Μία ακόμη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη με τον Τούρκο Αρχηγό Χ.Ακάρ. Στο περιθώριο της συνεδρίασης της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά. Τα θέματα συζήτησης αναμενόμενα: η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και η αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών μας. Αλλά ποια συζήτηση μπορεί να γίνει με τον κ.Ακάρ που συμμετέχει ενεργά στο τουρκικό “παιχνίδι” προκλήσεων και μας “παραμυθιάζει”;

Ποιος είναι ο κ.Ακάρ και ποια η πραγματική του δύναμη στην Τουρκία του Ερντογάν;

Ο Ακάρ μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, είναι ο πρώτος “ευνουχισμένος” Αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τα πρώτα 24ωρα ήταν …στη λίστα υπόπτων του καθεστώτος καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως κάτω από τη μύτη του είχε στηθεί ολόκληρο πραξικόπημα και ο ίδιος δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα. Παρέμεινε στη θέση του ,γιατί μάλλον ήταν βολικό για το καθεστώς Ερντογάν να ΄χει έναν τέτοιο Αρχηγό. Το καθεστώς Ερντογάν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος πήρε “κεφάλια” στις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες διοικούνται πλέον πρώτα από κομματικούς κομισάριους του Ερντογάν…

Συνεπώς ο Ακάρ δεν κάνει ότι θέλει όπως τόσοι και τόσοι προκάτοχοί του.

Από την άλλη ο Ερντογάν δεν τον έχει ακυρώσει τελείως. Αντιθέτως. Τον έχει διαρκώς δίπλα του σ΄ όλες τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Στην Αθήνα ,στο Προεδρικό Μέγαρο του “πέρναγε” σημειώματα και όπως φαίνεται και στη φωτογραφία στο Λονδίνο πάλι δίπλα του τον είχε. Άρα επαφή με τον Ερντογάν υπάρχει διαρκώς κι αν θέλει να διαμορφώσει κλίμα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να το κάνει.

Τα λέμε όλα αυτά, γιατί αμέσως μετά από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας ο Ακάρ είχε διαβεβαιώσει τον Α/ΓΕΕΘΑ ότι το θέμα θα λύνονταν εντός λίγων ωρών. Έχουν περάσει 77 ημέρες!!!

Συνεπώς τα ραντεβού με τον κ.Ακάρ δεν έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα και σημασία. Μας δουλεύει, είτε γιατί δεν έχει δύναμη να επηρεάσει αποφάσεις, είτε γιατί παίζει κι αυτός στο σενάριο Ερντογάν.

Θα επικαλεστούν πολύ την άποψη που λέει πως “είναι καλύτερο να μιλάς με κάποιον ,παρά να κλείνεις κάθε δίαυλο επικοινωνίας”. Αυτά είναι μάλλον απόψεις που εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς και λιγότερο εμάς. Αν χρειαστεί να μιλήσουμε για κάτι σοβαρό με την Τουρκία μπορούμε να το κάνουμε.Δεν χρειάζεται να μιλάμε απλά για να δείχνουμε ότι μιλάμε.

Έτσι κι αλλιώς το να πούμε στον κ.Ακάρ ότι δεν θέλουμε καμία επαφή μέχρι να λυθεί το θέμα των δύο στρατιωτικών μας δεν είναι δα και …επιθετική κίνηση. Η απλή λογική το επιβάλλει. Ότι είχε να πει ο Α/ΓΕΕΘΑ στον Ακάρ το είπε. Δεν νομίζουμε ότι οποιαδήποτε άλλη επαφή έχει νόημα. Αρκετά παίξαμε το ρόλο του καλού παιδιού. Όπως λέει και το τραγούδι το ελληνικό, “δεν έχουμε να πούμε τίποτα εμείς οι δυο”.

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016