Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Θα θάψουν την υπόθεση Κασόγκι με πακτωλό δισ οι Σαουδάραβες; Όλα έχουν τη τιμή τους…

Θα θάψουν την υπόθεση Κασόγκι με πακτωλό δισ οι Σαουδάραβες; Όλα έχουν τη τιμή τους...

Παιχνίδια δισεκατομμυρίων πάνω από το πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι! Ο Τραμπ σκέφτεται τα 110 δις δολάρια που έχει να εισπράξει από εξοπλιστικά προγράμματα του Ριάντ, το οποίο με τη σειρά του είναι έτοιμο να υπογράψει συμβόλαια 50 δις με τη Δύση και να επενδύσει 5 δις στη Ρωσία. Κάτι μας λέει ότι η υπόθεση θα “κουκουλωθεί” παρά τα όσα είπε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «περιλαμβανομένων των εντολέων», πρέπει να τιμωρηθούν.
«Η παγκόσμια συνείδηση δεν θα κατευνασθεί παρά μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αυτουργοί και εντολείς, θα έχουν τιμωρηθεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP στο τουρκικό κοινοβούλιο ζητώντας από το Ριάντ οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στην Σαουδική Αραβία «να δικασθούν στην Κωνσταντινούπολη», αυξάνοντας παράλληλα την πίεση επί της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας.
«Παραδεχόμενη την δολοφονία, η σαουδαραβική κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα. Αυτό που περιμένουμε από αυτήν, τώρα, είναι να εξιχνιάσει τις ευθύνες καθενός στην υπόθεση αυτή, από την κορυφή μέχρι την βάση, και να τους προσαγάγει στην δικαιοσύνη», είπε.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου «σχεδιάσθηκε» πολλές ημέρες πριν, ερχόμενος σε αντίθεση με την επίσημη σαουδαραβική εκδοχή ότι επρόκειτο για «ανάκριση που πήγε στραβά».
«Στο στάδιο αυτό, όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις δείχνουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν θύμα μίας ειδεχθούς δολοφονίας», επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Αφού μίλησε για τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα, ο Ερντογάν διατύπωσε μία σειρά ερωτήσεων που παραμένουν χωρίς απάντηση. «Για ποιον λόγο βρέθηκε η 15μελής ομάδας των Σαουδαράβων στην Τουρκία; Με τις εντολές ποιου; Γιατί το προξενείο δεν άνοιξε αμέσως στην έρευνα;. Γιατί έγιναν τόσες διαφορετικές δηλώσεις από τους Σαουδάραβες; Ποιος είναι ο τοπικός συνεργάτης που πέταξε το πτώμα του Κασόγκι; Γιατί το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει ακόμη βρεθεί; Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις», είπε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι 15 σαουδάραβες πράκτορες που έφθασαν χωριστά στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν στο προξενείο το πρωί πριν από την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι «για να αφαιρέσουν τον σκληρό δίσκο του συστήματος βιντεο-παρακολούθησης της διπλωματικής αποστολής».
Πρόσθεσε επίσης ότι τριμελής ομάδα Σαουδαράβων είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα κατόπτευση σε δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην Γιάλοβα, βορειο-δυτικά της πόλης, υπονοώντας ότι αναζητούσαν τόπο για να πετάξουν το πτώμα.
Ο Ερντογάν δεν εξήγησε σε τι είδους στοιχεία βασίζει αυτές τις πληροφορίες και δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ηχητικές και οπτικές καταγραφές, που σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών στον τουρκικό Τύπο ενοχοποιούν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
Χαρακτήρισε την δολοφονία του Κασόγκι «πολιτική δολοφονία» και ζήτησε να περιληφθούν στις έρευνες ενδεχόμενοι «συνεργοί» από άλλες χώρες «εάν υπάρχουν».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, η οποία διατηρεί πολύπλοκες σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, διπλωματικό αντίπαλο, αλλά οικονομικό εταίρο, δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν» και ότι είναι βέβαιος ότι «θα συνεργασθεί με την Τουρκία στην έρευνα».
Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα του Ριάντ, στον οποίο παραπέμπουν οι διαρροές στον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο ως εντολέα της δολοφονίας.
Ο Ερντογάν δεν έκανε σημαντικές νέες αποκαλύψεις για τα στοιχεία της υπόθεσης που μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές είχαν διαχειρισθεί μέσω προσεκτικά ενορχηστρωμένων διαρροών στον τουρκικό Τύπο, αλλά φρόντισε να διατηρήσει την πίεση επί του καθεστώτος του Ριάντ μέσω των λίγων νέων στοιχείων της έρευνας στα οποία αναφέρθηκε, όσων υπονόησε και μέσω των πληροφοριών που επέλεξε να μην αποκαλύψει.

Οι Σαουδάραβες περιμένουν συμφωνίες αξίας 50 δισεκ. δολαρίων στο επενδυτικό φόρουμ

Η Σαουδική Αραβία αναμένει να υπογράψει συμφωνίες ύψους 50 δισεκ. δολαρίων στη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ που άρχισε σήμερα, παρά το γεγονός ότι επισκιάζεται από τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που προκάλεσε ένα μποϊκοτάζ από δυτικούς πολιτικούς, κορυφαίους τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών.
Ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλεχ είπε σ’ ένα πάνελ πως η Σαουδική Αραβία διέρχεται «μια κάποιου είδους κρίση», αλλά θα προωθήσει τα σχέδιά της για οικονομική διαφοροποίηση.
«Ουδείς στο βασίλειο μπορεί να τον δικαιολογήσει (τον φόνο του Κασόγκι) ούτε να τον εξηγήσει», δήλωσε.
Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, η σαουδαράβισσα επιχειρηματίας Λούμπνα Ολαγιάν υποστήριξε πως ο φόνος του διαφωνούντα σαουδάραβα δημοσιογράφου είναι «κάτι ξένο στην κουλτούρα μας».
Εκατοντάδες τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών συμμετέχουν μαζί με αξιωματούχους στο φόρουμ Future Investment Initiative που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ. Ωστόσο ενώ πέρυσι η εναρκτήρια συνεδρίαση είχε προσελκύσει την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, φέτος έχουν αποχωρήσει απ’ αυτή πάνω από 20 υψηλού επιπέδου ομιλητές.
Εντούτοις η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες αξίας άνω των 50 δισεκ. δολαρίων στο φόρουμ αυτό, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, της βιομηχανίας και των υποδομών με εταιρείες όπως οι Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε πως υπέγραψε 15 μνημόνια κατανόησης αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ ανακοίνωσε πως η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου θα ανακοινώσει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής στο βασίλειο μαζί με τη Saudi Aramco.
Η Ρωσία έστειλε μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Direct Investment Fund, ο οποίος δήλωσε πως η οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας είναι «σημαντική για τον κόσμο» και πως οι συμπράξεις ανάμεσα σε ταμεία κρατικής περιουσίας αποτελούν «σπουδαία ευκαιρία».

Η Σαουδική Αραβία  έτοιμη να επενδύσει 5 δισ. δολάρια  στην Ρωσία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επενδύσει στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic-LNG-2 το ποσό των περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων , δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ρωσικού επενδυτικού ταμείου Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ.
«Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την προοπτική της επένδυσης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή της ρωσικής μονάδας Arctic-LNG-2» δήλωσε ο Ντμίτριεφ.
Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίλ Αλ Φαλέχ, σε συνέντευξη του προς το πρακτορείο TASS , δήλωσε ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco προτίθεται να συμμετάσχει στην κατασκευή της μονάδας Arctic-LNG-2 και να γίνει ο δεύτερος κατά σειρά μέτοχος μετά την ρωσική Novatec
To έργο Arctic-LNG-2», είναι η δεύτερη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της εταιρείας Novatec, η οποία θα λειτουργήσει το 2023. Η μονάδα θα μπορεί να παράγει 19,8 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης