Υποστηριξε το militaire
Άποψη
12/11/2020 | 06:18 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Τετελεσμένα στο Αιγαίο και διχοτόμηση στην Κύπρο οι άμεσες επιδιώξεις της Τουρκίας

Τετελεσμένα στο Αιγαίο και διχοτόμηση στην Κύπρο οι άμεσες επιδιώξεις της Τουρκίας

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Συνεχίζει η Τουρκία την πολιτική των NAVTEX, με τις οποίες επιχειρείται η κατοχύρωση δικαιωμάτων στο Αιγαίο, κατά παράβαση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος.
Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που περιλαμβάνει την περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.
Επίσης την αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων νησιών του Αιγαίου ζητεί με δύο νέες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Ειδικότερα, απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης.
Με αυτές τις απανωτές NAVTEX , είναι πλέον εμφανής η προσπάθεια της Άγκυρας, να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, διεκδικώντας την μισή τουλάχιστον ελληνική υφαλοκρηπίδας και παράλληλα, το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, είναι αποκαλυπτικό των επεκτατικών σχεδίων σε βάρος της Ελλάδας, μέσω του «γκριζαρισματος» περιοχών του Αιγαίου, που διαμορφώνουν προϋποθέσεις αμφισβήτησης εδαφικής ελληνικής κυριαρχίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στην 7ην Σύνοδο Πρέσβεων στην Άγκυρα, επανέλαβε τις πάγιες και αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο . Ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας επισήμανε στους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών ότι: «Κανείς να μην ελπίζει, πώς η Τουρκία που ως χώρα έχει τις πιο μεγάλες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, θα φυλακιστεί στις ακτές της και θα αλλάξει γνώμη για τα δικαιώματα που έχει στους θαλάσσιους ενεργειακούς πόρους.»
Όμως, η σημαντική είδηση για τη χώρα μας ήρθε από την άλλη πλευρά του ατλαντικού.
Δυσάρεστη Έκπληξη, στις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, προκάλεσε, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών), που αναφέρει η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η σχετική έκθεση επιδόθηκε στις ηγεσίες των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας και αφορά ενημέρωση για την ανατολική Μεσόγειο (East Med Act).
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Και εξηγεί το λόγο : «η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα». Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ. «Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας», δηλαδή απόψεις παρόμοιες αν και ταυτόσημες με την Τουρκία.

Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις των ειδικών, προκειμένου να αντιληφθεί ο απλός παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων, ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια χώρα φιλοπόλεμη, επιθετική, επεκτατική, που ασελγεί συστηματικά επί της διεθνούς νομιμότητας και που επιδιώκει, με την χρήση της στρατιωτικής βίας και της εξαναγκαστικής διπλωματίας, να αναβιώσει το μεγαλείο της πάλαι ποτέ, Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υλοποιώντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» του νεοπαγούς «νεοσουλτάνου».

Η Στρατηγική της Τουρκίας στοχεύει στην πολιτική, διπλωματική και πολιτισμική (Ισλάμ) επιρροή και κυριαρχία σε περιοχές , όπως, Καύκασο, Βόρειο Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Συρία, Λίβανο, Λιβύη, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Α. Απεμπολήσαμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο;

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρεις, εξακολουθεί να κινείται μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και νοτιότερα, μαζί με τα δύο βοηθητικά και τα 5 πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, εντός της εικαζόμενης ή διεκδικούμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελληνικοί Κυβέρνηση, αντιδρά με … «ψυχραιμία». Η παλιά «κόκκινη γραμμή» των 12 ν.μ. από τις ακτές των ελληνικών νησιών, έχει καταρρεύσει , ως οιονεί άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ως εθνική «κόκκινη γραμμή» θεωρείται πλέον το όριο των 6 ν.μ. από τις ελληνικές ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές. Η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις, για δυναμική αντίδραση, εφόσον, τα τουρκικά πλοία, παραβιάσουν το εύρος των χωρικών μας υδάτων, που είναι τα 6ν.μ. , περιοχή όπου η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα. Να επισημάνουμε ωστόσο, ότι ουδέποτε η Τουρκία, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία μέχρι τα 6 ν.μ.!!
Πάντως με τις 7 Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία από το τέλος Ιουλίου, έχει οριοθετήσει μία τεράστια περιοχή που φθάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Η Τουρκία με τα πλοία της, ερευνητικά και πολεμικά, παραβιάζει τα όρια της εικαζόμενη ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δημιουργεί τετελεσμένα.
Η πρόσφατη πλεύση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών λίγο έξω από τα 6 ν.μ. και εντός των 12 μιλίων από το Καστελόριζο έχει σκοπό να αμφισβητήσει τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ουσιαστικά να επεκτείνει την κυριαρχία της. Προφανώς, η είσοδος του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, συνοδεία πολεμικών πλοίων, με σκοπό την έρευνα για υδρογονάνθρακες, δεν ανταποκρίνεται στους όρους της αβλαβούς διέλευσης, καθώς η έρευνα ανήκει στα αποκλειστικά δικαιώματα του κυρίαρχου κράτους, που στην περίπτωση αυτή είναι η Ελλάδα. Άρα , εκ των πραγμάτων, η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, αδρανοποιείται, προσωρινά μόνο, αλλά η προσωρινότητα παγιώνεται και μελλοντικά, οδηγεί στην απεμπόληση του κυριαρχικού μας δικαιώματος.
Εκτός και αν, έχει ισχυρή νομική βάση η άποψη, «για το Καστελόριζο, τα Διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας, κοντά στην Αλβανία, και τη Γαύδο, ένα διεθνές δικαστήριο –σύμφωνα με προϋπάρχουσες αποφάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις– θα έδινε μισή, λίγη ή καθόλου υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά» όπως υποστηρίζουν Έλληνες Πανεπιστημιακοί γνώστες του Διεθνούς Δικαίου ( Ροζάκης, Ηρακλείδης, ΕΛΙΑΜΕΠ, Βλαντέν και πολλοί αλλοι), αλλά και Τούρκοι Ναύαρχοι και δημοσιογράφοι και οι ….. «Γκρίζοι Λύκοι».

Β. Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Η ελληνική στρατιωτική παρουσία στα Δωδεκάνησα, είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη. Ωστόσο, κατά την Τουρκία, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατευμάτων στα νησιά του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα), σύμφωνα με τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων (1947),στην οποία προβλέπεται ότι “Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι”. Το αντεπιχείρημα σε αυτή την τουρκική αξίωση είναι ότι, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί την παραπάνω Σύμβαση, αφού δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής και αποτελεί για τη γείτονα “res inter alios acta”, θέμα δηλαδή που δεν την αφορά και δεν της γεννά δικαιώματα, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών.
Πέρα όμως από αυτά, η Ελλάδα, όχι μόνο δικαιούται, αλλά και υποχρεούται, να οργανώνει την άμυνα των νησιών μας, προκειμένου, αν δεχτεί επίθεση (η τουρκική στρατιωτική απειλή αποτελεί «δεσμευμένη» πιθανότητα), να μπορεί να προβάλει νόμιμη άμυνα, που προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και έτσι, να υπερασπιστεί επαρκώς και αυτοτελώς την ελληνική κυριαρχία των νησιών μας (Δωδεκάνησα).

Γ. Διχοτόμηση ή τουρκοποίηση της Κύπρου

Στην Κύπρο, η εκλογή του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ συνδέεται προφανώς με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά και με τους σχεδιασμούς της στην ευρύτερη περιοχή.
Ο νέος κατοχικός ηγέτης, δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι, στα σχέδια της Τουρκίας, προτεραιότητα έχει η διχοτόμηση της Κύπρου (ίσως σε πρώτη φάση), εφόσον αποτύχουν και πάλι οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες. Και ποιες είναι αυτές οι συνομιλίες; Μα εκείνες, που στοχεύουν σε μια βιώσιμη συμφωνία για το κυπριακό, που θα ενώνει τους Κυπρίους σε ένα ενιαίο κράτος, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, χωρίς στρατούς κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις και με σεβασμό στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ , συμβατή στο κοινοτικό κεκτημένο, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ισότιμο κράτος μέλος της Ε.Ε. Μια προοπτική, που υπονομεύει συστηματικά το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν, που στοχεύει στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία άλλωστε και δεν αναγνωρίζουν ως κράτος, παρότι είναι μέλος του ΟΗΕ .
Στην Λευκωσία έγινε και η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του εκπροσώπου των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Και αμέσως μετά την συνάντηση, η Άγκυρα έσπευσε να εκδώσει νέα παράτυπη NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «Μπαρμπάρος» στα οριοθετημένα θαλασσοτεμάχια 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Ουδεμία έκπληξη, αφού έτσι λειτουργεί διαχρονικά η κατοχική δύναμη. Είναι και θέμα τακτικής. Ενισχύει με αυτό τον τρόπο τη διαπραγματευτική της δύναμη στο Κυπριακό, μέσω προκλήσεων. Το ίδιο θα γίνει και στις 15 Νοεμβρίου, που πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν, θα μεταβεί στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η Άγκυρα, ως κατοχική δύναμη επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων στην Κύπρο και επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Να προσθέσουμε ακόμη, ότι ο νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων, ο κ. Τατάρ, αντιτίθεται στην ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ , πριν από την ένταξη της Τουρκίας!! Και φυσικά ο κ. Τατάρ, είναι υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου, όπως άλλωστε και ο Τ. Ερντογάν.
Είναι σαφές, ότι οι Τούρκοι θέλουν τον έλεγχο στο βορρά και συνεταιρισμό στο νότο της Κύπρο, αλλά αυτά σε πρώτη φάση. Και μετά; Ούτε διχοτόμηση, ούτε δυο κράτη. Ολοκληρωτικό έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό της Κύπρου θέλει η Άγκυρα και μάλιστα με τη συναίνεση των Ελλήνων της Κύπρου! Αλλά ας έχουν υπόψη τους, οι ελληνοκύπριοι ανανιστες και όσοι προωθούν την άποψη «λύση με κάθε τρόπο, ακόμη και να διαλυθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χάριν της Ειρήνης και της ευημερίας», ότι, το μελλοντικό καθεστώς των Ελλήνων της Κύπρου, δεν θα είναι αυτό των “ισότιμων εταίρων” , αλλά αυτό των ηττημένων μη- μουσουλμάνων, σε περιοχή ελεγχόμενη στρατιωτικά από την Τουρκία. Επακόλουθο της, με μαθηματική ακολουθία, τουρκοποίησης (ισλαμοποίησης ) της Κύπρου, θα είναι και η αλλοίωση της πολιτισμικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Μεγαλονήσου, εκεί όπου για 3 χιλιάδες χρόνια ανθεί και μεγαλουργεί ο Ελληνικός πολιτισμός.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης