Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις χωρίς να προσδιορίσει που. Μήπως πέριξ του Καστελόριζου; Αυτό είναι το σενάριο που συζητείται εδώ και μέρες στο ΥΠΕΘΑ. Σ΄ αυτή τη περίπτωση η Αθήνα δεν έχει κανένα περιθώριο να προσπεράσει το γεγονός. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιδράσει.

Ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν τα παίρνει στα σοβαρά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι “για την Τουρκία δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου”, όπως είπε.

Με θράσος υποστήριξε ότι “εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον “τουρκοκυπριακό λαό” τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή”. Πρόσθεσε ότι είναι καθήκον της Τουρκίας ως
εγγυήτριας δύναμης να προστατεύσει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” .

“ Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή  και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016