Παρέμβαση στη συζήτηση για τις παραιτήσεις των  στρατιωτικών  ιατρών με τις οποίες ασχολήθηκε τις τελευταίες ημέρες  το militaire.gr, από έναν ιατρό στρατιώτη. Το κείμενο έφθασε στο Militaire.gr μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική σε κάθε θέμα. Τις παρουσιάζουμε όλες και ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί για όσο χρειαστεί:
Στο ερώτημα που τίθεται για τις παραιτήσεις των στρατιωτικών ιατρών η απάντηση που δίνεται είναι σίγουρα ελλιπής. Έχει στον πυρήνα της, τις σωστές παραδοχές πως εντός των ΕΔ συνθλίβεται η προσωπικότητα του καθενός και διαμορφώνεται μια συνθήκη που το παράλογο, η μετριότητα και ο αυταρχισμός κυριαρχούν. Παρουσιάζει όμως σαν το μεγάλο θιγμένο από αυτή την κατάσταση τους στρατιωτικούς ιατρούς. Έτσι και ο ίδιος ο στρατιωτικός ιατρός που υπογράφει την απάντηση γίνεται αντικειμενικά και ο ίδιος κομμάτι του προβλήματος αφού δεν παρουσιάζει καθαρά τα προβλήματα και μεροληπτεί υπέρ τις κάστας του στο στράτευμα.
Η αλήθεια είναι πως οι στρατιωτικοί ιατροί που δεν αντέχουν αυτή την κατάσταση στο στρατό και αποχωρούν είναι οι τυχεροί, καθώς διαθέτουν αξιοπρεπή εναλλακτική λύση και εκτός του στρατού. Για αυτούς που δεν έχουν; Άχνα δεν βάζει το κείμενο. Για αυτά τα στελέχη που λυγίζουν και επιλέγουν να δραπετεύσουν από αυτή την κατάσταση με τις απόπειρες αυτοκτονίας, που όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν έχουν επιλογή της καριέρας και της ιδιώτευσης… Άχνα!
Η εξασφάλιση από την πρώτη μέρα στη ΣΑΣΣ, μισθού, ασφάλισης και μόνιμης εργασίας ή το αίσθημα του πατριωτισμού βάζει κάποιον στη διαδικασία να φοιτήσει σε στρατιωτική ιατρική σχολή; Μάλλον τα πρώτα. Και όταν εξασφαλίζουν οι στρατιωτική ιατροί πως αυτά μπορούν να τα έχουν και εκτός του στρατεύματος, ξεχνάνε τα περί πατρίδας και προσφοράς σε αυτήν και σε μεγάλο ποσοστό τους, αθετώντας κάθε υποχρέωση απέναντι στο στρατό και παραιτούνται ή βολεύονται μέσα στο στρατό.
Οι βολεμένοι είναι τελικά και οι χειρότεροι. Παρασιτούν, καθώς αναπαράγοντας την στρατιωτική «λογική» φορτώνουν μεγάλο μέρος της δουλείας τους σε στρατιώτες του υγειονομικού, εθελοντές πολίτες ή πρακτικάριους στο στρατό. Για παράδειγμα, στα hot spot που αναφέρονται και στο κείμενο, έγινε και γίνεται μεγάλη προσπάθεια την περισσότερη δουλεία του υγειονομικού να την βγάζουν στρατιώτες. Στις διακομιδές ασθενών προς κάποιο νοσοκομείο πολλές φορές συνοδεύει στρατιώτης και μάλιστα όχι ιατρός. Τα οδοντιατρεία του στρατού δεν είναι γεμάτα από πολίτες που βγάζουν τη δουλεία και στα χαρτιά απλά παρακολουθούν; Ο κύριος συγγραφέας του κειμένου «απάντηση» που τον φανταζόμαστε εύκολα να κάθεται δίπλα σε ένα σάκο πρώτων βοηθειών, σε ένα πεδίο βολής και να βαριέται περιμένοντας βασανιστικά να περάσει η ώρα, όπως λέει και ο ίδιος, μάλλον δεν βρήκε εκείνη τη φορά κάποιο στρατιώτη να κάνει τη δουλειά του και παραπονιέται. Εκτός αν παραπονιέται γιατί πιστεύει πως εκεί δεν θα έπρεπε να υπάρχει ιατρός.
Και σε αυτή την κατάσταση ο στρατός για να δείξει κοινωνικό προφίλ καλύπτει με στρατιώτες ιατρούς τις ελλείψεις σε ιατρούς σε νησιά που το αιτούνται όπως η Μύκονος.
Στο στρατό αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία τις χώρας που είναι σε χειρότερη κατάσταση υπάρχουν πολλά προβλήματα, με χειρουργεία που καθυστερούν, ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα, ελλείψεις προσωπικού κα. Αλλά την ίδια ώρα ψωνίζουμε F-16 και φρεγάτες δισεκατομμυρίων.
Λίγα σχόλια για να μπουν κάποια πράγματα σε τάξη.
Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016