Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
29/07/2021 | 11:26
Militaire News

«Τα Βαρώσια οθωμανική ξιφολόγχη στα πλευρά μας», γράφουν Τούρκοι και τουρκοκύπριοι

«Τα Βαρώσια οθωμανική ξιφολόγχη στα πλευρά μας», γράφουν Τούρκοι και τουρκοκύπριοι

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Μπορεί το Κυπριακό να μην προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου μετά από τόσα χρόνια. Ίσως και αυτή η δυστοκία στην επίλυση του να εξυπηρετεί κάποιους. Παρ ‘όλα αυτά θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τις απόψεις των Τ/Κ που δεν θέλουν να γίνουν ο 81ος νομός της Τουρκίας.

Ο Χασάν Καχβετζίογλου (Ahval) σε άρθρο του με τίτλο “Τα Βαρώσια μια οθωμανική ξιφολόγχη  που καρφώθηκε στα πλευρά μας”, γράφει μεταξύ άλλων:

“Τα Βαρώσια εξαιτίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έπαυσαν να είναι μια σφαίρα που ρίξαμε στα πόδια μας κι έγιναν μια ξιφολόγχη που καρφώθηκε στα πλευρά μας.

Κοιμόταν ήσυχα-ήσυχα 45 χρόνια. Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου ζούσαν εδώ και μισό αιώνα αγκαλιά με το φάντασμα της πόλης τους. Την πόλη αυτή την απολάμβαναν  οι στρατιώτες  και οι οικογένειες των αξιωματικών που υπηρετούσαν εκεί.

Ο Ντενκτάς υπέγραψε με τον Κυπριανού , υπό το βλέμμα των Η.Ε, μια συμφωνία στις 19/5/1979, με την οποία η τουρκική πλευρά δέχθηκε” να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις συνομιλίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Αλλά τόσο η Τ/Κ όσο και η τουρκική πλευρά δεν επιχείρησε ποτέ να ανοίξει μονομερώς τα Βαρώσια.Αυτοί που κυβερνούσαν την Τουρκία σέβονταν την υπογραφή που έβαλαν ενώπιον των ΗΕ.

Ο  Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Κύπρο στις 8/7/2017 και παρακάθησε σε σύσκεψη παρουσία του “προέδρου” και όλων των πολιτικών κομμάτων.

Ο Ακιντζί υποστήριζε για πολλά χρόνια το άνοιγμα της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα  το άνοιγμα του αεροδρομίου του Λευκονοίκου και του λιμένα της πόλης. Οι πολίτες με ποσοστό 61% των ψήφισαν υποστηρίζοντας τις απόψεις του.

Ο Τσαβούσογλου σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν συζήτησε το θέμα και είπε “ας το αφήσουμε για αργότερα”.

Ίσως είχε κάποιες αλεπούδες στο μυαλό του.

Στη συνέχεια ο Κουντρέτ Οζέρσάι  διέλυσε την “τετραμερή συμμαχία” και οκτώ μέρες μετά σχηματίστηκε η “κυβέρνηση” των δυο κομμάτων UBPκαι HP.

“Υπουργός εξωτερικών” ορίστηκε ο εκλεκτός του Τσαβούσογλου Κουντρέτ Οζερσάι.

Στο “κυβερνητικό” πρόγραμμα δεν υπήρχε αναφορά στα Βαρώσια. Ο Κουντρέτ, όμως, όταν βγήκε από το “υπουργικό συμβούλιο” , στις 18/6/2019 έκανε δηλώσεις για τα Βαρώσια…..

Ο Τσαβούσογλου ετοίμαζε να στήσει τον Κουντρέτ έναντι του Ακιντζί μέσω των Βαρωσίων.

Ακολούθησε η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, με μια συγκέντρωση με θέμα “Τελευταία κουβέντα για την Κύπρο” τον Σεπτέμβρη του 2019. Λίγο αργότερα στις 15/2/2020 έκαναν μια δεύτερη εκδήλωση με θέμα το άνοιγμα των Βαρωσίων από νομική, οικονομική και πολιτική άποψη. Κλήθηκαν σε αυτήν όλοι οι δυνόσαυροι, γεράκια διπλωμάτες , πολιτικοί και δημοσιογράφοι προσκείμενη στην εξουσία.

Δεν προσκλήθηκε , όμως, ο “πρόεδρος της δημοκρατίας” Ακιντζί.

Η πολιτική που ήθελε να ασκήσει ο Τσαβούσογλου μέσω του Κουντρέτ δεν άρεσε στον “πρωθυπουργό” Τατάρ.

Οι δυο άνδρες έκαναν εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις. Κουντρέτ:”Κάνουμε κάποιες διερευνητικές εργασίας”. Τατάρ:”Τα Βαρώσια θα γίνουν Λας Βέγκας”.

Κι οι δυο χαρακτήριζαν αρχικά τα Βαρώσια  βακούφια, μετά ισχυρίστηκαν ότι δεν θα θίξουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών.

Ο Ερντογάν εξέπληξε τους δυο φιλόδοξους πολιτικούς που συναγωνίζονταν στον λαϊκισμό, αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά το θέμα των Βρωσίων . Σε ζωντανή μετάδοση ανακοίνωσε σε όλο τον κόσμο  ότι αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι εκείνος (8/10/2020).

Ο Τατάρ έκανε μια επιτυχημένη κυβίστηση και κατάφερε να ανατρέψει τον Ακιντζί με διαφορά 3000 ψήφων που πήρε από τους πολίτες με τουρκικά διαβατήρια.

Τώρα ο Ερντογάν έκανε το δεύτερο βήμα. Υπολογίζει να τον βοηθήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας και στις επικείμενες εκλογές στην Κύπρο. Αυτή τη φορά, όμως, τα Η.Ε, η Ε.Ε, οι ΗΠΑ ζητούν με σκληρή γλώσσα να μην προχωρήσει τα σχέδια του.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε κατηγορούν ομόφωνα την Τουρκία, αλλά εκείνη δηλώνει “ότι δεν αναγνωρίζουμε, δεν δεχόμαστε κ.α”. Γνωρίζουν πολύ καλά τις ξεκάθαρες αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου που λένε “δεν μπορεί να εγκατασταθεί εκεί κανείς εκτός από τους παλιούς ιδιοκτήτες”.

Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τις μονομερείς ενέργειες. Αυτό όμως χρειάζεται μια άλλη οπτική που δεν θα ρεζιλεύει τη χώρα. Όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια οπτική στην Άγκυρα.

Άγνωστο τι θα μας έρθει στο κεφάλι εξαιτίας των Βαρωσίων”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης