Του Χρήστου Καπούτση

Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό και το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκριση της στις 30 Σεπτεμβρίου στην γειτονική χώρα, η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, που απροσχημάτιστα τάσσεται υπέρ του ΝΑΙ και στην περίπτωση καταφατικού αποτελέσματος, η έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, αποτελούν, όλα αυτά μαζί, μια πολυπαραγοντική εξίσωση, που η επίλυσή της είναι μόνο θέμα χρόνου. Εκτιμώ ότι είναι δρομολογημένη η πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, παρεμβαίνουν συστηματικά υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς και κομματικούς ηγέτες της π. Γ.Δ. Μακεδονίας, να στηρίξουν το ΝΑΙ. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι έμμεσες απειλές. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ήταν απόλυτα σαφής, απευθυνόμενος στην ηγεσία των Σκοπίων επισήμανε ότι «δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια». Αλλά απευθυνόμενος και προς την ελληνική πλευρά ο κ. Στόλτενμπεργκ ήταν εξίσου σαφής, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για την Αθήνα.»

Και έτσι, αναδεικνύεται το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα, αφού με την συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ, δεν συμφωνεί ο ΥΠΕΘΑ και ο κυβερνητικός εταίρος το κόμμα των ΑΝΕΛ, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ν.Δ.

Σε ότι αφορά τον προβληματισμό, μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αντιρρήσεις του Π. Καμμένου, δηλαδή φτάνουν μέχρι τη ρήξη και την ανατροπή της Κυβέρνησης για όνομα (;), η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι αρνητική. «Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», δήλωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Α. ΤΣΙΠΡΑΣ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Άρα ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», που έχει ήδη εκχωρηθεί στους Σκοπιανούς από το 1996. Και επειδή η διαβεβαίωση προέρχεται από τον Πρωθυπουργό, θα πρέπει να θεωρείται και αξιόπιστη.

Και το επόμενο ερώτημα είναι, ποια θα είναι η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, της Ν.Δ., στην περίπτωση, που οι επόμενες εκλογές την αναδείξουν σε πρώτο κόμμα και η συμφωνία των Πρεσπών έλθει για έγκριση στη νέα Βουλή. Στην περίπτωση αυτή και στο ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι;», αφού η Ν.Δ. είναι αρνητική στη Συμφωνία των Πρεσπών , θα πρέπει να σκεφτούμε και πάλι την δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ότι: «θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, αν η ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτή δεν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο» . Και υπενθύμισε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ ότι, «το 2008 στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει, ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού». Επομένως, ο Διεθνής παράγων, είτε έτσι, είτε αλλιώς, θέτει θέμα αξιοπιστίας της χώρας, κάτι που καμιά ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να το ξεπεράσει ανώδυνα. Συνεπώς, η Ν.Δ., όταν θα έρθει προς επικύρωση, είτε σε αυτή την βουλή, είτε στην επομένη, που πιθανόν να είναι και η μεγαλύτερη αριθμητικά κοινοβουλευτική ομάδα, μάλλον θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

(το κείμενο αυτό μεταδόθηκε, από τον υπογράφοντα, ως ρεπορτάζ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984).

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016