρκικού εδάφους. Τα πλεονεκτήματα αυτά κατά την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης μπορούμε να τα συναντήσουμε και σε πληθώρα άλλων πυραύλων με αντίστοιχες και αποτελεσματικότερες δυνατότητες που θα προσέδιδαν στην ελληνική διπλωματία μία άλλη διάσταση ισχύος έναντι των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ισραηλινός βαλλιστικός πύραυλος LORA (Long Range Artillery Weapon System) δεδομένης της αμυντικής συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ θα μπορούσε να έρθει στο ελληνικό οπλοστάσιο νωρίτερα των Belh@arra και να προσδώσει πληθώρα αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δοκιμές του, ο LORA είναι ικανός να βάλει δια του εδάφους έναντι στόχων επιφανείας αλλά και θαλάσσης που βρίσκονται στην εμβέλεια των 400 χλμ. Ένα από τα στρατηγικά του πλεονεκτήματα είναι πως μπορεί να μεταφερθεί εντός κοντέινερ πάνω σε οποιαδήποτε χερσαία ή θαλάσσια πλατφόρμα και να βάλει από οποιαδήποτε τοποθεσία θυμίζοντας την ευελιξία δεδομένου του μικρού θερμικού ίχνους που αφήνουν στα εχθρικά ραντάρ οι φρεγάτες Belh@rra. Λειτουργεί βάση συστήματος GPS και είναι ικανός να λάβει δεδομένα στοχοποίησης από Ισραηλινά UAV όπως τα Heron τα οποία θα λειτουργήσουν από τις αρχές Αυγούστου 2020 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μέσω εγχώριας παραγωγής συστημάτων επεξεργασίας στόχου και δεδομένων στοχοποίησης, ο πύραυλος θα μπορούσε να αντλεί δεδομένα ακόμα και από εξυγχρονισμένα F-16 (η παραπάνω διαδικασία βρίσκεται εν διαμορφώσει σύμφωνα με την αεροπορική επιθεώρηση της USAF avaiationweek).

Ο LORA είναι πύραυλος παραπλάνησης που κρύβεται σε κοινή θέα εντός εμπορικού πολεμικού πλοίου. Αν δεν εντοπιστεί, θα μπορούσε να εκτοξεύσει έως και 16 πυραύλους πριν από την ανίχνευση. Δεν χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις στο πλοίο μόλις φορτωθεί το οπλικό σύστημα. Εκτός από τους επιθετικούς πυραύλους, τα φορτηγά πλοία μπορούν να εξοπλιστούν με cannisterized ή/και κρυμμένους πυραύλους και όπλα κατά εχθρικών πλοίων, καθώς και ”αναχαιτιστές” με αισθητήρες αεράμυνας· ουσιαστικά καθιστώντας τα ασύμμετρα και συγκαλυμματημενά πολεμικά πλοία. Εάν εξοπλιστούν με κρυμμένα οπλικά συστήματα, τα φορτηγά πλοία θα μπορούσαν εύκολα να γλιστρήσουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και να διεξάγουν διασπαστικές-ασύμμετρες στρατιωτικές επιχειρήσεις.”

Εν έτη 2020 η έννοια του συμβατικού πολέμου οδεύει προς τελμάτωση. Η διπλωματία άνωθεν του τραπεζίου που στηρίζεται σε διεθνώς αδύναμες και αναξιόπιστες (από μεριάς Ελλάδος) κυβερνήσεις δεν είναι μία πολιτική που ευνοεί ούτε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά ούτε και το Εθνικό μας δόγμα. Συμβατικοί εξοπλισμοί συνδυαζόμενοι με ασύμμετρη χρήση έναντι γεωγραφικών τοποθεσιών όπως των Δαρδανελίων θα έδειχναν μία άλλη πτυχή των ικανοτήτων που έχει η χώρα μας και θα την ανάγκαζαν να προβάλει μία άλλους είδους διπλωματία στο χαοτικό διεθνές σύστημα στο οποίο ζούμε εν καιρώ κορωνοϊού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης