Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχεδιάζει το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά. Χθες ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε στο Μαξίμου τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων με τους οποίους κουβέντιασε πολύ γενικά τα θέματα των εξοπλισμών. Το συμπέρασμα δεν αλλάζει: “τρέχει” το θέμα των Rafale,τα οποία είναι μία εξαιρετική επιλογή για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έπεται το θέμα των φρεγατών. Για το αν θα ΄ναι οι γαλλικές φρεγάτες ή θα προέρχονται από άλλη χώρα ουδείς μπορεί να πάρει όρκο. Στο ΠΝ από το 2010 έχουν εκφράσει την άποψη τους για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών. Τότε ήταν οι Fremm και αργότερ οι Belharra. Ο βασικός λόγος ήταν και παραμένουν τα οπλικά συστήματα με τα οποία εξοπλίζουν τα πλοία οι Γάλλοι. Ανάλογα συστήματα δεν δίνουν οι Αμερικανοί που διεκδικούν δυναμικά το πρόγραμμα ναυπήγησης νέως πλοίων για το ελληνικό ΠΝ.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ο Στόλος πρέπει να ΄χει τουλάχιστον 10 ετοιμοπόλεμες μονάδες επιφανείας.

Όλα αυτά όπως έχουμε ξαναγράψει αφορούν στις ελληνοτουρκικές κρίσεις του μέλλοντος! Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε. Ή μάλλον τι δεν κάναμε ,γιατί δεν το κάναμε και ποιοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε.

Την ώρα που πολιτικοί μας -και ο σημερινός ΥΕΘΑ- μιλούσαν για το F-35 λες και το ΄χαμε ήδη αγοράσει κρίσιμα οπλικά συστήματα της Πολεμικής Αεοπορίας ανέμεναν μάται απλές πιστοποιήσεις και τεχνική υποστήριξη. Απλά πράγματα που χρειάζονταν λίγα χρήματα κι όχι δις. Όμως κάποιοι επέλεγαν να πουλάνε φούμαρα στους πολίτες και χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση και βέβαια χωρίς να έχει τηρηθεί καμία απολύτως προβλεπόμενη διαδικασία είχαν κιόλας επιλέξει το F-35 για να κάνουμε “δικτυοκεντρικό πόλεμο”. Το F-35 δικαιολογούσε μέχρι τώρα και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που θα κοστίσει από 1,5 δις και πάνω…

Τι έγινε με τις τορπίλες των υπερσύγχρονων υποβρυχίων; Τι έχει γίνει με τον στόλο των μεταγωγικών

αεροσκαφών; Υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γραφτούν…

Προφανώς είναι κατανοητό ότι κάθε πρωθυπουργός θα ήθελε να αξιοποιήσει και επικοινωνιακά την ανακοίνωση ενός μεγάλου εξοπλιστικού πακέτου για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό δεν είναι κακό. Επικίνδυνο όμως μπορεί να γίνει αν το σοβαρό θέμα των εξοπλισμών αντιμετωπίζεται μόνο επικοινωνιακά. Στην κυβέρνηση θα ΄χουν καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά.

Συνεπώς πολύ καλά γίνεται συζήτηση -ελπίζουμε να γίνει και δουλειά- για τον εξοπλισμό των ΕΔ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να λυθούν και τα θέματα που σήμερα “καίνε” τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016