Η σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωσική Εκκλησία κρατά χρόνια και το ενδιαφέρον της βέβαια δεν είναι πρωτίστως εκκλησιαστικό. Οι ΗΠΑ δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο βλέπουν και χρησιμοποιούν ως μία ακόμη “ασπίδα” εναντίον της “ρωσικής επιρροής” .Το πόσο μεγάλο και έντονο είναι αυτό το ενδιαφέρον προκύπτει από τ ο περιεχόμενο μιας σειράς  αμερικανικών εγγράφων που αποκαλύπτουν τα Wikileaks.

Το πρώτο που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι σε όλα τα αμερικανικά έγγραφα επισημαίνεται ο κίνδυνος “εξαφάνισης” του Πατριαρχείου. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα η ελληνική μειονότητα δεν αριθμεί περισσότερα από 3000 μέλη κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “μετά από τον Βαρθολομαίο , θα δούμε έναν ή δύο ακόμη Πατριάρχες”!

Η σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τους Αμερικανούς σ΄ ότι έχει να κάνει με τους Ρώσους φαίνεται σ΄ ένα από τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα Wikileaks και από τα οποία προκύπτει πως όταν το 2004 ο Φιντέλ Κάστρο έσπευσε να καλέσει στην Κούβα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι Αμερικανοί αρχικά έσπευσαν να του διαμηνύσουν να μην αποδεχτεί την πρόσκληση. Όταν ο Βαρθολομαίος τους εξήγησε ότι αν τον αγνοούσε εκείνος θα στρεφόταν προς τη ρωσική εκκλησία, η Ουάσινγκτον άλλαξε στάση και έτσι ο Πατριάρχης πέρασε τέσσερις μέρες με τον Κάστρο στην Κούβα και δέχτηκε υπό την “σκέπη του” μία εκκλησία που πρόσφερε ο Φιντέλ.

Διαβάστε μερικά από τα έγγραφα που έχουν αποκαλύψει τα Wikileaks στους παρακάτω συνδέσμους.

https://search.wikileaks.org/plusd/cables/03ISTANBUL760_a.html

https://search.wikileaks.org/plusd/cables/04ISTANBUL1459_a.html

https://search.wikileaks.org/plusd/cables/04ISTANBUL381_a.html

https://search.wikileaks.org/plusd/cables/05VATICAN382_a.html

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016