Η ρωσική εταιρεία RTI που αναπτύσσει και κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα δημιουργήσει νέα ραντάρ που θα λειτουργούν σε συχνότητα Terahertz (THz), τα οποία θα μπορούν να εντοπίζουν μικροσκοπικά drones.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πάβελ Λαπτάγεφ.

Ο ίδιος είπε ότι η «τεχνολογία των Terahertz θα μετεξελιχθεί σε προϊόν σε διάστημα πέντε ετών» και πως «τέτοια ραντάρ θα είναι σε θέση να εντοπίζουν μικρά drones και θα λειτουργούν στο Διάστημα».

Ο Λαπτάγεφ επεσήμανε ότι η εταιρεία RTI επέτυχε στον τομέα αυτό σημαντικά αποτελέσματα το 2019, καθώς στην εταιρεία δημιούργησαν βάση στοιχείων για τέτοιους σταθμούς ραντάρ και έμαθαν να προσδιορίζουν την κατηγορία των drones και τα υλικά κατασκευή τους. Αυτή τη στιγμή, είπε ο Λαπτάγεφ, η εταιρεία δημιουργεί πρόγραμμα για τα ραντάρ, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποτελεσματικό να προσδιορίζει την κατηγορία του μη επανδρωμένου ιπτάμενου αντικειμένου και να μεταβιβάζει τις πληροφορίες στον χειριστή του.

Τα μικρά drones θεωρούνται ως σοβαρή απειλή καθώς μπορούν να μένουν απαρατήρητα για τα συνήθη ραντάρ, ιδιαίτερα όταν πετούν σ χαμηλό ύψος και με μικρή ταχύτητα. Με τέτοιου είδους drones τα οποία έφεραν εκρηκτικά την νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε δύο μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής εταιρείας Saudi Aramco στο Αμπκάικ και Χουραϊς. Τα πλήγματα που κατάφεραν είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου στην Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως και να φθάσει από τα 9,8 εκ βαρέλια στα 5,7 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016