Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
14/03/2019 | 14:11
Militaire News

“Ύμνοι” Πάιατ για την Σούδα και στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών

Στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ είναι ο κόλπος της Σούδας, όπως επεσήμανε σήμερα από τα Χανιά ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δημιουργεί ευκαιρίες για σταθερότητα και πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το hania.news ο κ. Πάιατ παραβρέθηκε στην τελετή που διοργάνωσαν οι Πρεσβείες της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Αθήνα με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα για τον εορτασμό των 20 ετών από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC), στη Σούδα. Με το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε ημερίδα (strategic think-tank debate) στο αμφιθέατρο του Κέντρου με θέμα «Building Transatlantic Family – 70 years of NATO, 20 years of membership of Poland, the Czech Republic and Hungary».
Ο Αμερικανός πρέσβης ήταν εκ των ομιλητών στην ημερίδα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει γίνει πολύ καλά κατανοητό από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ.
Ο κ. Πάιατ επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων όχι μόνο με στρατιωτικούς όρους αλλά με την οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι όλες αυτές οι παράμετροι είναι σημαντικές για να προστατευτεί και να διατηρηθεί η ασφάλεια. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική, πρόσθεσε ο κ. Πάιατ. Γιατί, συνέχισε, συνδέεται γεωγραφικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ευρώπη.
Ο Αμερικανός Πρέσβης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη αναζήτησης τρόπων για το «χτίσιμο» μιας κιβωτού σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «τα καλά νέα είναι ότι κάνουμε πρόοδο». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια, είχε την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά πώς η χώρα μας χρησιμοποίησε την έξοδό της από την οικονομική κρίση για να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο με έναν τρόπο που σταθεροποιεί την περιοχή.
«Ενα ξεκάκαθαρο παράδειγμα είναι η πόρτα που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χάρη στην οποία είμαστε στη διαδικασία να εντάξουμε στο ΝΑΤΟ τη Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του», είπε ο κ. Πάιατ.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία ήρθαν κοντά μετά τις Πρέσπες για τη δημιουργία πιο στενών δεσμών. «Με κάθε βήμα που κάνουμε για να καλωσορίσουμε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ -και ελπίζω μια ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση- θεμελιώνουμε συνθήκες που βελτιώνουν το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και το «χτίσιμο» σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Πάιατ.
Πρόσθεσε, δε, πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε ευκαιρίες για την πρόοδο όλων των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά και στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι «απελευθερώνονται» πλέον σταδιακά οι χώρες που μέχρι σήμερα στηρίζονται 100% στο ρωσικό φυσικό αέριο (έκανε ονομαστική αναφορά στην εταιρεία ρωσικών συμφερόντων GAZPROM). Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα ενεργειακά θέματα και το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο.
Ο κ. Πάιατ έκανε ειδική αναφορά στον κόλπο της Σούδας, επισημαίνοντας ότι παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στενή και διαρκής. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ισχυρή υποστήριξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου.
«Μπορώ να σας πω ότι όταν μιλώ με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ουάσινγκτον και στο Αμερικανικό Κογκρέσο η συνεργασία μας στον κόλπο της Σούδας είναι στην κορυφή της ατζέντας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάιατ έκανε αναφορά και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), σημειώνοντας πως δεν έχει την προσοχή που του αξίζει. Σημείωσε ότι είναι μοναδικό, ότι το έργο του είναι ζωτικής σημασίας, ότι έχει βοηθήσει πολλές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης