Σύμφωνα με  το CNN, το US Air Force Research Laboratory (AFRL) υποστηρίζει πως είναι στον δρόμο να παρουσιάσει ένα λειτουργικό όπλο λέιζερ για μαχητικό μέχρι το 2020, καθώς η τεχνολογία έχει «ωριμάσει».

Η δυνατότητα εξοπλισμού μεγάλων αεροσκαφών με λέιζερ υπάρχει εδώ και χρόνια, ωστόσο η δημιουργία λέιζερ αρκετά μικρών για να χρησιμοποιηθούν σε μαχητικά αεροσκάφη ακόμη αναμένεται.

Σύμφωνα με τον Κέλι Χάμετ, που είναι επικεφαλής μηχανικός του AFRL, οι συνθήκες πτήσης των μαχητικών δυσκολεύουν τα πράγματα.Πιστεύει ωστόσο ότι αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν μέσα σε πέντε χρόνια.
Το AFRL επεξεργαζεται και μια αμυντική ασπίδα λέιζερ 360 μοιρών, με λέιζερ που θα καταστρέφει πυραύλους ή άλλα αεροσκάφη που θα εισέρχονται εντός της εμβέλειάς της.

Η χρήση όπλων λέιζερ θα έχει κυρίως χαρακτήρα αυτοπροστασίας, οπότε η εικόνα ενός μαχητικού που πετά εκτοξεύοντας από ειδικά κανόνια ακτίνες εναντίον των εχθρών του είναι ακόμα μακριά, καθώς τα όπλα λέιζερ θα στοχεύουν κυρίως στην εξουδετέρωση απειλών ή υποδομών.
Οι δοκιμές τέτοιων όπλων θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα με ατρακτίδια σε μαχητικά, και ήδη είναι σε εξέλιξη δοκιμή με μαχητικό F-15 Eagle.