Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας», ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωρόπουλος έκανε λόγο για την έναρξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας.

“Θα έλεγα, δώσαμε διαβεβαιώσεις, για εντατικοποίηση των επαφών με ισραηλινές εταιρείες στο χώρο της παραγωγής Αμυντικού Υλικού οι οποίες ενδιαφέρονται για δημιουργία συνεργασιών, συνεργειών, ακόμα και με όρους συμπαραγωγής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας”, είπε αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

“Αυτή η Συμφωνία λοιπόν, καθορίζει στην ουσία τις διαδικασίες και τους γενικούς όρους που θα διέπουν την προμήθεια ελληνικού ή ισραηλινών αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών Άμυνας κατά την κατάρτιση ξεχωριστών συμβάσεων προμήθειας, δηλαδή διακυβερνητικές συμβάσεις “G to G”. Οι συμβαλλόμενοι είναι τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών και στην ουσία μπαίνει το πλαίσιο, το οποίο πρόκειται να εξειδικευτεί με συμφωνίες που πιθανότατα θα αρχίσουν να εξελίσσονται από τον άλλο μήνα. Είναι εναρμονισμένη με την ισχύουσα νομοθεσία περί Προμηθειών, κρίνεται επωφελής για τη χώρα μας επιπλέον διότι, όπως σας είπαμε, θέτει το γενικότερο πλαίσιο για την σύναψη μελλοντικών σχέσεων “G το G”, παρέχει τη δυνατότητα επιχειρηματικής συνεργασίας και συμπαραγωγής Αμυντικού Υλικού μέσω της συμμετοχής του ενός μέρους στην παραγωγική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην Επικράτεια του άλλου. Εδώ, υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον -όπως σας είπα- από Ισραηλινούς, να έρθουν και να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες, φυσικά με προφανή την ωφέλεια και για τις δύο χώρες, αλλά και για την εγχώρια οικονομία”, είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016