Υποστηριξε το militaire
Απόστρατοι
04/12/2019 | 09:35 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Τι ειπώθηκε για το Σώμα Υπαξιωματικών στη συνάντηση αποστράτων με τον ΥΦΕΘΑ

Τι ειπώθηκε για το Σώμα Υπαξιωματικών στη συνάντηση αποστράτων με τον ΥΦΕΘΑ

Τη Δευτέρα το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων συναντήθηκε   με τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, για να καταθέσουν οι ενώσεις στους αρμόδιους κλάδους και φορείς, τους προβληματισμούς τους για θέματα που τους αφορούν. Αν και τα περισσότερα  αφορούσαν  κυρίως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, οι απόστρατοι αναγκάστηκαν να τα μεταφέρουν δια της πλάγιας οδού και να απευθυνθούν στο ΥΠΕΘΑ καθόσον τα παραπάνω υπουργεία  αγνόησαν παντελώς τα αιτήματα των φορέων  αποστράτων για συνάντηση μαζί τους. Πέρα των  θεμάτων που αφορούν τους αποστράτους, τέθηκαν και θέματα που αφορούν τα εν ενεργεία στελέχη, όπως η αναγκαστική ευδοκίμως αποστρατεία λόγω 35ετιας των στελεχών εκ ΑΣΣΥ στα 53 χρόνια ηλικίας όπου τα στελέχη αυτά οδηγούνται σε συντάξεις πείνας λόγων των μειωμένων ποσοστών αναπλήρωσης. Επίσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους (πλην της ΕΑΑΣ) στους αποφοίτους των ΑΣΣΥ για το θέμα του “Σώματος Υπαξιωματικών”  όπου μίλησε και κατέθεσε εγγράφως τους προβληματισμούς και την ανησυχία του ο γραμματέας του Συντονιστικού και μέλος της ΕΑΑΝ Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Μανώλης Αναγνωστάκης. Οι απαντήσεις αναμένονται αν και από την συζήτηση που έγινε, διαφαίνεται ότι για το σώμα Υπαξιωματικών, ο ΥΦΕΘΑ αλλά και τα επιτελεία να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και μάλλον ετοιμάζονται να εκτελέσουν άμεσα το σχέδιο χωρίς αντίλογο και μάλλον χωρίς συμμετοχή στελεχών εκ ΑΣΣΥ.

Τι είπε ο Μ.Αναγνωστάκης για το Σώμα Υπαξιωματικών:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Αποτελεί ιδιαίτερη Τιμή για τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών τις οποίες και εκπροσωπούμε, το γεγονός ότι μας υποδέχεστε ως ισότιμους συνομιλητές και μάλιστα με εμφανή τη διάθεση στο πρόσωπό σας να δεχθείτε με αθωότητα τις απόψεις μας μέσα από ένα ουσιαστικό διαδραστικό διάλογο, δίδοντας έμπρακτα σε όλους τη βεβαιότητα ότι ο δεσμός ανάμεσα στους απόστρατους και τους εν ενεργεία Αξιωματικούς παραμένει ισχυρός.

Γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος σας κύριε Υπουργέ, δεν πρόκειται να μακρηγορήσω και με την άδειά σας θα παραθέσω ευθύς τις απόψεις μου για το Σώμα των Υπαξιωματικών μέσα από ένα πρίσμα βιωματικό που σε κάθε περίπτωση ως απόστρατος και εγώ, αποτελεί αναπόφευκτη οδό.

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την πρόθεση για αλλαγή του νομικού πλαισίου και εκτιμώ ότι απέναντι στις όποιες καλές προθέσεις υπάρχουν, το φως της δημοσιότητας δεν συνέβαλε θετικά.

Ως απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ που προέρχεται από τις τάξεις της Σχολής των Μονίμων Υπαξιωματικών με την ειδικότητα του Τεχνίτη Πυροβόλων, είχα την τύχη να υπηρετήσω σε πολλούς τύπους Πολεμικών Πλοίων, να μετεκπαιδευτώ στις ΗΠΑ σε οπλικά συστήματα αλλά και να υπηρετήσω στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο ανταλλαγής πληρωμάτων μεταξύ των ναυτικών Ελλάδος και ΗΠΑ για 3 και πλέον έτη. Ως εκ τούτου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς το πρότυπο αυτό σύστημα οργάνωσης στρατού.

Αυτό το βιωματικό υπόβαθρο, μου επιτρέπει να σας παραθέσω τους ακόλουθους προβληματισμούς και σκέψεις:

1. Οι ελληνικές ΕΔ είναι εμποτισμένες με το δόγμα ότι τα προνόμια ανήκουν στο βαθμό όπως άλλωστε το άρθρο 36 του ν. 3838/10 περί ιεραρχίας αναφέρει ειδικά ότι:

α. Η στρατιωτική ιεραρχία περιλαμβάνει την ιεραρχία των βαθμών και την ιεραρχία των καθηκόντων.

β. Οι Αξιωματικοί, ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχία των βαθμών, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του ανώτερου ή του κατώτερου.

γ. Οι ομοιόβαθμοι Αξιωματικοί, ανάλογα με την αρχαιότητά τους, έχουν μεταξύ τους την ιδιότητα του αρχαιότερου ή του νεότερου.

δ. Μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών, που συνδέονται με σχέση διοικητικής υπαγωγής ή εξάρτησης, η αρχαιότητα έχει την ίδια ισχύ που έχει και η διαφορά του βαθμού.

2. Οι σχολές των Υπαξιωματικών διαφέρουν ουσιωδώς από τους Enlisted των Αμερικανικών ΕΔ, καθόσον η δεξαμενή των ΑΣΣΥ είναι η ίδια με αυτών των ΑΣΕΙ, όπου οι βάσεις εισδοχής ελάχιστα διαφέρουν. Μια τέτοια ισοπεδωτική προσέγγιση με το Σώμα των Υπαξιωματικών ενδέχεται να οδηγήσει σε άκρατη «ΕΜΘοποίηση» των αποφοίτων ΑΣΣΥ οι οποίοι εισέρχονται σε αυτά μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων με υψηλή μάλιστα βαθμολογία (άνω των 16.000 μορίων), με ότι αυτό συνεπάγεται.

3. Στις ελληνικές ΕΔ όπου η Ιστορία της Σχολής των Υπαξιωματικών έχει να επιδείξει με υπερηφάνεια έναν Πλαστήρα, έναν Κατσιμήτρο, έναν Βελισαρίου, αποτελεί αυτονόητη ως εξέλιξη και επιβράβευση η μεταπήδηση στο Σώμα των Αξιωματικών και μάλιστα στις βαθμίδες του Ανωτάτου.

4. Οι Υπαξιωματικοί Διοίκησης των ΗΠΑ έχουν επαυξημένες αρμοδιότητες που ευθύς αμέσως σπεύδω να απαριθμήσω ενδεικτικά, και παρακαλώ ας σκεφτούμε όλοι μας, τι από όλα αυτά θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα:

α. Ο Υπαξιωματικός Διοίκησης έχει καθήκοντα και αρμοδιότητες που προσιδιάζουν στο επίπεδο του Προσωπάρχη.

β. Αποτελεί μέλος μετά ψήφου στα Συμβούλια Κρίσεων και Επανακρίσεων του προσωπικού που προΐσταται.

γ. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, αποξενώνεται πλήρως από την άλυσο της διοικητικής υπαγωγής, υπαγόμενος απευθείας στο Διοικητή της Μείζονος Διοίκησης ή Σχηματισμού ή στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ανάλογα με τη θέση του.

δ. Αποτελεί μέλος μετά ψήφου στα Συμβούλια Μεταθέσεων.

ε. Αποτελεί τον Γνωματεύοντα επί των εκθέσεων Αξιολόγησης των Υπαξιωματικών ή και τον οριστικό Γνωματεύοντα σε Β’ βαθμό στις περιπτώσεις προσφυγής του διοικούμενου επί της συνταχθείσας έκθεσης αξιολόγησης.

στ. Αποτελεί έναν από τους βαθμούς εξέτασης των υποβληθεισών αιτήσεων παραπόνων.

ζ. Έχει την δυνατότητα διενέργειας επιθεωρήσεων και ακρόασης προσωπικού.

η. Απολαμβάνει προνομίων που στις Ελληνικές ΕΔ μόνο σε βαθμό Ανωτάτου συναντούμε (υπηρεσιακό όχημα, οδηγό, καθορισμένο και εντοπισμένο προβάδισμα σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις κ.λπ)

Κύριε Υπουργέ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι προθέσεις σας είναι αγνές και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι, αφού προέρχεστε από τους κόλπους της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) όπου η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) αποτελεί για το Στρατό Ξηράς (ΣΞ) την ραχοκοκαλιά του στρατεύματος, απολαμβάνει του σεβασμού όλων, μα τρανή απόδειξη είναι ότι η πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου έχουν σε κάποιο διάστημα της σταδιοδρομίας τους, θητεύσει ως Διοικητές της Σχολής των Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς. Υπάρχει άλλωστε πιο τρανή απόδειξη από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι της ΣΜΥ έχουν δικαίωμα μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων να εισέρχονται στη ΣΣΕ και σε δεύτερο χρόνο τους συναντούμε μετά την εισδοχή τους να εκτελούν ακόμη χρέη αρχηγού της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Μακάρι κύριε Υπουργέ να είχα την δυνατότητα να αντιπαραθέσω σε αυτό το γεγονός, κάτι ανάλογο και για το Πολεμικό Ναυτικό. Τουναντίον οι μέχρι τώρα Διοικητές (πλην των τελευταίων ετών που και αυτό συνέβη κατόπιν της διαπίστωσης και άσκησης πίεσης από σειρά δημοσιευμάτων) μετά την λήξη της θητείας τους, αποστρατεύονταν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους, γεγονός που καταδεικνύει περίτρανα ότι σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού ποτέ δεν ανετέθη παρά μόνο σε στελέχη κάτω του Μέσου όρου. Σκεφτείτε παρακαλώ τι παράδειγμα προς μίμηση θα αποτελούσε η Σχολή να διοικούνταν από Πλοίαρχο Πτυχιούχο ΑΕΙ που προέρχεται από τη Σχολή και πόσο αυτό θα συνέβαλε στην καλλιέργεια του οράματος στις τάξεις των Υπαξιωματικών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στη ΣΤΥΑ.

Μία άλλη διαχρονική διαπίστωση που δεν είναι εύκολο να έχει άλλη ανάγνωση κύριε Υπουργέ, είναι ότι το στράτευμα καλείται να προσαρμόσει το εξελικτικό πεδίο των Αξιωματικών ακολουθώντας ασθμαίνοντας τον εκάστοτε ισχύοντα μισθολογικό και ασφαλιστικό νόμο. Ποτέ δεν υπήρξε η δυνατότητα, ακόμη και στους καιρούς που δημοσιονομικά ως Κράτος δεν είχαμε τους υπάρχοντες περιορισμούς, να διαμορφώσουμε και να ταυτίσουμε τον στόχο με τις μισθολογικές ασφαλιστικές συνέπειες.

Με δεδομένη τη διαπίστωση αυτή κύριε Υπουργέ ας είμαστε ειλικρινείς……
Κανείς….. μα κανείς……. σε ετούτη εδώ την αίθουσα……. όσο θετικά με αθωότητα και με τις καλύτερες των προθέσεων του και να διάκειται…. δεν θα ηδύνατο να διασφαλίσει ότι για τους προερχόμενους από το Σώμα των Υπαξιωματικών δεν θα υπάρξει μελλοντικά περιστολή των οικονομικών απολαβών στην απόδοση μισθού, στη σύνταξη, στο μέρισμα, ή το εφάπαξ.

Προκειμένου να καταδείξω τον ενδεχόμενο παρορμητισμό που διέπει το όλο εγχείρημα περί του Σώματος των Υπαξιωματικών, διερωτώμαι ρητορικά……………………
ποιές και πόσες μελέτες, ανατέθηκαν στους μαθητές της ΑΔΙΣΠΟ, ή των κατά Κλάδο Σχολών Πολέμου ή και οπουδήποτε αλλού και σε ποιά επιστημονικά συμπεράσματα κατέληξαν;

Αντί επιλόγου σας ζητώ να με συγχωρήσετε για το ύφος της παράθεσης των απόψεων που κατέθεσα, αναγνωρίζοντας μου ως ελαφρυντικό την εύλογη ανησυχία για την τύχη της Σχολής για την οποία είμαι υπερήφανος που προέρχομαι, αλλά και ως κίνητρο να συμβάλω θετικά στην όλη προσπάθεια.

Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Εμμανουήλ Αναγνωστάκης ΠΝ

Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ & ΔΣ/ΜΤΝ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης