Υποστηριξε το militaire
Άποψη
11/12/2020 | 06:05 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Σομαλία-Ελλάδα με “γέφυρα” την Τουρκία

Σομαλία-Ελλάδα με

Γράφει ο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Υποναύαρχος ε.α

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μία αύξηση μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας του ΒΑ Αιγαίου, με παράνομους μετανάστες από μία συγκεκριμένη χώρα.  Πράγματι, όπως τόνισε ο Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης κ. Μηταράκης σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, στους 214 μετανάστες που έφτασαν τον Νοέμβριο στη Λέσβο, οι 142 προέρχονταν από τη Σομαλία. Επικαλούμενος μάλιστα σχετικές πληροφορίες, πρόσθεσε ότι 2.000-2.500 μετανάστες από τη Σομαλία και το Κονγκό βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια και περιμένουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Η αναφορά του κ. Μηταράκη στους μετανάστες που έρχονται από τη Σομαλία δεν είναι τυχαία. Κατ’ αρχάς, όπως κι ίδιος τόνισε, η Σομαλία δεν συνορεύει με την Ελλάδα. Ακριβέστερα, είναι 4.500 χιλιόμετρα μακριά. Επί πλέον, η Σομαλία είναι μια χώρα που εδώ και δύο δεκαετίες περίπου τελεί υπό την  πλήρη «επιρροή» της Τουρκίας. Όταν μάλιστα η Διεθνής Κοινότητα την περίοδο 2007-2017 προσπαθούσε να καταπολεμήσει την γάγγραινα της πειρατείας, που λυμαίνονταν εμπορικά πλοία με Ελληνική και Ευρωπαϊκή σημαία στέλνοντας ναυτικές δυνάμεις, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αυτές αλλά προετοίμαζαν μάλλον στρατιωτικά και τους  Σομαλούς επίδοξους πειρατές. Σχετικά, αρκεί κανείς να αναφέρει ότι στη Σομαλία βρίσκεται η μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό. Στη βάση αυτή, που  εγκαινιάσθηκε το 2017 από τον Χολουσί Ακάρ όταν ήταν Α/ΓΕΕΘΑ ,στην περιοχή Jajiira  στο Mogadisu, βρίσκονται σε μόνιμη βάση 200 Τούρκοι στρατιωτικοί , μεταξύ των οποίων και ένας ικανός αριθμός στρατιωτικών από τις  ειδικές δυνάμεις (Bordo Berelli). Οι Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Σομαλούς, με σκοπό μέχρι τα τέλη του 2022 να έχουν ένα έτοιμο στρατό στο κέρας της Αφρικής από 10.000 στρατιώτες. Αυτό βέβαια που είναι αξιοσημείωτο είναι, ότι η όλη εκπαίδευση γίνεται στα τουρκική γλώσσα  και η ορκωμοσία τους  με αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ και τους αγώνες του Τουρκικού Έθνους. Στην Σομαλία δραστηριοποιούνται πολλές τουρκικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει έργα κατασκευής οδικού δικτύου, λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων υποδομών της χώρας με απευθείας αναθέσεις από την Σομαλική Κυβέρνηση.  Όμως το πιο εντυπωσιακό ορατό στοιχείο της τουρκικής παρουσίας στη Σομαλία είναι ότι το 2015 εγκαινιάστηκε στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου ένα νοσοκομείο που φέρει το όνομα «Ρετζέπ Τ. Ερντογάν». Στα εγκαίνια παρέστη μάλιστα και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από αυτή λοιπόν τη χώρα της Αφρικής καταφθάνουν τους τελευταίους μήνες  στα ελληνικά νησιά παράνομοι μετανάστες που αιτούνται άσυλο. Εννοείται βεβαίως ότι η Σομαλία δεν είναι η μόνη χώρα της Αφρικής που καταφθάνουν μετανάστες. Παράνομοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα από το Κονγκό, τη Γουϊνέα, τη Νιγηρία, ακόμη και από το Μαρόκο που βρίσκεται απέναντι από την Ισπανία. Όμως παράνομοι μετανάστες που εμφανίζονται ως «πρόσφυγες» στα ελληνικά νησιά, έρχονται και από το Ιράκ, από το «πυρηνικό» Πακιστάν, το Αφγανιστάν, αλλά και από το μακρινό Μπαγκλαντές που απέχει 6.500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Όλοι αυτοί λοιπόν έμαθαν ξαφνικά ότι μπορούν να έλθουν στα ελληνικά νησιά και να ζητήσουν άσυλο με την βοήθεια των ΜΚΟ. Στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι νεαροί άνδρες, – κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν είναι εν «υπνώσει» τζιχαντιστές τρομοκράτες –  οι  οποίοι καταφθάνουν με αεροπορικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί διοχετεύονται στα μικρασιατικά παράλια για να περάσουν με φουσκωτά λαθραία στην Ελλάδα. 

Η περίπτωση της Σομαλίας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική. Όμως συνολικά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα υπόκειται πλέον σε μια συστηματική  πληθυσμιακή αλλοίωση ενός λαού που είναι «γερασμένος» και υποφέρει έντονα από το δημογραφικό. Ας ξυπνήσουμε λοιπόν προτού να είναι αργά. Προτού δηλαδή η χώρα απολέσει την εσωτερική πολιτιστική και θρησκευτική συνοχή της , με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μελλοντικά  για ένα λαό που ζει πλέον στην  πιο ασταθή γεωπολιτική περιοχή του κόσμου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης