Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
13/07/2018 | 06:04 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Τα συντριπτικά πλεονεκτήματα του δικτυοκεντρικού πολέμου που εφαρμόζει και η Τουρκία.

Τα συντριπτικά πλεονεκτήματα του δικτυοκεντρικού πολέμου που εφαρμόζει και η Τουρκία.

Η μελέτη του Νικόλαου Παούνη Δεθνολόγου-Βαλκανιολόγου και Ερευνητή του Επιστημονικού Οργανισμού Ε.Κ.Ε.Ο, για τον δικτυοκεντρικό πόλεμο έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί σ΄ αυτόν έχει μπει και η Τουρκία.

Όπως σημειώνει στην εισαγωγή της “η αλματώδης ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας μετέβαλε άρδην το πλαίσιο διεξαγωγής των σύγχρονων μορφών πολεμικών επιχειρήσεων, και παράλληλα επέφερε μεταβολές στη δομή της Διοίκησης. Χώρες με υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ, ανέπτυξαν ευρύτατα τις εφαρμογές του Δικτυοκεντρικού Πολέμου, αποκτώντας συντριπτικά πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης έναντι του αντιπάλου. Τα τακτικά πλεονεκτήματα ήταν απόρροια της άρτιας εικόνας της λεγόμενης «τακτικής κατάστασης», της άμεσης και έγκαιρης μεταφοράς πληροφοριών, της ταχείας και αποτελεσματικής καταστροφής των εχθρικών στόχων. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και η Τουρκία είναι δυο χώρες οι οποίες υιοθέτησαν και εφήρμοσαν το Net Centric Warfare”.

Τι είναι ο δικτυοκεντρικός πόλεμος;

“Ως Δικτυοκεντρικός πόλεμος νοείται το σύνολο των επιχειρήσεων απόκτησης υπεροχής σε επίπεδο πληροφοριών, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένη ισχύ στο πεδίο των συγκρούσεων, μέσω της δικτύωσης όπλων, αισθητήρων, δορυφόρων και κέντρων λήψης αποφάσεων, προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντίληψη της υφιστάμενης τακτικής κατάστασης, ταχύτητα λήψης αποφάσεων, συγχρονισμός και αυξημένη βιωσιμότητα των ημέτερων δυνάμεων και τέλος αποτελεσματική χρήση των οπλικών συστημάτων”.

Η τουρκική εφαρμογή του

“Για να γίνει κατανοητός ο βαθμός της απαιτούμενης διασύνδεσης και παράλληλα της επιχειρησιακής πρόκλησης, θα δοθεί παράδειγμα από την επιχείρηση «Zeytin Dalı» στο Afrin. Τα UAV BayraktarTB2 και τα νεότευκτα ANKA-S περιπολούσαν σε 24ωρη βάση και μετέδιδαν συνεχώς την εικόνα από το πεδίο των συγκρούσεων στα κέντρα ελέγχου. Μέσω κεραίας SATCOM μεταφέρονταν η εικόνα σε σταθμούς OSΕM και εν συνεχεία στο δορυφόρο Türksat 4B. Ο δορυφόρος αναμετέδιδε την εικόνα στην Άγκυρα και λαμβάνονταν εγκαίρως οι κατάλληλες αποφάσεις, ενώ παράλληλα αεροσκάφη με αρτηρίες μεταφοράς δεδομένων λάμβαναν συντεταγμένες των στόχων για να τους προσβάλλουν άμεσα. Παράλληλα UAV Togan πραγματοποιούσαν παρεμβολές στο Η/Μ φάσμα λαμβάνοντας εικόνα για τις θέσεις τυχόν εχθρικών «αισθητήρων» στο καντόνι. Είχαμε δηλαδή μια συνεχή ροή πληροφοριών μεταξύ αισθητήρων και οπλικών συστημάτων, ανάλυση και επεξεργασία από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνεχείς και ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μονάδων-μέσων, και υψηλό βαθμό διακλαδικότητας10. Η ένταξη του ψηφιακού διακλαδικού δικτύου επικοινωνιών TAFICS11, και η περαιτέρω ανάπτυξη του δορυφορικού προγράμματος12, θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη ικανότητα των Τ.Ε.Δ. να δημιουργήσουν περιβάλλον δικτυοκεντρικού πολέμου”.

Όλη η μελέτη του Νικόλαου Παούνη ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης