Η πρόβλεψη του νόμου που φέρει την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον εξοπλισμό της Κύπρου και το “πάγωμα” του εμπάργκο όπλων, αποτελεί αυτονόητα εξέλιξη που θα προκαλέσει σοκ στην Άγκυρα !

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη στη θεωρία. Όλα αυτά να ΄ναι στο “χαρτί” και να αποτελούν προς το παρόν ένα ακόμη μοχλό πίεσης προς τη δύστροπη Τουρκία. Ακόμη κι έτσι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη και εξέλιξη, γιατί τίποτα δεν αποκλείει οι σκέψεις και ο προβληματισμός της διοίκησης Τραμπ να γίνουν πράξη.

Ο εξοπλισμός της Κύπρου ήταν πάντα το μεγάλο πρόβλημα για την αμυντική της κάλυψη. Από την εποχή που η χούντα απέσυρε πρόθυμα τη Μεραρχία, η Κύπρος έμεινε ακάλυπτη ,με τα γνωστά αποτελέσματα. Μετά από την εισβολή η Κύπρος δεν είχε τη δυνατότητα να εξοπλιστεί έναντι των Τούρκων και με τα χρόνια η ανάγκη αυτή αν και παρέμενε πάντα μεγάλη, αντικαταστάθηκε από άλλες προτεραιτότητες, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, θέματα που κάποιοι πίστευαν ότι θα ενδυνάμωναν από μόνα τους την ασφάλεια της Κύπρου. Πάντα όμως η πραγματικότητα μας θύμιζε ότι χρειάζονται και οι εξοπλισμοί.

Η Λευκωσία δεν θέλησε ποτέ να χρησιοποιήσει το “μπάϊ-πας” των Αθηνών για να “τονώσει” την άμυνά της. Να συνεισφέρει οικονομικά για να αγοραστούν όπλα που θα είχαν μοναδικό σκοπό την κάλυψή της. Ήταν ένα παράπονο που εξέφραζαν κατά καιρούς Έλληνες ΥΕΘΑ, από την εποχή του Γεράσιμου Αρσένη ακόμη , όταν ανακοινώθηκε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Η είδηση από τις ΗΠΑ ότι θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να “σπάσει” το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην Άγκυρα, που γνωρίζει ότι αν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί θα αλλάξουν δραματικά οι ισορροπίες στην περιοχή.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016