Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για τα σχέδια αναβάθμισης της Σούδας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει δεύτερος ναύσταθμος με δυνατότητες αντίστοιχες μ΄ αυτές της Σαλαμίνας. Τι ακριβώς είπε:

“Σήμερα είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική του ΝΑΤΟ, αλλά προ ημερών το συζητήσαμε και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και σας εξήγησα τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη βάση της Σούδας και τα σχέδια που υπάρχουν να αναβαθμιστεί. Κι όταν λέω σχέδια αναβάθμισης, δεν εννοώ το αμερικάνικο κομμάτι. Οι Αμερικανοί ήδη την χρησιμοποιούν κατά τρόπο πάρα πολύ εντατικό. Μιλώ για το ελληνικό κομμάτι δεδομένου ότι αν η χώρα από δω και πέρα (νομίζω ότι επιβάλλεται από τη συγκυρία) θελήσει να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε όπως διαθέτει τις ευκαιρίες του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, πρέπει να αναπτύξει ένα παρόμοιο σύστημα, έναν ουσιαστικά λειτουργικό ως προς όλα Ναύσταθμο στην Κρήτη. Κι αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας.

 

Ήδη στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο πρόγραμμα που ανακοινώσαμε ως Εξοπλιστικό. Στην ουσία είναι ένα μακροπρόθεσμο, σε βάση δεκαπενταετίας, πρόγραμμα σταδιακής αλλά ουσιαστικής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπονται και κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών και το βασικό ζήτημα αναβάθμισης υποδομής στη χώρα θα αφορά σε αυτές της Σούδας, προκειμένου να μπορεί να αποτελέσει έναν πλήρως οργανωμένο και λειτουργικό Ναύσταθμο, ικανό να υποστηρίξει σε μόνιμη βάση και όχι περιστασιακά μονάδες, πλοία επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή είναι η πρόθεση μας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα των Ενόπλων Δυνάμεων διότι αυτό επιβάλλει η συγκυρία. Είναι όμως μία υπόθεση η οποία θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου διότι αυτά τα ζητήματα δεν ρυθμίζονται από τον ένα μήνα στον άλλον. Θέλουν πολύ χρόνο έως ότου διευθετηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, βασική προϋπόθεση είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο κι αυτήν μπορείτε να τη θεωρήσετε ειλημμένη στη βάση του συνολικού σχεδιασμού. (…)

 

Να κάνω και μία ακόμα εξήγηση: Έχουμε πει καταρχήν αυτή είναι η πρόθεσή μας και ότι θέλει ένα σχεδιασμό προκειμένου να υλοποιηθεί. Δεν είναι υπόθεση μερικών μηνών τα περί επικείμενης ίδρυσης Ναυστάθμου στην Κρήτη. Θέλει χρόνια, αρκεί όμως να ληφθεί η απόφαση.

 

Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και των Επιτελείων -του ΓΕΝ εν προκειμένω- προς την Πολιτική Ηγεσία. Η Πολιτική Ηγεσία την έκανε δεκτή και προχωρούμε να την εντάξουμε στο συνολικό σχεδιασμό μας. Το εξηγήσαμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την ενημέρωση που είχαμε. Το συζητήσαμε κατά τη συζήτηση της νέας δομής Δυνάμεων, την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλει βάθος χρόνου για να προκύψει, αλλά απλά λέμε ότι υπάρχει στο σχεδιασμό μας κι αυτό διότι έτσι επιβάλλουν οι περιστάσεις, οι γεωπολιτικές συγκυρίες. Η χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των δομών που έχουμε στην Κρήτη. Αυτό είναι όλο”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016