Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
21/01/2019 | 22:43
Militaire News

Συμφωνία Πρεσπών: “Ανεπιφύλακτα αρνητική η θέση της ΔΗΣΥ” είπε ο Λοβέρδος

Συμφωνία Πρεσπών:

“Εκφράζω τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών”, ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι με τον ίδιο τρόπο η ΔΗΣΥ θα πει “όχι” και στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, το οποίο, “με βάση το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας έπρεπε να έχει κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για να κυρωθεί ταυτόχρονα”. “To δικό μας όχι είναι εύλογο, εμφαντικό και πατριωτικό”, είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε παιχνίδι με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ. “Τις τελευταίες μέρες παίχτηκε ένα παιχνίδι εναντίον μας, στηριγμένο στη στάση ενός βουλευτή που δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και έως χθες, που πήραμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παραβλέφθηκε σκοπίμως το γεγονός, πως όλοι οι υπόλοιποι δεκαεννιά βουλευτές μας, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Μακεδόνες βουλευτές μας, έχουν μία και ενιαία πατριωτική στάση, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία μας. Μια ιστορία που θεμελίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έκτοτε διέπει την πολιτική και την εν γένει στάση μας. Παίχτηκε, επαναλαμβάνω, ένα παιχνίδι εναντίον μας, με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Χτύπησαν, όμως, σε τοίχο. Χτύπησαν πάνω στη συνοχή και τον πατριωτισμό μας”, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι οι συνταγματικές διευκρινίσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας εκ μέρος της πΓΔΜ, “δεν επηρεάζουν σε θετική κατεύθυνση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως εν μέρει την επιβαρύνουν περισσότερο”.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του και με τους “εκεί συνταγματικούς νόμους” που το συμπληρώνουν. Αυτό όπως είπε είναι απαραίτητο καθώς “η Ελλάδα δεν μπορεί να κυρώσει και να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν της είναι απολύτως σαφές ποιο είναι το Συνταγματικό κείμενο της πΓΔΜ”, γιατί το συνταγματικό δίκαιο στην πΓΔΜ “δεν διέπεται από ευταξία”.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε επίσης ότι η ελληνική Βουλή καλείται να επικυρώσει τη Συνθήκη των Πρεσπών στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και όχι τα όσα κατ΄εφαρμογή της ψηφίστηκαν στα Σκόπια, δηλαδή όχι τη ρηματική διακοίνωση ή τις συνταγματικές αλλαγές και τους εφαρμοστικούς νόμους στη χώρα αυτή. Επικαλέστηκε στο σημείο αυτό τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος “nationality”. “Όποιον ορισμό κι αν δίνει το Σύνταγμα των Σκοπίων, πριν ή μετά τις πρόσφατες αλλαγές, στην αγγλική υπάρχουν τρεις όροι, για να αποδώσουν τους τρεις διαφορετικούς όρους που έχουμε κι εμείς στη γλώσσα μας: citizenship, ιθαγένεια, nationality, εθνικότητα, όπου ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει κι όπως αισθάνεται, αλλά και ethnicity, εθνότητα. Η συμφωνία, συνεπώς, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ”, είπε ο κ. Λοβέρδος.

“Δεν υπάρχει πιο σαφής και ασφαλής βάση για να μιλήσουν, ήδη ο Ζάεφ το έκανε, για «μακεδονική» δήθεν μειονότητα στην Ελλάδα. Κι αν έχει μία λογική από την πλευρά τους η μη χρήση του όρου «σλαβομακεδόνες» λόγω της ύπαρξης Αλβανών και άλλων εθνικοτήτων εκεί, ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν γίνεται χρήση του όρου «βορειομακεδόνες», αφού η χώρα τους έτσι θα λέγεται, και κατά τη διεθνή πρακτική ο όρος αυτού του είδους συχνά χρησιμοποιείται (Βορειοκορεάτης, Νοτιοαφρικανός κοκ).”, παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ως προς τη γλώσσα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι “ο κατήφορος συνεχίζεται και σε αυτό το ζήτημα τη Συμφωνία των Πρεσπών αφού “η κυβέρνηση της Ελλάδας για να καλυφθεί απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών, ανήγαγε σε διεθνή, διμερή συμβατικό κανόνα έναν κατάλογο μεταγραμμάτισης που έγινε στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα της ΠΓΔΜ αποκαλείται «μακεδονική»”.

Κλείνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η επιτομή της αδιαφάνειας και της απόκρυψης στοιχείων, να ζητείται η ψήφος των βουλευτών και να σηκώσουν τη βαριά ευθύνη, ενώ θα αγνοούν βασικά ζητήματα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης