Δήλωση για την κυβερνητική απόφαση “ξηλώματος” των προβλέψεων που υπήρχαν στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την εναλλακτική θητεία έκανε ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας.

Στη δήλωσή του αναφέρει ότι “η  Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έρχεται να ακυρώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία που πήραμε τον περασμένο Μάρτιο για την εξίσωση της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης με αυτή των Οπλιτών θητείας, αντίκειται στις αρχές της ισότητας και της ισονομίας.

Ταυτόχρονα, έρχεται σε σύγκρουση με τα διεθνή πρότυπα και επαναφέρει το παλιό εκδικητικό καθεστώς, αυξάνοντας κατά τρεις μήνες την εναλλακτική θητεία και ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για την επί του θέματος έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων των Διεθνών δικαστηρίων εις βάρος της χώρας μας.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωνει ότι απομακρύνεται διαρκώς ακόμα και από αυτή την “περίφημη φιλελεύθερη παράδοσή” της, αρνούμενη να δεχθεί το αυτονόητο γεγονός πως στις δημοκρατικές κοινωνίες αφενός οι συνειδήσεις δεν είναι όλες ίδιες, ούτε υπάρχει πλειοψηφούσα συνείδηση που επιβάλλεται στις μειοψηφούσες.

Οι άνθρωποι των οποίων η συνείδηση δεν τους επιτρέπει να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαπράττουν οιοδήποτε “παράπτωμα”, ούτε είναι δυνατόν η υποχρέωση της εναλλακτικής προσφοράς τους προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο να ενέχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι κρίμα οι ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας να γυρίζουν τη χώρα πίσω”.