Ένας απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με επιστολή του για το ΝΝΑ μεταδίδει από τη μια απογοήτευση για την κατάσταση του νοσοκομείου αλλά ταυτόχρονα και ελπίδα για το προσωπικό του που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του σε δύσκολες συνθήκες.

Η επιστολή του κ.Ιωάννη Μαστοράκου είναι πρώτα απ΄ όλα μια έκφραση ευγνωμοσύνης για το προσωπικό του ΝΝΑ.

Αθήνα 06/06/2019

Προς: ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού ΓΕΝ

Υπόψιν: Υποναύαρχος κ. Δαμιανός Δημοσθένης ΠΝ

Τηλ: 2106551969 email: [email protected]

Κοιν: Ν.Ν.Α. Γραφείο Διευθυντή

κ. Παπουτσής Κωνσταντίνος

κ. Τσαβούλης Δημήτριος

κ. Κυριαζάνος Ιωάννης

ΕΑΑΝ, Σαλαμίνας, Χανίων, Πόρου, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Πάτρας, Ηλείας

Τα χρόνια κυλούν, το ΝΝΑ μαραζώνει…. αλλά υπάρχει ελπίδα

Αξιότιμοι κύριοι,

Ονομάζομαι Μαστοράκος Ιωάννης, είμαι απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ και θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις μετά από 56 χρόνια εμπλοκής μου στις υπηρεσίες του ΝΝΑ.

Κάθε φορά που περνάω την πόρτα της εισόδου του ΝΝΑ έρχονται στο μυαλό μου οι αναμνήσεις. Νέος Ναυτόπαις τότε ερχόμουν για τις προληπτικές εξετάσεις. Υπαξιωματικός μετά για να «συμμαζέψω» όλα τα σημάδια που έγραφαν πάνω μου τα ταξίδια με τα καράβια του στόλου (Α/Τ ΑΕΤΟΣ, Α/Τ ΚΑΝΑΡΗΣ, Α/Τ ΜΙΑΟΥΛΗΣ, Α/Τ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Α/Τ ΛΟΓΧΗ).

Οι συνάδερφοι μου αλλά και εγώ έχουμε ζήσει την εξέλιξη του ΝΝΑ από πολύ παλιά. Τις νέες πτέρυγες, τους εξαιρετικούς γιατρούς αλλά και κάθε τι νέο που γινόντανε προς όφελος μας. Η έκφραση που έβγαινε από όλων τα χείλη, μια… «χαλάλι οι κρατήσεις».

Τα χρόνια περνούν όλα αλλάζουν, η ίδια η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά, πως θα μπορούσε να μην έχει αλλάξει και το ΝΝΑ; Το στολίδι της υγειονομικής περίθαλψης καθημερινά μαραζώνει και μαζί του και εμείς που το έχουμε ως στήριγμα. Μέσα σε όλα αυτά υπομονετικά περιμένουμε να δεχθούμε τις υπηρεσίες του. Υπομονετικά όπως μας έμαθε η στρατιωτική ζωή, με πειθαρχεία και σεβασμό στην ισότητα.

Δεν θέλω να γίνω γραφικός αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Πολιτικοί εξυπηρετούν την «πελατεία» τους, τραγουδιστές και ηθοποιοί αντί να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές

δεσμεύουν υπηρεσίες που ανήκουν σε όλους εμάς που μέσα από τις κρατήσεις μας χρηματοδοτήσαμε την ανέγερση του εμβληματικού κτηρίου το οποίο γερνά χωρίς κανείς να του δείχνει τον σεβασμό που του αξίζει.

Μέσα σε αυτή την κατρακύλα και την απόλυτη υποβάθμιση υπηρεσιών χρειάστηκε η σύζυγός μου τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία προς αναζήτηση χειρουργείου, αναγκάστηκα να απευθυνθώ στο γραφείο του διευθυντή. Στάθηκα μπροστά στην πόρτα και οι αναμνήσεις πάλι ήρθαν στο μυαλό μου και θυμήθηκα τις εμβληματικές προσωπικότητες που έχουν υπηρετήσει σε αυτό το γραφείο. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ μερικούς από τους σημαντικότερους ιατρούς. Παρασκευόπουλος Ανδρέας , Καραδήμας Ιωάννης, Θεοδώρου Βασίλειος, Παΐβανάς Κωνσταντίνος ίσως οι μεγαλύτερες μορφές που επί της εποχής τους νιώθαμε πραγματικά υπερήφανοι που φορούσαμε το εθνόσημο. Να σταθώ μπροστά στην πόρτα για να ζητήσω το αυτονόητο, περίθαλψη… τα συναισθήματα πολλά και άσχημα… πρώτο και σημαντικότερο η ταπείνωση που ένιωσα σκεπτόμενος τα 20 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας. Στην συνέχεια πίκρα, ντροπή και θυμό ταυτόχρονα.

Μέσα σε αυτή την θλίψη και ψάχνοντας για φως βρίσκεις πάντα την σπίθα. Νέα παιδιά, λαμπροί επιστήμονες που έρχονται να μας θυμίσουν τον λόγο για τον οποίο ορκιστήκαμε στην γαλανόλευκη. Επιστήμονες που επάξια φορούν τα γαλόνια τους και τηρούν πιστά τον όρκο που έδωσαν.

Η σύζυγός μου και εγώ θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας, δύο νέους επιστήμονες που μας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους μέσα σε όλη αυτή την παρακμή του ΝΝΑ.

Συγκεκριμένα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πλωτάρχη ορθοπεδικό κ. Παπουτσή Κωνσταντίνο όχι μόνο για την επιστημονική του δεινότητα, την οποία δεν μπορούμε να κρίνουμε αλλά για την ανθρωπιά του και για το ότι τιμά την στολή που φορά. Επίσης θα θέλαμε να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στον Αντιπλοίαρχο επεμβατικό ακτινολόγο κ. Δημήτριο Τσαβούλη οποίος πολεμά καθημερινά τον πόνο και δίνει χαρά στους ασθενείς του.

Θεωρώ ότι οι επιστήμονες αυτού του επιπέδου τιμούν και κοσμούν το ΠΝ, την ένστολη ιατρική και γενικότερα την πατρίδα μας. Τους ευχόμαστε ο θεός να τους χαρίζει υγεία, προκειμένου να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσφορά τους στο πάσχοντα συνάνθρωπό μας

Το ΝΝΑ μαραζώνει, αλλά υπάρχει Ελπίδα.

Με εκτίμηση

Μαστοράκος Ιωάννης

Απόστρατος Αξιωματικός ΠΝ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016