Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη ΠΝ
08/10/2019 | 06:29 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Στα “αβαθή του ΠΝ”! Γιατί για τις προσαράξεις των πολεμικών πλοίων δεν φταίνε μόνο οι κυβερνήτες

Στα

‘Όταν ο Frankie “Blue Eyes” ερμήνευσε για πρώτη φορά το θρυλικό πλέον “My way”, σίγουρα καταλάβαινε ότι οι στίχοι του Paul Anka αναφέρονται στον απολογισμό ζωής που κάνει κάθε ενήλικας, στο τέλος ενδεχομένως της  επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. 

Αυτός ο απολογισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε για όλους τους Αρχηγούς των επιτελείων, αφού η ολοκλήρωση της ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» ίσως σηματοδοτήσει και την αρχή των κρίσεων της στρατιωτικής ηγεσίας.

Σίγουρα τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η στρατιωτική, είναι μηνύματα εθνικής ομοψυχίας και ετοιμότητας προς κάθε κατεύθυνση, γεγονός που  χαροποιεί τον καθένα, αλλά δε πρέπει με κανένα τρόπο να μας εφησυχάζει, διότι αυτός ο εφησυχασμός είναι αρκετός υπό προϋποθέσεις  να οδηγήσει σε συμβάντα όπως αυτό της επικάθησης/προσάραξης της ΦΓ ΕΛΛΗ στη Σαμοθράκη.   

Οι πρόσφατες λοιπόν εξελίξεις και τα διαδοχικά συμβάντα στο Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια, επιβάλλουν να σχολιάσουμε και να θίξουμε ορισμένα θέματα που κατά την ταπεινή μας γνώμη πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πολλά εξ αυτών είχαν φωτογραφηθεί πριν χρόνια, άλλα είχαν επισημανθεί από πέρυσι, ενώ ακόμα περισσότερα μας γνωστοποιούνταν σε τακτική βάση από στελέχη του ΠΝ που βίωναν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που εξωστρεφώς προέβαλλε ο Αρχηγός του ΠΝ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε παρενθετικά ένα ρητό που  κάποιος από τους παρευρισκόμενους στη παρουσίαση του βιβλίου «Πλους προς την Ηγεσία» του Ναυάρχου Χρηστίδη μας θύμισε. Η πατρότητα του ακόλουθου ρητού αποδίδεται στον Αγάθων, τραγικό ποιητή και μαθητή του Σωκράτη.

‘’Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι:
Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.” 

Σε μια ελεύθερη νεοελληνική μετάφραση το κείμενο θα μπορούσε να αποδοθεί ότι ο άρχοντας  πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: Πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους (με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους, με παράπονα δίκαια ή και παράλογα, αλλά πάντως πνευματικά όντα νοήμονα).

Δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας (γραπτούς και άγραφους) και συνεπώς είναι απαράδεκτο να εκτρέπεται σε υπερβασίες, αυθαιρεσίες, αδικίες και τρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων. Κάποτε θα εκπέσει της αρχής και πρέπει ως εκ τούτου να είναι πολύ προσεκτικός, ώστε όταν απομακρυνθεί από την εξουσία να έχει αφήσει αγαθές εντυπώσεις, τόσο για τις ικανότητές του, όσο και για τις αρετές του.

Ας πάρουμε τα πράγματα εξ αρχής και καθ’ εφαρμογή των ανθρώπων άρχει, θα αναφερθούμε στα θέματα προσωπικού και εκπαίδευσης.

Το militaire.gr ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο είχε σχολιάσει όλες τις μεθοδεύσεις που είχαν γίνει, ώστε να παραλάβει εξαιρετικά κρίσιμη και ιδιαίτερα απαιτητική θέση στο ΓΕΝ, αξιωματικός που είναι στο στενό κύκλο εμπιστοσύνης του Α/ΓΕΝ.
Επιλογή που σύμφωνα με το βιβλίο «Πλους προς την Ηγεσία», βασίστηκε αφενός στο “μακιαβελικό πρότυπο”, δηλαδή μοιράζοντας προνόμια και τιμάρια σε έμπιστους και υμνητές και αφετέρου (εκ του αποτελέσματος) δεν απέδωσε καθόλου, διότι εκτός του κλίματος που όπως λένε έγινε χειρότερο, δεν κατεβλήθη επαρκής προσπάθεια να δικαιολογηθεί τουλάχιστον ο τίτλος της θέσης που του ανατέθηκε.

Μονάδες μάχιμες υποστελεχωμένες, περιπτώσεις πλοίων που κατά καιρούς εφάρμοζαν συνθήκες γαλέρας για το προσωπικό, καταπατώντας διαταγές, νόμους και διατάξεις, στελέχη να παραμένουν πέραν της δεκαπενταετίας σε πολεμικά πλοία, ενώ άλλοι και άλλες με ελάχιστη θαλάσσια υπηρεσία, με φωτογραφικές μεταθέσεις να τοποθετούνται σε θέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού, χωρίς βάσιμη επιχειρηματολογία, εξυπηρετώντας μόνο «κοινωνικά αιτήματα».

Επιλεκτική και άδικη αντιμετώπιση κατηγορίας στελεχών, που αιτήθηκαν «μικρή διευκόλυνση» στο να λάβουν τα παιδιά τους την απαραίτητη βεβαίωση, να διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές εξετάσεις στην ειδική κατηγορία των κατοίκων του εξωτερικού, καθώς και περιστατικά με μέλη οικογενειών προσωπικού ΑΜΕΑ, με πάνω από 95% πιστοποιημένη αναπηρία και με δικαστικές αποφάσεις στα χέρια τους, να παραμένουν στα Πλοία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις οικογένειες αυτές.
Όλα τα γεγονότα δεν περνούσαν απαρατήρητα και σε οποιαδήποτε σύννομη αντίδραση, εφευρίσκονταν δικαιολογίες οι οποίες το μόνο που κατάφερναν ήταν να απαξιώνουν τη νοημοσύνη του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και να καταρρακώσουν την ψυχολογία του.

Το συμβάν της επικάθησης/προσάραξης της ΦΓ ΕΛΛΗ στην περιοχή προσγειάλωσης των αρματαγωγών στην τελική φάση της ασκήσεως «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», είναι ένα ακόμα περιστατικό σε μία σωρεία σημαντικών προγενέστερων περιστατικών, (προσάραξη ΦΓ ΚΑΝΑΡΗΣ, προσάραξη ΠΑΤ ΑΡΑΧΘΟΣ, απροσδόκητη «μεθόρμηση» ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟΥ από το Κ3 στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, απώλεια στρατιωτικού υλικού και καυσίμων στην ΥΝΤΕΛ και πολλών άλλων ακόμα περιστατικών στο Στόλο, που είναι σε θέση να γνωρίζει το militaire.gr, αλλά σεβόμενο τη ιδιαιτερότητα των περιστάσεων δε γνωστοποιεί).

Η προσάραξη της ΦΓ ΕΛΛΗ αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που επιμελώς προσπάθησε η ηγεσία του ΠΝ να κρύψει κάτω από το χαλάκι,  με την προτεινόμενη αλλαγή της εκπαίδευσης των υποψηφίων Κυβερνητών, αφού εκεί εστιάστηκε το πρόβλημα και όχι στο τρόπο αξιολόγησης της καταλληλότητας του κάθε Αξιωματικού (αν κάνει για κυβερνήτης), ανεξαρτήτως αν είναι καλός επιτελής ή καλός Αξιωματικός (πέραν του ότι η εκάστοτε ηγεσία δέχεται πιέσεις για τις θέσεις Κυβερνήτου ή όχι).

Η εστίαση μόνο και μόνο στον Κυβερνήτη, παραμέρισε ένα άλλο κομμάτι των πολεμικών πλοίων, το πιο σοβαρό, τα στελέχη του και την προσέγγιση αυτών.
Δόθηκε όπως κάθε φορά μεγάλη βαρύτητα στους Κυβερνήτες και παραμέρισαν την επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού, την ανύψωση του ηθικού του, τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του, αφού αυτά είναι τα στελέχη που παραμένουν στα Πλοία για πολλά χρόνια και μετά από κάθε αλλαγή Κυβερνήτη (ένα με δύο χρόνια) κάνουν restart και ξεκινούν κατ’ απαίτηση όλων να παρέχουν ξανά και ξανά το 110% των δυνατοτήτων τους, λες και είναι “μηχανές”.
Αλλά κι οι μηχανές χωρίς την «κατάλληλη και προβλεπόμενη συντήρηση, χαλάνε». Γεγονός αναμφισβήτητο.
Για πόσα χρόνια μπορεί να επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία;

Απότοκος όλων αυτών είναι ο ωχαδερφισμός, η αδιαφορία και ο εφησυχασμός.

Πολλά μπορούν να γίνουν όταν ξεκινήσουν με το σωστό εντοπισμό του προβλήματος, την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης και εκτέλεση βραχυ-μεσό-μακρο πρόθεσμης οργάνωσης και όχι μιας αστείρευτης ταλάντωσης μεταξύ των άκρων.

Το τρίτο μέρος του ρητού ουκ αεί άρχει είναι και η βάση του προβληματισμού.
Θεωρητικά η ημέρα ανάληψης της ηγεσίας ενός επιτελείου από τον εκάστοτε Αρχηγό, είναι και η ημέρα αντίστροφης μέτρησης για την έξοδο από αυτή.
Αν βέβαια ο κάθε Αρχηγός αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα και την ευθύνη της προσφερόμενης θέσης, εκτιμούμε ότι θα έπρεπε να σκέφτεται διπλά και τρίδιπλα  την αποδοχή αυτής της πρότασης.
Οι δικαιολογίες από την ημέρα και ώρα της ανάληψης των καθηκόντων του δεν υφίστανται, δεν έχουν χώρο, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν  υπάρξει στο παρελθόν τόσο στο απώτερο όσο και στο πρόσφατο, αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού που κρατούσαν τις τύχες ολόκληρης της υπόστασης και της οντότητας των Ελλήνων ( π.χ. Θεμιστοκλής, Κουντουριώτης).

Δεν είμαστε ακόμα τυχεροί να ακούσουμε κάποιον Αρχηγό να δεσμευτεί εν είδει «προγραμματικών δηλώσεων», τι θα κάνει κάθε χρόνο ο ίδιος και στο τέλος του έτους να ελέγχει ο ίδιος τα λεγόμενα του.
Θα μας έκανε εξαιρετική εντύπωση και θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να υπήρχε ακρόαση Αρχηγών σε πολιτειακά όργανα (επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής) προ της αναλήψεως των καθηκόντων τους, αλλά και μετά, για να καταθέτουν τους στόχους τους.
Κι αφού γίνει αυτό και περάσει ο εκάστοτε Αρχηγός αυτή τη διαδικασία, κατόπιν να τους δίδεται το ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους και ο αποστρατευτικός βαθμός.

Οι θέσεις δεν κάνουν τους Αρχηγούς, οι Αρχηγοί κάνουν τις θέσεις με τα έργα τους και όχι με τα λεγόμενα τους .

Οι αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν υστεροφημία, οι σημερινοί μπορούν κάλλιστα να το ονομάσουν αξιοπρέπεια.

ΥΓ1: Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις ως προς τη “διαλεύκανση” της υπόθεσης της ΦΓ ΕΛΛΗ διότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.
Πόσο μάλλον όταν η βάση του προβλήματος είναι η ίδια…

Άραγε έχουν συμπεριληφθεί τα αίτια από τα πορίσματα της προσάραξης της ΦΓ Κανάρης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των υποψηφίων κυβερνητών, για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων;; Εκτιμούμε όχι, αν λάβουμε υπόψη την προσάραξη της ΦΓ ΈΛΛΗ. 

ΥΓ2: Η γνώση και πιστοποίηση της Αγγλικής γλώσσας εκτιμούμε είναι ένα απαραίτητο και καθοριστικό προσόν σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας ενός Αξιωματικού, ανεξαρτήτως  θέσεως, είτε είναι ανώτερος για να πάει στο εξωτερικό, είτε ανώτατος για αναλάβει θέση υψηλής ευθύνης…Είναι;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης