Οι κρίσεις Αρχηγών Γενικών Επιτελείων που μπορούν πλέον να γίνουν από ώρα σε ώρα θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα γραφής του νέου ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη. Οι επιλογές θα δείξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να ασκήσει πολιτική στο ΥΠΕΘΑ. Κάτι που έχει διαφορές με την διοίκηση των ΕΔ από τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ.

Πως θα γίνουν οι κρίσεις Αρχηγών που θα είναι οι πρώτες κρίσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνεχιστεί η λογική της σχεδόν “κατ΄ αγκώνα επιλογής”, για να διατηρηθούν ισορροπίες και να “ενοχληθούν” όσο το δυνατόν λιγότεροι;

Με ποια κριτήρια θα ληφθούν οι αποφάσεις; Θα επιλεγούν οι ικανότεροι και αυτοί που έχουν επιδείξει έργο κατά τη διάρκεια της καριέρας τους ή θα ακολουθηθεί η τακτική της “αριθμητικής” που έχει πολλές φορές οδηγήσει σε λάθος επιλογές. Με το …ακλόνητο επιχείρημα που λέει ότι “δεν μπορούμε να “φάμε” τόσο κόσμο για να επιλέξουμε τον πιο ικανό”. Αρκετές φορές ικανότατοι αξιωματικοί έχασαν την ευκαιρία να διοικήσουν και να προσφέρουν λόγω αυτής της “αριθμητικής”.

Ο νέος ΥΕΘΑ γνωρίζει από πρώτο χέρι τα πάντα: πρόσωπα και πράγματα, την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι και στο τελευταίο φυλάκιο. Γνωρίζει καλά τις ελλείψεις, τις ανάγκες και φυσικά τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ασφάλεια της χώρας. Συνεπώς μάλλον δεν έχει καμία δικαιολογία για να επιτρέψει να γίνουν κρίσεις με τη λογική και τα κριτήρια που προαναφέραμε. Τα χέρια του είναι λυμένα αφού πλέον δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος που θα έχει τις δικές του απόψεις και τα θέλω για τις επιλογές.

Ο ΥΕΘΑ πλέον Βαγγέλης Αποστολάκης δίνει λόγο μόνο στον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις του, όπως άκουγε και εκείνες του Καμμένου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις ή σκέψεις για τις κρίσεις Αρχηγών.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι πότε θα γίνουν οι κρίσεις -σήμερα ή αργότερα- αλλά πως θα γίνουν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016