Υποστηριξε το militaire
Άποψη
04/12/2019 | 06:05 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ και το “κοινό πρόβλημα” που έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ και το

Του Άγγελου Χωριανόπουλου

Στις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με επίσημα και μη δίκτυα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος με τον Donald Trump στις ΗΠΑ. Πέραν της αναλύσεως του ζητήματος των ελληνοτουρκικών που ελπίζουμε να συζητηθεί καθώς και αυτού της παράνομης οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης υπάρχουν άλλα δύο σημαντικά ζητήματα που ελπίζουμε να τεθούν από ελληνικής πλευράς αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αυτήν την στιγμή έχει επικεντρωθεί στην θάλασσα νοτίως της Κίνας περιορίζοντας την εμπορική της δύναμη κατά ένα τεράστιο ποσοστό. Η αναθεωρητική τόσο εκ της θαλάσσης όσο και εκ της ξηράς πολιτική της Κίνας διεκδικεί το 90% των δικαιωμάτων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας που ανήκουν στις ΗΠΑ στην θάλασσα της νότιας Κίνας απειλώντας με συνεχείς αναθεωρήσεις και γκριζαρίσματα ζωνών και νησιών στην περιοχή. Μια πολιτική που ακολουθεί ακριβώς και κατά γράμμα η κυβέρνηση της Τουρκίας στην θάλασσα της Μεσογείου απασχολεί τόσο την ελληνική όσο και την αμερικανική κυριαρχία επί τη θαλάσσης, δύο χώρες που αντιμετωπίζουμε τον αναθεωρητισμό στενά στα θαλάσσιά μας σύνορα, ανεχόμενοι μέχρι πρότινος την οποιαδήποτε καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Ως ενεργά μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας και ως ενεργοί συμμετέχοντες στους πολέμους του Κόλπου καθώς και της Ιαπωνίας οφείλουμε μαζί να συνάψουμε και να βελτιστοποιήσουμε τα ανακριβή στοιχεία που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας ενισχύοντας την θέση των χωρών μας. Στα γκρίζα σημεία των συμφωνιών εφάπτεται τόσο ο Κινεζικός όσο και ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνησή μας σε μια διμερή συνάντηση άνευ παρεμβολών να θέσει ουσιαστικές προτάσεις και πολιτικές που θα πλαισιώσουν τις συνθήκες περί του δικαίου της θάλασσας εξαλείφοντας έτσι παράλληλα οποιοδήποτε στοιχείο αναθεωρητισμού επί των θαλασσίων ζωνών μας. Το πρόβλημα της χώρας μας και των ΗΠΑ είναι κοινό και η πολιτική του αντιπάλου πανομοιότυπη, το δίκαιο είναι με το μέρος μας και η χρονική συγκυρία ιδανική για την κυβέρνησή μας η οποία πατώντας στο πρόβλημα των ΗΠΑ οφείλει να λύσει και το δικό μας.
Δευτερεύοντος η ελληνική διπλωματική αποστολή οφείλει να θέσει και το θέμα των Νατοϊκών βάσεων στην ατζέντα. Η χρήση τους χρονολογείται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου μέχρι τις μέρες μας, διευκολύνοντας και εξοπλίζοντας αμερικανικά πλοία από τους Αραβοϊσραηλινούς πολέμους το 1972 μέχρι τους πολέμους του Κόλπου το 2001. Η χρήση τους δεν έχει γίνει αισθητή μόνο κατά περιόδους ένοπλων διενέξεων των ΗΠΑ αλλά και κατά το ενδιάμεσο διάστημα όπου το κρητικό πέλαγος εχρησιμοποιήθη επανειλημμένως από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για σειρά ασκήσεων τεραστίου βεληνεκούς και κόστους. Έπειτα από όλες αυτές τις ‘’υπηρεσίες’’ που προσέφερε η χώρα μας έρχεται η μέρα 3 Δεκεμβρίου για να ακούσουμε από τα χείλη ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ ένα πλήρες ‘’άδειασμα’’ των ελληνικών υποχωρήσεων στα δικαιώματα των βάσεων λέγοντας πως σε περίπτωση διμερούς διένεξης με την Τουρκία το ΝΑΤΟ δεν συνίσταται να παρέμβει. Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει ως οριζόντια ρήτρα στα συμβόλαια λειτουργίας των βάσεων πρόταση η οποία θα αναφέρει κατηγορηματικά πως σε περίπτωση διμερούς διενέξεως της Ελλάδος με οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ξηρό ή σε θαλάσσιο περιβάλλον παύουν να ισχύουν όλοι οι περιοριστικοί κανόνες του ΝΑΤΟ καθώς και η αποπληρωμή οποιουδήποτε δανείου της χώρας μας μέχρι αποκαταστάσεως της παλαιάς θαλάσσιας ή ξηράς εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδος.
Δύο ζητήματα από τα οποία βγαίνουν κερδισμένες και οι δύο κυβερνήσεις ελπίζουμε να τεθούν από ελληνικής πλευράς, δύο προτάσεις που αν υλοποιηθούν και στηριχτούν σε ορθά κείμενα η γεωπολιτική στάση τόσο της Ελλάδος όσο και των ΗΠΑ θα παγιοποιηθεί συν θέμελα. Η στρατηγική αναβάθμιση και των δύο αυτών χωρών θα δώσει λύση στο ζήτημα των αναθεωρητικών δυνάμεων του 21ου αιώνα δίνοντας έτσι και πάλι στις δυτικές θαλάσσιες δυνάμεις την πρωτοκαθεδρία στο θαλάσσιο εμπορικό και ναυτικό γίγνεσθαι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης