Στην επικίνδυνα παραβατική συμεπριφορά της Τουρκίας αναφέρθηκε από το Μάλεμε της Κρήτης ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

“Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων” είπε και πρόσθεσε:

“Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία έχοντας αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας. Λειτουργούμε έτσι ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και μάλιστα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία βέβαια έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί. Ενέργειες που συμβάλλουν στη συνεννόηση και τη συνεργασία των χωρών, συμβάλλουν παράλληλα, στην ανάπτυξη και στην ευημερία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, και τη συνεργασία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο σημείο αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από το ρόλο και την αποστολή τους, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία.
Να τονίσω δε, ότι αυτή η σιγουριά μου πηγάζει κυρίως από το ηθικό, την ποιότητα και εκπαίδευση του βασικότερου πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Του προσωπικού μας. Οι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων εκπληρώνουν απόλυτα την αποστολή τους γιατί έχουν συνείδηση της ιστορικής μας συνέχειας και μέσα σε αυτήν εντάσσουν και τη δική τους συνεισφορά”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων για την 78η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου και κατέθεσε στέφανο.
Στην τελετή παρέστη επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ενώ συμμετείχαν και αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πτήση επίδειξης από αεροσκάφος F-16 και ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Militaire.gr: Η πτήση του F-16 για την Επέτειο τηε Μάχης της Κρήτης from Militaire.gr on Vimeo.

Στην  ομιλία του ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του Μάλεμε:
“Θα ξεκινήσω πρώτα, με την επισήμανση του κ. Δημάρχου, του κ. Μαλανδράκη, για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του Μάλεμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο σε συνεργασία με το Δήμο. Όταν θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, θα προχωρήσουμε. Προς το παρόν έχουμε διάφορες προτάσεις, οι οποίες αξιολογούνται, αλλά η πρόθεση είναι να προχωρήσουμε.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά που με διακατέχει, που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στη γενέτειρά μου, σε αυτή την εκδήλωση εορτασμού της Μάχης της Κρήτης. Μιας ακόμη χρυσής σελίδας του μεγάλου αυτού βιβλίου που λέγεται Ελληνική Ιστορία.

Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε εσάς, με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Θέλω να συγχαρώ, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους και όλους τους συνδιοργανωτές για την άψογη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων για την εβδομηκοστή όγδοη επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Εκδηλώσεις που τιμούν την ελληνική ιστορία, τους αγώνες του έθνους και την κρητική παράδοση. Η ιστορία μας βεβαιώνει ότι οι Έλληνες για να πάνε μπροστά, πρέπει την κοιτάζουν. Και αυτό ακριβώς κάνουμε και σήμερα.
Η Μάχη της Κρήτης είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του τόπου μας, που έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου και επιβεβαιώνει τον ηρωισμό και την αυθεντικότητα της ελληνικής ψυχής. Την αυθεντικότητα της κρητικής ψυχής.

Εδώ στο Μάλεμε και σε όλη την Κρήτη, οι Κρητικοί, οι Έλληνες, μαζί με τους Συμμάχους μας, με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ύψωσαν το ανάστημά τους σ’ ένα ακόμη περήφανο ΟΧΙ. Διεκδίκησαν το ύψιστο ιδανικό, την ελευθερία, προκαλώντας το θαυμασμό και το σεβασμό των αντιπάλων.

Ήταν μια μάχη με τεράστιο στρατηγικό αποτέλεσμα και τεράστια επίδραση στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού μια χούφτα αγωνιστών κατάφερε να καθυστερήσει τα σχέδια των εισβολέων και να αναλώσει μέρος των δυνάμεών τους.

Η Κρητική σθεναρή αντίσταση ήταν η πρώτη γενναία άρνηση υποταγής και το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα στις άλλες κατακτημένες περιοχές της Ευρώπης. Το μήνυμα ότι το μεγαλείο της ψυχής υπερέχει οποιασδήποτε υπεροπλίας και αριθμητικής υπεροχής.

Λαός που για τη Λευτεριά, το αίμα του έχει δώσει,
χίλιοι να ‘ρθουν κατακτητές, κεφάλι θα σηκώσει.

Γιατί η Ελευθερία ποτέ δεν ήταν κάτι δεδομένο για το λαό μας, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ψυχής. Γιατί βέβαια, τουλάχιστον στον τόπο μας, και βέβαια στη λεβεντογέννα Κρήτη, η Ελευθερία ποτέ δε χαρίστηκε, αλλά πάντοτε κατακτήθηκε με τις θυσίες των προγόνων μας.

Έδωσαν τη ζωή τους, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, μένοντας πιστοί στο υπέρτατο καθήκον να υπερασπιστούν την αξία της ελευθερίας της πατρίδας μας και αποτελούν άλλο ένα ξεχωριστό παράδειγμα θάρρους και αντίστασης.

Οι πράξεις αυτές των αγωνιστών, μας ωθούν να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς όσους αυτοβούλως αγωνίστηκαν και διέθεσαν στην υπηρεσία της πατρίδας την ίδια τους τη ζωή.

Είμαστε υπερήφανοι για όλους τους ηρωικούς αγωνιστές, τους Κρητικούς, τους Ευέλπιδες, όλους τους Έλληνες, αλλά και τους Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς συμμάχους μας. Έγιναν σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας, αλλά και υπόμνηση για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον το επιτάσσει”.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016