Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
15/11/2019 | 15:47
Militaire News

Στη γωνία η κυβέρνηση για την διάταξη για την ασυλία τραπεζιτών και το “βρώμικο χρήμα”

Στη γωνία η κυβέρνηση για την διάταξη για την ασυλία τραπεζιτών και το

«Οι αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης μετά τον διεθνή διασυρμό ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, σχετικά με το δημοσίευμα των «Financial Times».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη και τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κουραστεί» να επανακαταθέτει την ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και να τον περιμένει στη Βουλή για να απαντήσει.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να έρθει στη Βουλή για να απαντήσει τόσο για τη σκανδαλώδη διάταξη “δώρο” σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος, όσο και για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας από υπουργούς». Προσθέτει ότι «οι αστείες δικαιολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά το διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης και της χώρας για τα δώρα σε υπόδικους τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το εξόφθαλμο σκάνδαλο: Μέχρι προχθές κανείς ελεγχόμενος για ξέπλυμα δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματά του εάν δεν είχε τελεσίδικη αθώωση, ενώ τώρα η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει πως «αντί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να βάζει τους υπουργούς του να απειλούν Μέσα Ενημέρωσης να εξαφανίσουν το θέμα, ας ετοιμαστεί να δώσει εξηγήσεις με διευθύνσεις και ονόματα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει δε τα εξής ερωτήματα:

«Ποιοι είναι οι τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες που ευνοούνται από την αποδέσμευση πάνω από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αποκάλυψη των “Financial Times”;

Έναντι ποιου ανταλλάγματος προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή τη σκανδαλώδη ρύθμιση;».

«Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κουραστεί να επανακαταθέτει την ερώτηση και να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να απαντήσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξηγήσεις ζητά το ΚΚΕ

Η σημερινή προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να συμμαζέψει τα αμάζευτα, μετά και το δημοσίευμα των Financial Times, όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά και δεν αναιρεί και το γεγονός της απαράδεκτης “διάταξης – δώρο” σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος “βρώμικου” χρήματος. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις του πάντα βρίσκουν τρόπο να ευνοούν εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα τσακίζουν το λαό.

 

Τι υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος να ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία μας με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα». Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times.

Εξηγώντας τι ακριβώς ίσχυε μέχρι σήμερα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «αν ένας πολίτης κατηγορηθεί σήμερα για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί να προφυλακιστεί, ενδεχομένως, αλλά μέχρι 18 μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει η δίκη, στην οποία μπορεί να αθωωθεί ή να καταδικαστεί. Δεν μπορεί ένα κράτος δικαίου να συνεχίζει την κράτηση ενός προσώπου πάνω από 18 μήνες, χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η χώρα μας όμως είχε κάτι διαφορετικό για τα ποινικά αδικήματα, απ’ ό,τι είχε για τα οικονομικά. Δηλαδή, μπορούσε να δεσμεύει την περιουσία -π.χ. έναν τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο- ακόμα και μετά τους 18 μήνες, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η δίκη μπορεί να γινόταν μετά από 5-6 χρόνια και να αθωωθεί. Εν τω μεταξύ, μπορεί να είχε καταστραφεί».

«Ήρθαμε και εναρμονίσαμε τα δύο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τις παλιές υποθέσεις η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί ποιες μπορεί να έχουν “ψωμί”. Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει “ψωμί”, τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τη μεταβατική διάταξη, γι’ αυτό και δεν αναφέρει τίποτα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στην εφημερίδα εξηγώντας τι ακριβώς ισχύει. «Όλοι θέλουμε να απονέμεται Δικαιοσύνη. Όλοι, επίσης, θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα» υπογράμμισε.

Στην Ευρωβουλή το θέμα

Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα που αποδεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί από την αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες – μία κίνηση η οποία θεωρείται πισωγύρισμα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το πλήρες κείμενο της επείγουσας ερώτησης που κατέθεσε ο Στ. Κούλογλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Βουλή ψήφισε την Τετάρτη μετά από σχετική τροπολογία, διάταξη που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και προβλέπει την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης υποθέσεων απάτης και “ξεπλύματος μαύρου χρήματος”. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Financial Times, η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, από την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρείται οπισθοδρόμηση στο θέμα του “ξεπλύματος μαύρου χρήματος”,  έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές και ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.      Είναι ενήμερη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές της διάταξης του Ποινικού Κώδικα σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και “ξεπλύματος μαύρου χρήματος”;

2.      Ανησυχεί για την απομάκρυνση της Ελλάδας από τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση του “μαύρου χρήματος” που υπαγορεύoυν τη δέσμευση μετρητών και περιουσιακών στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση σχετικών υποθέσεων;»

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης