Μάρτιος 1987… Στη διοίκηση Ταχέων Σκαφών ,όπως και σ΄ όλο το Στόλο, επικρατεί κλίμα πανηγυρικό! Ο Αντώνης Ναξάκης έχει δώσει εντολή στη Μπάντα του ΠΝ να είναι όλη μέρα στους προβλήτες και να παιανίζει το Ναύτη του Αιγαίου και άλλα εμβατήρια… Στα πλοία του Στόλου οι κυβερνήτες μιλούν στο προσωπικό με θέρμη και ενθουσιασμό. Κι όταν οι πυραυλάκατοι έλυναν κάβους το προσωπικό πετούσε  ψηλά στον ουρανό τα πηλίκια και τους πηλίσκους! Κάποιες στιγμές τα νερά στον Ναύσταθμο γίνονταν “άσπρα”… Αυτό ήταν το κλίμα στην κρίση του Μαρτίου του 1987.

Ιούνιος 2019. Το κλίμα ηττοπάθειας που περνά στον κόσμο είναι πρωτόγνωρο! Πολίτες ρωτούν όποιον νομίζει ότι κάτι παραπάνω μπορεί να ξέρει : “Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία”; Άλλοι είναι πιο …βέβαιοι και ρωτούν “πότε θα γίνει”! Πρώην πρωθυπουργοί γράφουν για ανάγκη να δεχτούμε ακόμη και “μη ευχάριστες λύσεις” για το Αιγαίο και δημοσιεύματα δείχνουν …παπάδες να “διαβάζουν” στρατιώτες λες κι είναι …μελλοθάνατοι!

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους δεν είναι μόνο τα χρόνια που πέρασαν. Είναι και η τεράστια αλλαγή νοοτροπίας . Σ΄ όλα τα επίπεδα.

Κάποτε φτιάχναμε στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις για να πολεμάνε και να νικούν. Σήμερα έχουμε την αίσθηση ότι ζητάμε από τα στελέχη μας μόνο να πεθάνουν! Η νεκροφιλία κάποιων και η εμμονή τους στην αναζήτηση μόνο νεκρών ηρώων είναι απίστευτη. Λες και μόνη αποστολή τους είναι να μπουν σε φέρετρο κι όχι να εκτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία και να επιστρέψουν!

Από κοντά και οι “στρατηγοί του γιούργια”! Αυτοί που έχουν μπλέξει τους παιδικούς καβγάδες στη γειτονιά με τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις. Εκείνοι που θεωρούν ότι μια πολεμική αναμέτρηση κρίνεται μόνο από το ποιος θα πατήσει πρώτος το κουμπί και πόσο “τσαμπουκά” θα “πουλήσεις” στον αντίπαλο. Πωλητές “πατριδοκαπηλίας” που “βυθίζουν”, “καταρρίπτουν” και …κατατροπώνουν τον εχθρό στο …facebook. Κάποιοι απ΄ αυτούς είχαν διοικήσει μεγάλες μονάδες στο στράτευμα. Είχαν την ευθύνη να διοικήσουν κόσμο και να διαχειριστούν οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων! Ο Θεός της Ελλάδας μας έχει φυλάξει πολλές φορές…

Η Ελλάδα έχει καλές Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό αφορά κυρίως στο προσωπικό τους. Αποδείχτηκε και στην κρίση του 1996. Υπερέχουμε σε ανθρώπινο δυναμικό που είναι έτσι κι αλλιώς το Α και το Ω. Ο κόσμος που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή πάντα έχει την αίσθηση του καθήκοντος και την πραγματική εικόνα. Στην Αθήνα έχουμε πάντα θέματα.

Η Ελλάδα επίσης είναι αυτή τη στιγμή “καβάλα στ΄ άλογο”. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε ,γιατί πάντα μας αρέσει να μεμψιμοιρούμε. Οι συμμαχίες μας είναι καλές, το δίκιο είναι έτσι κι αλλιώς με το μέρος μας και η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι στη γωνία. Δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να του δώσουμε αυτό που θέλει. Αν επιθυμεί κρίση ας την προκαλέσει. Το ΄χουμε ξαναγράψει πολλές φορές κόντρα σ΄ όσα κάποιοι υποστηρίζουν θέλοντας να χαϊδέψουν αυτιά και να πουλήσουν δήθεν “πατριωτισμό”.

Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να παρουσιάζουμε μια εικόνα των ΕΔ που εκπέμπει ηττοπάθεια, με παπάδες να ψέλνουν, καμπάνες να χτυπάνε και άλλα τέτοια γραφικά που παραπέμπουν στις ταινίες του Τζ. Πάρις τις οποίες υποστήριζε σε άλλες εποχές το ΓΕΣ και αναφέρονταν σε ιστορικές περιόδους που δεν μπορούν να είναι συγκρίσιμες με το σήμερα! Καλές ήταν για τα Σαββατόβραδα την δεκαετία του ’70 , ευχάριστα βλέπονται ακόμη και σήμερα. Αλλά είναι άλλο οι ταινίες κι άλλο η πραγματική ζωή, που μπορεί να αποδειχτεί πολύ σκληρή όταν σοβαρά θέματα αντιμετωπίζονται με τόση ελαφρότητα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016