Συρία: Τα τρόφιμα “όπλο πολέμου”! Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καίγονται

Μαχητές έχουν πυρπολήσει χιλιάδες στρέμματα σταριού και άλλων καλλιεργειών στη βορειοδυτική Συρία στο πλαίσιο μιας εκστρατείας η οποία έχει μετατρέψει τα τρόφιμα σε «όπλο πολέμου» και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να διαφύγουν, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δείχνουν χωράφια, εκτάσεις με οπωροφόρα δένδρα και ελαιώνες να καίγονται στην περιοχή όπου ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των ανταρτών στο τελευταίο μείζον προπύργιό τους.
Οι δύο πλευρές στη σύγκρουση κατηγορούν η μία την άλλη για την καταστροφή, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ.
«Το τελευταίο ξέσπασμα της βίας στην Ιντλίμπ και τη βόρεια Χάμα άφησε δεκάδες θύματα, έκαψε χιλιάδες στρέμματα ζωτικής σημασίας σοδειών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ανάγκασε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του WFP Ερβέ Βερχούσελ.
«Σοδειές όπως κριθάρι, σιτάρι και λαχανικά έχουν καταστραφεί. Οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στον αγροτικό τομέα είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Οι αγρότες δεν μπορούν να φθάσουν στα χωράφια τους ούτε να φροντίσουν τις σοδειές τους στη διάρκεια της συγκομιδής, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές ανταγωνίζονται για να κερδίσουν εδάφη, δήλωσε ο Βερχούσελ.
«Το πιο σημαντικό για μας, δεν είναι αποδεκτό να κρατάς και πάλι όμηρο τον άμαχο πληθυσμό, να χρησιμοποιείς ουσιαστικά την τροφή, τη διανομή της τροφής σαν όπλο πολέμου», πρόσθεσε.
Πυρκαγιές έχουν επίσης ξεσπάσει σε άλλες περιοχές μακριά από τις μάχες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ανακοίνωσε το WFP. Συνολικά έχει πληγεί το λιγότερο από το 5% της σοδειάς, πρόσθεσε.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016