Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
10/06/2020 | 12:59
Militaire News

Τι είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Α.Διακόπουλος για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και τον Έβρο

Τι είπε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Α.Διακόπουλος για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και τον Έβρο

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, εξήγησε ότι η Ελλάδα “έχει στρατηγική” και υποστήριξε ότι δεν θα φθάσουμε σε θερμό επεισόδιο.

“Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και αυτό η Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτεί. Δεν πρόκειται”, είπε ο κ. Διακόπουλος “για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας αλλά για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

“Μια πολιτική εθνικής ασφάλειας δεν έχει να κάνει με τη χρήση στρατιωτικής βίας, γιατί ο πόλεμος είναι η πλήρης χρεωκοπία της πολιτικής”, εξήγησε.

“Δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει στρατηγική. Και αυτό αποδεικνύει η συμφωνία με την Ιταλία που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση”, επεσήμανε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας εκτιμά πως η υπόθεση του Έβρου έχει τελειώσει γιατί όπως είπε δεν νομίζει να ξαναγίνει  μια οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, ένας νέος υβριδικός πόλεμος στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Θα ξαναδούμε, είπε, έντονη προσφυγική ροή αλλά επανάληψη του ίδιου σεναρίου δεν θα έχουμε.

Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, τον ρώτησε αν η κυβέρνηση κάνει κάτι καλύτερο στο Αιγαίο και έχουν σταματήσει οι προσφυγικές ροές. Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος εξήγησε πως έχει υπάρξει μια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και γίνεται  προσπάθεια αποτροπής για να μην έρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, και δεν έρχονται. Σήμερα ξυπνήσαμε με μια Ελλάδα λίγο μεγαλύτερη αυτό είναι το σημαντικό, τόνισε λέγοντας πως είναι προς όφελος των χωρών η συνεργασία. Ο κ. Διακόπουλος είπε πως δεν βλέπει μεγάλες διαφορές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στη συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ και εξήγησε πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κλείνει μια συμφωνία που θα επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια. Στο παρελθόν είχαμε φτάσει κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία που δεν επικυρώθηκε, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και πρόσθεσε πως με την Ιταλία τα πράγματα ήταν πιο βατά και πως πράγματι ο χώρος μας αυγατίζει με αυτή τη συμφωνία η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για το μέλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η Τουρκία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν το επιθυμούν πια ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι, ούτε η ίδια η Τουρκία, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις διεθνείς σχέσεις ενώ η Τουρκία είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, επεσήμανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Σύριζα δεν κατάφερε να φέρει αυτή τη συμφωνία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών, που εξήγησε πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και αυτό φάνηκε όταν  ήρθε όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία στα σύνορα της, για να δείξει την υποστήριξη της. Η Ελλάδα ακούγεται πρώτη φορά στο προσφυγικό, γιατί έδειξε πως μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορα της, τόνισε και αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η Αθήνα έχει στοχεύσει στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο να ξεφύγει από τη φτώχεια και να καταφέρει να λύσει το έλλειμμα  ασφάλειας μέσα από την Ευρώπη, έχοντας τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη που χρειάζεται.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός εξωτερικών, βουλευτής Σύριζα, είπε πως όλοι θέλουν στα εθνικά θέματα να υπάρχει συναίνεση, αλλά τώρα δεν υπάρχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο, επισημαίνοντας και ο συνάδελφος του παραδέχτηκε πως δεν έχουμε στρατηγική στο ζήτημα της Τουρκίας. Ο ίδιος είπε πως αξιολόγησε ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία με την Ιταλία, αλλά για να μην είναι μετέωρο βήμα πρέπει να ενταχθεί  στο πλαίσιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και στη σύναψη συμφωνίας με την Αλβανία. Με την Αίγυπτο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, παραδέχτηκε.  «Ούτε η διπλωματία της ενημέρωσης αρκεί, ούτε η διπλωματία της αλληλογραφίας. Θα θέλαμε η κυβέρνηση να κάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ευρωτουρκικές και οι κόκκινες γραμμές να είναι και ευρωπαϊκές. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία να μην διανοηθεί να στείλει ξανά πλοίο της, να μην διανοηθεί να εργαλειοποιήσει  ξανά τους μετανάστες», είπε ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης