Τι έχει συμβεί με τον “χακί συνδικαλισμό”; Ο Αντισυνταγματάρχης Νίκος Παπαναστάσης εξηγεί

Οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι κι αυτό αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε στα χρόνια της κρίσης. Όταν άρχισαν οι τελείως παράλογες περικοπές των αποδοχών τους. Ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης. Ήταν και οι πρώτοι που πειθαρχημένα και χωρίς να διαταράξουν στο ελάχιστο την ηρεμία του στρατεύματος προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν.

Όλα αυτά τα πέτυχαν μέσω του λεγόμενου “χακί συνδικαλισμού” ο οποίος μέχρι και το 2015 “δούλευε ρολόϊ” . Κάπου εκεί εμφανίστηκαν κάποιοι οι οποίοι θέλησαν να αμφισβητήσουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Τέσσερα χρόνια μετά δεν ξέρουμε το γιατί αν και ο καθένας κάνει τις υποθέσεις του.

Αυτό που είναι σίγουρο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι η ομάδα που αμφισβήτησε την ΠΟΕΣ κατόρθωσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των Ενώσεων Στρατιωτικών και να κάνει καχύποπτους τους στρατιωτικούς για το ζήτημα της εκπροσώπησης τους. Κι αυτό έγινε ακριβώς τη στιγμή που η επιτυχία με την απόφαση του ΣτΕ είχε αρχίσει να κάνει πιο θετικούς τους στρατιωτικούς.

Δεν θα αναφερθούμε στον ανηλεή δικαστικό διωγμό που έχει ξεκινήσει η ομάδα των αμφισβητιών κατά συναδέλφων τους στρατιωτικών, ούτε χρειάζεται νομίζουμε να υπενθυμίσουμε την εμπλοκή στελέχους της σε fake τηλεοπτικό ρεπορτάζ στο Star που προκάλεσε την έρευνα της ΕΣΗΕΑ, η οποία και επέρριψε με πόρισμά της ευθύνες.

Πρωτομαγιά σήμερα και δίνεται η αφορμή να ασχοληθούμε με το λεπτό θέμα του “χακί συνδικαλισμού”, το οποίο βρίσκεται σε φάση “επανεκκίνησης”. Στη πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ, μια τροπολογία του ΚΚΕ η οποία έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση έδωσε διέξοδο και ελπίδα ότι η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα που γνωρίζαμε μέχρι το 2015. Ο Νίκος Παπανάστασης απόστρατος Αντισυνταγματάρχης Ειδικών Δυνάμεων και μέλος του ΚΚΕ, εξηγεί στο Militaire.gr τι συνέβη στη Βουλή και ποιες είναι οι προοπτικές για την ουσιαστική εκπροσώπηση των στρατιωτικών.

Με την ευκαιρία ο Νίκος Παπαναστάσης αναλύει τα γεγονότα στην περιοχή μας, από την δική του οπτική γωνία. Με το ΚΚΕ όπως έχουμε ξαναγράψει ακόμη κι αν διαφωνείς δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις ότι στην ανάλυση είναι πάντα εύστοχο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016