Η Ισπανία αρνείται να “παγώσει” τη ναυπήγηση του Anadolu επικαλούμενη φθηνές δικαιολογίες περί “συμμαχιών στο ΝΑΤΟ” . Η απάντηση στο αίτημα Ελλήνων ευρωβουλευτών (Κύρτσου, Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη), δείχνει τη γενικότερη λογική των Ευρωπαίων, όχι μόνο των Ισπανών. Επιβεβαιώνει επίσης όσους στην Αθήνα, κάθε μέρα από τηλεοπτικά παράθυρα προσπαθούν φιλότιμα να πείσουν για το σενάριο της “απομονωμένης Τουρκίας”. Τη Δευτέρα ξεκινούν οι διερευνητικές και η απάντηση των Ισπανών στο λογικό αίτημα των Ελλήνων ευρωβουλευτών ,δείχνει στο πλευρό ποιου πραγματικά είναι. Όλα τ΄ άλλα είναι παραμύθια όχι της Χαλιμάς αλλά …των Βρυξελλών!

Η Προεδρία της ισπανικής Κυβέρνησης με επιστολή της (18 Ιανουαρίου 2021) απάντησε αρνητικά στο αίτημα Μεϊμαράκη, Ανδρουλάκη, Χριστοφόρου, Παπαδάκη, Κύρτσου, για «πάγωμα» του προγράμματος ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.

Την απαντητική επιστολή υπογράφει εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης ο επικεφαλής της Προεδρίας της κυβέρνησης και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ιβάν Ρεντόντο (Redondo).

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Κύρτσο:

Εξ ονόματος του Προέδρου της κυβέρνησης, απαντώ στην επιστολή την οποία του απευθύνατε, μαζί με τους υπόλοιπους υπογράφοντες, τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τη συμμετοχή ισπανικών εταιρειών στην κατασκευή ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο.

Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο είναι μια προτεραιότητα για την Ισπανία.

Σχετικά με την αναφορά στη δική μας αμυντική βιομηχανία και τη διεθνή προβολή της, η Ισπανία εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια για να διασφαλίσει ότι η εξαγωγή εξοπλισμού ή τεχνολογίας συμμορφώνονται με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.

Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι τρεις συμμαχικές χώρες είναι συνδεδεμένες με τις ίδιες αξίες και ανταλλάσσουν τακτικά τεχνολογία, δόγματα και πρακτικές στο πεδίο της άμυνας διαμέσου των ήδη υπαρχόντων πολλαπλών δικτύων του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το πολιτικό-στρατιωτικό στίγμα που διέπει το βιομηχανικό πρόγραμμα συνεργασίας της Ισπανίας με την Τουρκία.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ivan Redondo

Επικεφαλής της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας»

 

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές απέστειλαν επιστολή στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας κύριο Σάντσεθ και στον αντιπρόεδρο της ισπανικής Κυβέρνησης και αρχηγό τον PODEMOS κύριο Ιγκλέσιας, με την οποία ζητούσαν το «πάγωμα» της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου από ισπανικές εταιρείες.

Τη σχετική πρωτοβουλία πήρε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κύρτσος και υποστήριξαν με την υπογραφή τους οι Ε. Μεϊμαράκης επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Ανδρουλάκης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λ. Χριστοφόρου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ και Δ. Παπαδάκης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ.

Στην επιστολή τους προς τους κυρίους Σάντσεθ και Ιγκλέσιας οι ευρωβουλευτές τόνιζαν μεταξύ των άλλων: «Ο ελληνικός και κυπριακός λαός θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα μια πρωτοβουλία από την πλευρά σας η οποία θα ανέβαλε την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου και την επιχειρησιακή ένταξη του στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

Είναι φανερό ότι ένα τόσο προηγμένο οπλικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά είναι αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου ¨Χουάν Κάρλος Α¨ θα άλλαζε την ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και θα έδινε στον πρόεδρο Ερντογάν ένα πρόσθετο μέσο για την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Εφόσον η επιβολή ενός εμπάργκο όπλων παραμένει το προνόμιο των κρατών μελών

της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μια απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης που θα έστελνε το σωστό πολιτικό μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας και θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ¨πάγωμα¨ το οποίο προτείνουμε πρέπει κατά την άποψη μας να ισχύσει μέχρις ότου ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφασίσουν να δώσουν την έμφαση στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016