Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
19/02/2021 | 06:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

SOS για τα ιστορικά αεροπλάνα της Ο.Α που κινδυνεύουν να γίνουν κατσαρόλες!

SOS για τα ιστορικά αεροπλάνα της Ο.Α που κινδυνεύουν να γίνουν κατσαρόλες!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Τα τρία παλιά συλλεκτικά και εμβληματικά αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που πέταξαν στις τέσσερις γωνιές της γης, ταξίδεψαν με ασφάλεια τους σπουδαιότερους ανθρώπους και χιλιάδες κόσμο, χρησιμοποιήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διασώθηκαν από τους εργαζόμενους στην εταιρία που τα αγόρασαν με το υστέρημα τους και αποτελούν ότι απόμεινε από την αυτοκρατορία του Αριστοτέλη Ωνάση, κινδυνεύουν να έχουν ένα θλιβερό τέλος, αν και αποτελούν μουσειακά είδη, άξια προστασίας!

Η αεροπορική ιστορία του τόπου χάνεται… και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη… νίπτει τας χείρας της!…

Με κυβερνητική απόφαση-τελεσίγραφο, (με καταλυτική ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου), αν δεν μεταφερθούν άμεσα (που?), θα βγουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να διαλυθούν, και το πολύτιμο μέταλλο τους θα χρησιμοποιηθεί, για να κατασκευαστούν κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα σκεύη μαγειρικής!

Προφανώς μερικοί σ αυτή την χώρα, έτσι αντιλαμβάνοντα τον σεβασμό σε ότι ανεκτίμητο,  πολιτιστικά και ιστορικά μένει ακόμα ζωντανό στην εποχή μας.

Και ίσως οι ίδιοι η κάποιοι άλλοι, θέλουν να σβήσουν-για τους δικούς τους λόγους- ότι θυμίζει ακόμα τον αυτοδημιούργητο Ωνάση…

Τα τρία αεροπλάνα βρίσκονται στην άκρη του πρώην ανατολικού αεροδρομίου του Ελληνικού και είναι Boing 747 (Jumbo), 727 και 737.

Το πρώτο, με νηολόγιο SX-OAB, παραδόθηκε στην Ολυμπιακή στις 7 Δεκεμβρίου 1973 και εκτελούσε υπερατλαντικές πτήσεις, προς ΗΠΑ, Καναδά και Αφρική μέχρι το 1999.

Μαζί με τα δυο μικρότερα, διαφήμιζαν τους πέντε κύκλους και την Ελλάδα μέχρι το κλείσιμο της εταιρίας το 2009.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΩΣΗ

Αεροπορικό μουσείο-όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες-, στην Ελλάδα δεν υπάρχει!

Διάσπαρτα εδώ κι εκεί σκουριάζουν παλιά και πολύτιμα αεροσκάφη, χωρίς να νοιάζεται κανείς για την προστασία τους και την έκθεση στο κοινό.

Όταν έκλεισε το Ελληνικό και αποφασίστηκε η πώληση και η ανάπλαση του, τα τρία Boing, παρέμειναν στον χώρο, αγοράστηκαν από το ΠΟΛΚΕΟΑ και ανακηρύχθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία  πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό να εκτεθούν στο υπό ίδρυση αεροπορικό μουσείο.

Φαίνεται όμως ότι χώρος στην τεράστια αυτή έκταση για κάτι τέτοιο δεν περισσεύει!

Κι ακόμα μια τέτοια προοπτική δεν περιλαμβάνεται στα αρχιτεκτονικά και εμπορικά σχέδια των αγοραστών.

Έτσι τα τελευταία χνάρια της άλλοτε κραταιάς ελληνικής αεροπορικής εταιρίας είναι… «άχρηστα σκουπίδια»!

Και όπως κάθε σκουπίδι, πετιέται στα αζήτητα, η πωλείται…

Η ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο χρόνος πιέζει τους επενδυτές και περιθώρια συναισθηματισμών όπως φαίνεται δεν υπάρχουν!

Αν λοιπόν δεν μεταφερθούν άμεσα από τους πρώην εργαζόμενους στην ΟΑ, τα τρία αεροπλάνα, θα «βγουν στο σφυρί» από την εταιρία «Ελληνικό Α.Ε» την εταιρία δηλαδή που θα παραδώσει το πρώην αεροδρόμιο ελεύθερο βαρών, στους νέους ιδιοκτήτες.

Το τελεσίγραφο έληξε ήδη!

Η μεταφορά είναι δύσκολη και πολυδάπανη, αλλά το ζητούμενο είναι που θα πάνε?

Κατάλληλος χώρος δεν έχει βρεθεί ούτε δείχνει κανείς ενδιαφέρον.

Το επόμενο βήμα είναι η δικαστική απόφαση για την εκποίηση τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα αγοραστούν από κάποιο έμπορο  που θα τα κόψει σε κομμάτια και θα πουλήσει τα μέταλλα τους, σε… εταιρίες κατασκευής οικιακών συσκευών!

Υπάρχει βέβαια και μια πληροφορία ότι το Jumbo έχει μπει στο μάτι ενός επιχειρηματία της εστίασης που αν το αποκτήσει θα το μετατρέψει σε πολυτελές… εστιατόριο!

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Την ίδια ώρα, έκκληση σεβασμού προς τα μνημεία Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς απεύθυνε το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας, διεκδικώντας τη δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό. 

“Όχι στον βανδαλισμό και στην καταστροφή” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη η παρούσα Κυβέρνηση, το ΠΟΛΚΕΟΑ με επιστολές του της γνωστοποίησε την πρότασή του για Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό (23.07.2019). 

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη, επέδειξε μνημειώδη αδιαφορία, συνηγορώντας ουσιαστικά στον βανδαλισμό και την πολιτιστική καταστροφή των μνημείων.

Μετά από πολύμηνο διάλογο με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο και τελεσίγραφα με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η πρότασή μας για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό απορρίφθηκε – όπως επίσημα μας ενημέρωσαν – γιατί δεν είναι στα σχέδια του επιχειρηματικού πλάνου της Lamda Development το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας.

 Αποτέλεσμα, τα ιστορικά αεροσκάφη – περιουσιακά στοιχεία του ΠΟΛΚΕΟΑ – να απειλούνται με πλειστηριασμό.

27 Ιανουαρίου 2021, η Κυβέρνηση, μέσω επιστολής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., μας κοινοποίησε τελεσίγραφο με καταληκτική ημερομηνία την 5η Φεβρουαρίου 2021, να «παραδώσουμε άνευ όρων» τα αεροσκάφη στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλιώς πλειστηριασμός.»

Το ΠΟΛΚΕΟΑ επέστρεψε την επιστολή της ΕΛΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ως απαράδεκτη σημειώνουν  οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

«Η Αεροπορική Κοινότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σύνολο της Κοινωνίας, στηρίζει και διεκδικεί Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό.

 Στόχος: η διάσωση της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ιστορικότητα του χώρου.

Επίσης το ΠΟΛΚΕΟΑ πρόσφατα προσέφυγε στη «Διεθνή Επιτροπή Διατήρησης Βιομηχανικής Κληρονομιάς» και στο «Διεθνές Συμβούλιο Προστασίας Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 

Συνεχίζονται να συλλέγονται υπογραφές και να αποστέλλονται επιστολές προς την Κυβέρνηση από φορείς, πολίτες, παρεμβαίνοντας υπέρ της πρότασης του ΠΟΛΚΕΟΑ και τη διάσωση των αεροσκαφών.

Ως φορέας, κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό στα πλαίσια των μέσων που διαθέτουμε.

 Τώρα η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην Κυβέρνηση, η οποία καλείται να πράξει το αυτονόητο. 

Διεκδικούμε:

 Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό.

Το αίτημά μας αυτό το κοινοποιήσαμε με επιστολή μας στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, ζητώντας την παρέμβασή του.

Υπενθυμίζουμε πως το Προεδρικό Διάταγμα (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) – 01.03.2018 – ΑΠΠ/ΦΕΚ35) προβλέπει τη δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας. Το πρώην εργοστάσιο του ΚΕΑ (κτίριο του 1938) έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/41429/1057/05.06.2009, ΦΕΚ400/Β/13.08.2009). 

Το κτίριο αυτό προτείνεται για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Επίσης, το αγγλικό υπόστεγο «Παγόδα», κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/347577/31383/4566_ΦΕΚ307-14.12.2016).

Το 2021 συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε που η Ελλάδα έμπαινε στις εμπορικές αερομεταφορές. 

Το 2021 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε.

Η ασέβεια προς τα μνημεία ισοδυναμεί με βανδαλισμό και πολιτιστική καταστροφή.

 Το πολιτισμικό αποτύπωμα του Ελληνικού και της Πολιτικής Αεροπορίας ως πολιτιστική κληρονομιά οφείλει η χώρα μας, η Πολιτεία, να το παραδώσει ως ιστορία μέσα από ένα Μουσείου στις επόμενες γενιές».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης