“Το ΒΕΛΟΣ, η προεκλογική περίοδος και οι εξωθεσμικοί παράγοντες”! Ο Αντιναύαρχος Κ.Γκορτζής γράφει

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας του ΒΕΛΟΥΣ, ο Αντιναύαρχος Κωστής Γκορτζής, γράφει στην προσωπική του σελίδα για το θέμα που έχει προκύψει με το θρυλικό αντιτορπιλικό και την καθυστέρηση της επιστροφής του στο Τροκαντερό, δίπλα στο Θ/Κ Γ.Αβέρωφ. Ο κ.Γκορτζής γράφει για τη φημολογούμενη ρυμούλκηση του ΒΕΛΟΥΣ στη Θεσσαλονίκη αλλά και για παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων στην όλη υπόθεση.

Το κείμενο:

Είναι πλέον δεδομένη μια σκιώδης προσπάθεια απαξίωσης του πλοίου, από εξωθεσμικούς παράγοντες, και απομάκρυνσής του από το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης και Ιστορίας.

Φημολογείται δε έντονα ότι επιλέχθηκε η ρυμούλκησή του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαΐου και η παραμονή του εκεί επί τρίμηνο κατ’ αρχή.

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου έντονης πόλωσης και διχασμού, θέτοντάς το ως εργαλείο “δημοκρατικότητας” της μιας πλευράς.

Ιστορικά, ο Κυβερνήτης του ΒΕΛΟΣ το 1973, ο τότε Αντιπλοίαρχος Νίκος Παππάς, με την απόφασή του να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να αποκαλύψει παγκοσμίως την έκταση του Κινήματος του Ναυτικού, που δεν πρόλαβε να εκδηλωθεί, κατά της Δικτατορίας, επέφερε καίριο πλήγμα σ’ αυτήν με καταλυτικά αποτελέσματα. Το καθεστώς κατέλυσε την Βασιλεία, όρισε πολιτικό Πρωθυπουργό, διέκοψε την δίωξη υπόδικων για πολιτικά εγκλήματα, κατάργησε την εξορία όλων, έδωσε Γενική Αμνηστεία στους πάντες πλην Παππά και όσων τον ακολούθησαν, απόδειξη του μεγέθους της “βλάβης” που του επέφεραν…

Το Κίνημα του Ναυτικού, και η Κίνηση του ΒΕΛΟΣ, αποτελούν παράδειγμα συνεργασίας στελεχών κάθε ιδεολογίας με κοινό στόχο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κάθε προσπάθεια μέχρι τώρα «ενταξής» τους και εκμετάλλευσής τους μονοκομματικά έχει αποτύχει.

Η αυθαίρετη “υιοθέτησή” τους από τη μία ή την άλλη πλευρά απαξιώνει ουσιαστικά τον συνθετικό ρόλο τους και τα αφήνει έρμεα στον διχαστικό φανατισμό που έχει απαξιώσει στα μάτια των νέων γενεών κάθε ομαδική πατριωτική δράση.

Μήπως θα πρέπει να αναθεωρηθεί η φημολογούμενη απόφαση μετακίνησης του πλοίου; Μήπως οποιαδήποτε απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί μετά τις εκλογές έστω;

Και ως πότε εξωθεσμικοί παράγοντες θα επιβάλλουν την όποια άποψή τους;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016