Τα μυστικά του Βερολίνου και οι δεσμεύσεις που περιορίζουν την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά-Γιώργος Τσίπρας

“Τελικά γνωρίζει κάποιος αν και τι ζητά η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους και δεν το παίρνει; Υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ζητά τίποτα και αυτό προκύπτει από πλήθος πληροφοριών που φθάνουν και από το εξωτερικό “. Ο Γιώργος Τσίπρας βουλευτής Δυτ. Αττικής και αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τα εθνικά θέματα ,τα ελληνοτουρκικά και την Εθνική Άμυνα.

Για τα ελληνοτουρκικά σχολιάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία αλλά μιλά και για τη στάση του κόμματος του.

Θέτει το ζήτημα των όσων φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με μεσολάβηση της Γερμανίας στο Βερολίνο. “Δεν ζητάμε να τα βγάλουν στη δημοσιότητα, αλλά πρέπει να ενημερώσει η κυβέρνηση τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις”, γιατί όπως λέει “τα όσα έχουν συμφωνήσει φαίνεται ότι δεσμεύουν την κυβέρνηση στις κινήσεις της”.

Χαρακτηρίζει “άστοχη και απαράδεκτη” τη δήλωση Γεραπετρίτη περί “κόκκινης γραμμής στα 6 νσυτικά μίλια”.

“Βασικός μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι όχι αν θα γίνει ή δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο” , λέει ο κ.Τσίπρας εκτιμώντας ότι ίσως κάποιοι να προσπαθήσουν να καλύψουν την αποτυχία της προάσπισης δικαιωμάτων μας με την”επιτυχία” της αποφυγής ενός “θερμού επεισοδίου”.

Εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει πολλά “εργαλεία πίεσης” εντός ΕΕ για να πιέσουμε για τα θέματα της εθνικής μας ασφάλειας, τα οποία η κυβέρνηση δεν τα ΄χει αξιοποιήσει. Επισημαίνει ότι η πιθανή αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ δεν θα σημάνει και ολοκληρωτική στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Στα θέματα Άμυνας ο κ.Γιώργος Τσίπρας αναφέρεται στο προσωπικό των ΕΔ ,την αναδιοργάνωση και την αμυντική βιομηχανία. Για την τελευταία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση ,ακόμη και για συμφωνίες που έχουν παρουσιαστεί ως ολοκληρωμένες.

Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν από το 2014 συντονιστής του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά στο Υπουργείο Εξωτερικών ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια ως Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016