Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
07/02/2018 | 00:01 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Συνθήκη Μάαστριχτ: Η Συνθήκη που ποτέ δεν διαβάσαμε υπογράφτηκε σαν σήμερα το 1992

Συνθήκη Μάαστριχτ: Η Συνθήκη που ποτέ δεν διαβάσαμε υπογράφτηκε σαν σήμερα το 1992

Σαν σήμερα το 1992 υπογράφτηκε μια συνθήκη που καθόρισε τις ζωές μας. Δεν το ΄χαμε καταλάβει όταν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της βρίσκονταν σε εξέλιξη. Ούτε όταν υπογράφτηκε μάθαμε πολλά. Μπορεί να έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης ,ο καθένας μας ξεχωριστά, αλλά χωρίς αμφιβολία το λάθος το χρεώνονται οι πολιτικές ηγεσίες μας που ποτέ δεν εξήγησαν στους πολίτες τι προέβλεπε η γνωστή Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η «Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είναι γνωστή, αποτελεί την τρίτη θεμελιώδη συνθήκη, μετά από τη «Συνθήκη της Ρώμης» το 1957 και την «Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη» το 1986, σύμφωνα με την οποία καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύγχρονος θεσμός. Ως Συνθήκη του Μάαστριχτ τη μάθαμε,αφού πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη της Ολλανδίας, όπου συνήλθε το Συμβούλιο Κορυφής.

Τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993. Ένα κείμενο που κανένας απλός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να καταλάβει. Πολλές χώρες την επικύρωσαν με μεγάλες δυσκολίες. Μ΄αυτή τη Συνθήκη οι πολίτες των 12 κρατών μελών τότε έλαβαν, την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και είχαν πλέον το δικαίωμα να μετακινούνται και να ζουν οπουδήποτε στην Ε.Ε. καθώς  και να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές.

Όμως το Μάαστριχτ αποτέλεσε,άλλο μεγάλο στόχο είχε. Αυτόν της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μ΄ αυτή τη Συνθήκη καθορίστηκαν τα 3 στάδιά, που οδήγησαν στη συνέχεια στο ευρώ, ορίζοντας παράλληλα κριτήρια σύγκλισης.

Το άρθρο 73β της Συνθήκης του Μάαστριχτ προβλέπει απαγόρευση «οποιουδήποτε περιορισμού των κινήσεων κεφαλαίων», ενώ με το άρθρο 102α υιοθετείται η «αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό».

Από τότε πολλοί ήταν αυτοί που επεσήμαιναν ότι πολλές εξουσίες περνούσαν στην ΕΕ. Δεν εισακούστηκαν.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ τέθηκε σε ισχύ τελικά το 1993,με πολλές δυσκολίες. Οι Δανοί ήταν οι πρώτοι που την απέρριψαν. Είπαν ναι αργότερα με κάποιες αλλαγές. Στη Γαλλία έγινε δεκτό με πολύ μικρή πλειοψηφία και στη Γερμανία, κλήθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιληφθεί του ζητήματος. Η συνθήκη ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 1992.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης