Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/04/2022 | 12:25 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Ρήγμα στην Ιταλία: Ο Κόντε αντίθετος στην κούρσα εξοπλισμών της Ευρώπης

Ρήγμα στην Ιταλία: Ο Κόντε αντίθετος στην κούρσα εξοπλισμών της Ευρώπης

Η Ιταλία δεν πρέπει να τροφοδοτήσει μια ευρωπαϊκή «κούρσα εξοπλισμών», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, απεικονίζοντας τις διαμορφούμενες διαφορές στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023.

Μιλώντας στο POLITICO, ο Κόντε -ο οποίος τώρα ηγείται του Κινήματος 5 Αστέρων, του μεγαλύτερου κόμματος στην κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι- εξέφρασε επιφυλακτικότητα για τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από την Ιταλία και άλλα κράτη περί της ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη και η ΕΕ πρέπει να ελέγχουν τα νεύρα τους», είπε ο Κόντε, μιλώνρας από τα κεντρικά γραφεία των 5 Αστέρων στη Ρώμη. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι μια κούρσα για επανεξοπλισμό. Η εκτροπή πόρων από την πράσινη μετάβασή μας για επενδύσεις στη στρατιωτική βιομηχανία θα ήταν μια εντελώς λανθασμένη στάση».

Επί του παρόντος, τα 5 Αστέρια υποστήριξαν – αν και απρόθυμα – τις κινήσεις του Ντράγκι για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιταλίας και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Όμως, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ιταλών αντιτίθεται σε αυτές τις αποφάσεις και ο πληθωρισμός αυξάνεται, αυτές οι δαπάνες θα είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν στους ψηφοφόρους των 5 Αστέρων καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το κόμμα του Κόντε βρίσκεται σε χαμηλό δύο ετών και θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από την κυβερνώσα κυβέρνηση και τους συμμάχους της στα αριστερά, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είναι στενά ευθυγραμμισμένο με τον Ντράγκι και υποστηρίζει τις αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «διαυγής», είπε ο Κόντε, στοχεύοντας όχι στη στρατιωτική πρωτοκαθεδρία αλλά στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία αυτών που βρίσκονται σε οικονομική πίεση και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης. Προειδοποίησε ότι μια κούρσα εξοπλισμών κινδυνεύει να επιστρέψει την Ευρώπη σε μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου: Η Δύση εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και του υπόλοιπου κόσμου.

«Θα ήταν μια τεράστια οπισθοδρόμηση», όπως είπε.

Η τριβή για το θέμα προέκυψε τον Μάρτιο όταν το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα κατέθεσε πρόταση δεσμεύοντας την Ιταλία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από 1,4% του ΑΕΠ σε 2% έως το 2024 – νωρίτερα από τα κυβερνητικά σχέδια που ήταν για το 2028.

Τα 5 Αστέρια αρχικά υποστήριξαν την κίνηση αλλά αργότερα έκαναν πίσω. Και ο ηγέτης των αριστερών Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα, προειδοποιήσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει προτού επιτευχθεί τελικά συμφωνία.

Προς το παρόν, ο Κόντε είπε ότι τα 5 Αστέρια θα παραμείνουν ένα «πιστό και υπεύθυνο» μέλος του συνασπισμού του Ντράγκι. Με πολλούς βουλευτές των 5 Αστέρων να αγωνιούν για την απώλεια των εδρών τους στις επόμενες εκλογές, η ηγεσία του κόμματος δεν επιδιώκει να ανατρέψει τον Ντράγκι.

«Αλλά είναι σαφές ότι περιμένουμε να εισακουστούμε και η κυβέρνηση πρέπει να έχει έναν έντονα προοδευτικό προσανατολισμό», είπε.

Ο Ντράγκι ηγείται σε μια από τις πιο ξεκάθαρα φιλοαμερικανικές και φιλοΝΑΤΟικές κυβερνήσεις της Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις για τη στάση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο και απηχούσε τις εκκλήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας προς τις χώρες της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν τη «δική τους αυλή».

Και όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ντράγκι μίλησε για τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Η απειλή που φέρνει η Ρωσία σήμερα μας οδηγεί να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα από ό,τι έχουμε κάνει ποτέ πριν», είπε ο Ντράγκι στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Ο Κόντε μάλιστα δήλωσε «έκπληκτος» από το πόσο προχώρησαν στο θέμα άλλες χώρες όπως η Γερμανία. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Βερολίνο παρουσίασε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταχεία αναβάθμιση του στρατού της χώρας.

Αντί για τέτοιες τεράστιες επενδύσεις, ο Κόντε είπε ότι προκρίνει συντονισμένες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια πολιτική που υποστήριξε και ο Ντράγκι. Ο Κόντε είπε ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της στρατιωτικής τεχνολογίας, εξορθολογισμό πόρων και αποφυγή επικαλύψεων.

«Καλώ τους [Γερμανούς] φίλους μας να αξιολογήσουμε μαζί μια διαδικασία συντονισμένων ευρωπαϊκών επενδύσεων, που προσφέρει τη δυνατότητα εξοικονόμησης σε εθνικές στρατιωτικές επενδύσεις», σημείωσε.

Όταν ο Κόντε ήταν στην εξουσία, η Ιταλία έγινε η πρώτη δυτική δημοκρατία που υπέγραψε την πρωτοβουλία «Belt and Road» της Κίνας, ένα παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο που επικρίθηκε ως μια μέθοδος του Πεκίνου να παγιδεύσει τις χώρες στο χρέος και να διαδώσει τις τεχνολογίες επιτήρησης. Η κίνηση αυτή έκανε τις ΗΠΑ να εκφράσουν φόβους για το εάν η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συντονιστεί πλήρως με την Ιταλία.

Ο πρώτος κυβερνητικός συνασπισμός του Κόντε, που σχηματίστηκε το 2018 με τη δεξιά Λέγκα και τα 5 Αστέρια, δεσμεύτηκε επίσης να τερματίσει τις υφιστάμενες ρωσικές κυρώσεις, λέγοντας ότι η χώρα δεν αποτελούσε «στρατιωτική απειλή». Υποστήριξε επίσης την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 για την επανεισδοχή της Ρωσίας στην ομάδα της G7.

Για αυτό, ο Κόντε δήλωσε στο POLITICO:

«Ως πρωθυπουργός, πάντα ανανέωνα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας» σε επίπεδο ΕΕ, είπε. «Έτσι υπήρχε de facto συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της Ιταλίας όσον αφορά τις αποφάσεις».

Και ο στόχος του με τη Ρωσία και την G7 ήταν «να δημιουργήσει ένα παράθυρο συζήτησης», σημείωσε. «Η Ρωσία είναι παγκόσμιος παίκτης και έχει σημαντικό ρόλο σε τόσα πολλά σενάρια κρίσης. Ο εξαναγκασμός της σε πολιτική απομόνωση θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα».

Ο Κόντε τονίζει ότι προσπαθούσε πάντα «να καλλιεργήσει ένα κανάλι διαλόγου για να αποφύγει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης και της δημιουργίας νεοϊμπεριαλιστικών σχεδίων, όπως έχουν πραγματοποιηθεί με την καταστολή στην Τσετσενία, τον πόλεμο στη Νότια Οσετία και την Ουκρανία», αναφέροντας τις περιοχές που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Κόντε όντως αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ιταλίας στον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ. Ο Κόντε σήμερα επαναλαμβάνει ότι η δέσμευση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ είναι δεν αμφισβητείται.

Και προσθέτει ότι ήταν λογικό να υποστηρίξει την κίνηση του Ντράγκι να στείλει όπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός λαός είχε δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης