Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Τεχνογνωσία της Lockheed Martin από την “πίσω πόρτα” για το τουρκικό μαχητικό που οραματίζεται ο Ερντογάν;

Τεχνογνωσία της Lockheed Martin από την

Η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 και των F-35 ,Lockheed Martin, είναι έτοιμη να μοιραστεί τεχνογνωσία με την Τουρκία σε θέματα λογισμικού; Αν αυτό συμβεί , διευκολύνεται αφάνταστα η Τουρκία για να προχωρήσει στην παραγωγή του “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους” που έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν! Να υπενθυμίσουμε ότι η Lockheed Martin, είναι η εταιρεία που μόλις πριν δυο χρόνια πήρε μία ακόμη δουλειά από την ελληνική ΠΑ. Αναφερόμαστε στον εκσυγχρονισμό των F-16, ο οποίος μέχρι στιγμής κοστολογείται στο 1,5 δις δολάρια!

Πως θα γίνει η “μοιρασιά” της τεχνογνωσίας;

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η τουρκική εταιρεία Ayesaş, που κατασκευάζει μέρος των εξαρτημάτων και του λογισμικού των F-35, είναι σε επαφή με την TUSAŞ αλλά και το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας,ώστε να εμπλακεί στο πρόγραμμα παραγωγής “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους”. Η Ayesas θα αναλάβει έργο που θα ΄χει να κάνει με το λογισμικό του.

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η Lockheed Martin είναι αν έχει δώσει την έγκριση της για κάτι τέτοιο. Αν η απάντηση είναι αρνητική θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα. Τις απαντήσεις οφείλει να της απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, για να γνωρίζει τι θα πράξει από δω και πέρα, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε και σε φάση επανασχεδιασμού του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Η Lockheed Martin ζήτησε και πήρε μια τεράστια προκαταβολή για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλά αν επαληθευτούν όσα γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα πρέπει και η Ελλάδα να επανεξετάσει τη στάση της.

Συνεργασία με τη Βρετανία

Η  Άγκυρα προωθεί το πρόγραμμα του “εθνικού” μαχητικού αεροσκάφους της, που ονομάστηκε TFX. Θα απαιτήσει μια αρχική επένδυση ύψους 6 έως 7.000.000.000 $.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (137 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη TAI και την BAE Systems.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, η Rolls-Royce συνεργάστηκε με την τουρκική εταιρεία Kale με στόχο την κατασκευή κινητήρων για το TF-X.Τον Μάρτιο του 2019 ωστόσο υπήρξαν προβλήματα.

Η βρετανική Rolls-Royce έκανε πίσω για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του “τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους” που οραματίζεται ο Ερντογάν.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Kale και της Rolls-Royce αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω διαφωνιών σχετικά με την κατανομή της τεχνογνωσίας και τη συμμετοχή μιας εταιρείας στην οποία συμμετέχει το Κατάρ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης